RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 07. 26. 12:30

Ezt a nyári finomságot neked is meg kell ismerned, hihetetlen mire lehet felhasználni a görög dinnye héját! Mutatjuk a szuper ötletet.

Még javában tart a szezon, bizonyára több görögdinnye is elfogy még a családban a nyár során. Ilyenkor a legfinomabb a dinnye, öröm hallani, ahogy reped a héja, és isteni finom, ahogy elomlik a szájban a lédús gyümölcshús. A dinnyével csak az a  baj, hogy viszonylagosan sok a héja, ha megveszünk egy 7-8 kilósl görögöt, abból legalább 3 kg a héja. Nem jó érzés kidobni a drága dinnyehéjat... Igaz, mostantól kezdve nem is kell, mert mint kiderült, nagyon is ehető a vastag, zöldesfehér héj.  Sokan lekvárt főznek belőle, ám most egy egészen új recept bukkant fel a neten, kégpedig a kovászolt dinnyehéj! Állítólag isteni finom, te se hagyd ki ezt a finomságot! Főleg, ha szereted a kovászos uborkát, akkor ezt a savanyúságot épp neked találták ki. Nagyon zamatos, és illik mindenféle húshoz, akárcsak a kovi ubi. Roppant egyszerű elkészíteni, nagyon egészséges, és a kapor fantasztikusan feldobja. Hűsít a nagy melegben és hihetetlen jó hatással van a szervezetre. Így mentsd meg a dinnye héját!

Kovászolt dinnyehéj
Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 1 db görögdinnye héja, egy kis piros résszel
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 szál kapor
  • 4 szelet kenyér
  • ízlés szerint koriander, fekete bors
Kovászos dinnyehéj
Fotó: Fotó: Ripost /  Ripost

Így készítsd el:

  1. A nagy üveget alaposan mosd ki. Tedd fel forrni a vizet. Míg melegszik a víz, adj hozzá literenként 1 ek. konyhasót.
  2. A dinnye sötétzöld héját hámozd le, majd a megmaradt vastag részt vágd fel vékonyabb cikkekre.
  3. Szépen rétegezd az üvegbe a dinnyét és a kaprot, tegyél közéjük fokhagymagerezdeket. 
Kovászolt dinnyehéj
Fotó:  Ripost
  1. Öntsd fel meleg vízzel, majd tegyél az üvegbe egy tenyérnyi kenyeret szeletet kenyereket.
  2. Az üveg nyakára ültess egy kistányért. A dinnyehéjjal megtömött üveget tedd meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre. 4-5 nap alatt el is készül. 
  3. Amint beérik, szűrd le, öntsd vissza rá a levet és lehetőleg hűtőben, de minél hidegebb helyen tárold.. 

Jó étvágyat!

Te tudtad?

A dinnye héja magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják! 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.