FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

Ezt a nyári finomságot neked is meg kell ismerned, hihetetlen mire lehet felhasználni a görög dinnye héját! Mutatjuk a szuper ötletet.

Még javában tart a szezon, bizonyára több görögdinnye is elfogy még a családban a nyár során. Ilyenkor a legfinomabb a dinnye, öröm hallani, ahogy reped a héja, és isteni finom, ahogy elomlik a szájban a lédús gyümölcshús. A dinnyével csak az a  baj, hogy viszonylagosan sok a héja, ha megveszünk egy 7-8 kilósl görögöt, abból legalább 3 kg a héja. Nem jó érzés kidobni a drága dinnyehéjat... Igaz, mostantól kezdve nem is kell, mert mint kiderült, nagyon is ehető a vastag, zöldesfehér héj.  Sokan lekvárt főznek belőle, ám most egy egészen új recept bukkant fel a neten, kégpedig a kovászolt dinnyehéj! Állítólag isteni finom, te se hagyd ki ezt a finomságot! Főleg, ha szereted a kovászos uborkát, akkor ezt a savanyúságot épp neked találták ki. Nagyon zamatos, és illik mindenféle húshoz, akárcsak a kovi ubi. Roppant egyszerű elkészíteni, nagyon egészséges, és a kapor fantasztikusan feldobja. Hűsít a nagy melegben és hihetetlen jó hatással van a szervezetre. Így mentsd meg a dinnye héját!

Kovászolt dinnyehéj
Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 1 db görögdinnye héja, egy kis piros résszel
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 szál kapor
  • 4 szelet kenyér
  • ízlés szerint koriander, fekete bors
Kovászos dinnyehéj
Fotó: Fotó: Ripost /  Ripost

Így készítsd el:

  1. A nagy üveget alaposan mosd ki. Tedd fel forrni a vizet. Míg melegszik a víz, adj hozzá literenként 1 ek. konyhasót.
  2. A dinnye sötétzöld héját hámozd le, majd a megmaradt vastag részt vágd fel vékonyabb cikkekre.
  3. Szépen rétegezd az üvegbe a dinnyét és a kaprot, tegyél közéjük fokhagymagerezdeket. 
Kovászolt dinnyehéj
Fotó:  Ripost
  1. Öntsd fel meleg vízzel, majd tegyél az üvegbe egy tenyérnyi kenyeret szeletet kenyereket.
  2. Az üveg nyakára ültess egy kistányért. A dinnyehéjjal megtömött üveget tedd meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre. 4-5 nap alatt el is készül. 
  3. Amint beérik, szűrd le, öntsd vissza rá a levet és lehetőleg hűtőben, de minél hidegebb helyen tárold.. 

Jó étvágyat!

Te tudtad?

A dinnye héja magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják! 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek