RETRO RÁDIÓ

Melyik savanyúság a legjobb orvosság? Ezekből egyél gyakrabban

Létrehozva2023. 06. 29. 17:00

A legtöbben köretként eszik húsételek mellé, és általában csak ebédkor kerül az asztalra. Pedig egyes savanyúságokat érdemes akár naponta is fogyasztani, mert nemcsak finomak, de roppant egészségesek is.

A savanyítás az egyik legjobb tartósítási módja a nyári friss zöldségeknek, hiszen így nincsenek hőkezelve, megmarad a vitamintartalmuk, és ügyes fűszerezéssel igencsak finom ízeket lehet elérni az eltevés során. Két nagy csoportja ismert a savanyúságoknak: az ecettel készült, és a fermentálással savanyított. Mindkét típusra igaz, hogy alacsony a kalóriatartalmuk, magas rosttartalmuk támogatja az emésztőrendszert, és minden jóságot tartalmaznak, amit a nyers zöldségek is – például vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Ezen felül azonban van különbség az ecetes és fermentált savanyúságok további jótékony hatásai között; ezeket gyűjtöttük össze.

Jars,With,Variety,Of,Pickled,Vegetables.,Preserved,Food
A legjobb, ha mindkét fajta savanyúságból rendszeresen fogyasztasz. Fotó: monticello / Shutterstock

Természetes probiotikum a fermentált

Egyre nagyobb divat a fermentálás, rengetegen próbálkoznak vele otthon. Míg régen leginkább a savanyú káposzta és a kovászos uborka készült ezzel az eljárással a háztartásokban, a lelkes fermentálók manapság már mindenféle zöldséget eltesznek így, legyen az csillagtök, répa vagy cukkini, de akár hagymát, fokhagymát is lehet így tartósítani. A fermentálás külön művészet, de némi kitartással meg lehet tanulni. Lényege, hogy sós lében kell eltenni a zöldségeket (nem mindegy, hány százalékos a sóoldat), ahol aztán idővel beindul az erjedés, ettől lesz savanyú az íz; elég csak a kovászos uborkára gondolni. A fermentált savanyúságok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, felgyorsítják az anyagcserét és serkentik az emésztést. Emellett szerepük van a stresszcsökkentésben és a gyulladáscsökkentésben is. 

A vércukor őre az ecetes savanyúság

Ezeknél a savanyúságoknál a tartósítást és savanyítást ecet segítségével oldják meg, méghozzá úgy, hogy a zöldségmennyiségnek megfelelő arányokkal készül egy ecetes felöntőlé, amibe só, kevés cukor, és fűszerek is kerülnek. Az ecetes sóoldat hatására étkezés után csökken a vércukorszint, így azoknak különösen érdemes fogyasztaniuk az étkezésekhez, akiknél fennáll a cukorbetegség kockázata. Tanulmányok szerint az ecetes savanyúság leve enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti az izomgörcsöket, és jótékony hatása van az ízületekre.

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.