RETRO RÁDIÓ

A kovászos uborka leve aranyat ér, mutatjuk, mire használhatod

Létrehozva2023. 06. 26. 08:30
Frissítve2023. 06. 26. 09:19

Az idő is kellőképpen meleg, az uborka is most kezdi ontani a termést, ideje hát kovászos uborkát készíteni! A levét a legtöbben ki szokták önteni, de érdemes inkább megtartani, mert elképesztően egészséges.

Nem kell sokat dolgozni vele, hűsít, felfrissít a nyári napokon, és eszméletlen finom savanyúság – hosszú ideig lehetne sorolni az érveket, miért érdemes kovászos uborkát készíteni nyáron. Mivel erjesztéssel készül, olyan jótékony baktériumok vannak benne, melyek hatására a bélflóra egyensúlya visszaáll, de a gyomornak is jót tesz, ha valaki rendszeresen fogyaszt kovászos uborkát. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag ez a páratlan savanyúság. Legtöbbször azonban a levét nem szokás elfogyasztani, legfeljebb egy keveset, az uborka mellé; pedig érdemes lenne, hiszen ezek a jótékony hatások sokkal erőteljesebben érvényesülnek, ha megiszod a levet is.

Nincs vele sok munka, és nagyon egészséges a kovászos uborka. Fotó: Ripost

1. Erősíti az immunrendszert

Azzal, hogy a bélflóra egészséges működését támogatja, a kovászos uborka leve az immunrendszert is támogatja, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a bélflóránk az egész immunrendszerünk működésére kihat – így ha ott minden rendben van, könnyebben le tudjuk küzdeni a betegségeket.

2. Segít a fogyásban

Rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt még a legszigorúbb diéta alatt is korlátlan mennyiségű kovászos uborkát lehet fogyasztani, hiszen 100 grammban mindössze 11 kalória található. Emellett már a leve önmagában fogyasztva is felpörgeti az emésztést, segít a szervezetnek a megtisztulásban.

3. Jól jön edzés után

Gyulladáscsökkentő hatása mellett tanulmányok szerint görcsoldó hatása is van, emiatt izomgörcsök esetén kiváló segítség. Ha edzés után fogyasztod, a gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően segít megelőzni az izomlázat. Azonban arra ügyelj, hogy megterhelő edzés után fél decinél ne igyál többet, mert nagyobb mennyiségben túl sok sót viszel be a szervezetedbe vele.

4. Tele van antioxidánsokkal

A szervezetben létrejövő szabadgyökök szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket is okozhatnak. A kovászos uborkában található antioxidánsok nagyon hatásosak az ezek elleni harcban, így érdemes minél többet fogyasztani belőle – és a levéből is.

5. Gátolja az öregedést

Aki rendszeresen fogyaszt belőle, annak a bőre sokkal feszesebb, egészségesebb lesz, és lelassulnak a bőr öregedési folyamatai is. 

6. Szabályozza a vércukorszintet

A fermentált, erjesztett ételek kutatások alapján jó hatással vannak a vércukorszintre, segítik egyensúlyban tartani. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.