Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.20.

Most akkor kell napsütés a kovászos uborkának vagy sem, meglepő a válasz

Hamarosan kellemesen meleg lesz az időjárás, és lemegy az uborka ára is, így minden ideális ahhoz, hogy elkészítsd ezt az isteni, egészséges savanyúságot. De vajon a napra kell tenni az üveget, vagy sem? Ennek jártunk utána.

Egyszerű elkészíteni a kovászos uborkát, de azért lehetnek buktatói, amik miatt nem sikerül: van, hogy nem lesz roppanós az uborka, extrém esetben meg is romolhat. Nagyon nem mindegy, hogy mi történik az érlelés közben, ezért figyelni kell, hol és hogyan tárolod a kovászolás alatt az üveget. Sokan úgy gondolják, a legjobb, ha kiteszed a napra, mások óva intenek ettől – de mi lehet az igazság?

Salted,,Pickled,Cucumbers,In,A,Jar,On,A,Wooden,Table
Nagy hőségben, a tűző napon hamar tönkremegy a kovászos uborka. Fotó: Alie04 / Shutterstock

Túlságosan beindul az erjedés

Van némi igaza azoknak, akik azt mondják, hogy csak napsütéses időben érdemes belefogni a kovászos uborka készítésébe, ugyanis a fermentálódáshoz egyenletes melegre van szükség. Ám hiba lenne azt hinni, hogy ez azt jelenti, hogy a tűző napra kell állítani az üveget, sőt: ezzel inkább ártasz az érési folyamatnak. Ugyanis a napon túlságosan meleg van neki, felgyorsulnak az erjedési folyamatok, és puha lesz az uborka, rosszabb esetben meg is romlik. Tehát melegre tedd, de semmiképpen ne a napra!

Akár a lakásban is készítheted

Ha borús odakint az idő, de mindenképpen szeretnél kovászolni, akkor megpróbálhatod a konyhában is, csak arra kell figyelned, hogy egyenletes legyen a 20-25 Celsius fokos hőmérséklet. De ha biztosra akarsz menni, akkor válassz olyan napot a kovászolásra, amikor odakint is kellemes meleg van; állítsd az üveget az ablak közelébe, de ne a tűző napra. Így a kinti meleg pár nap alatt megérleli az uborkádat.

Pár dologra nem árt még odafigyelni

A tökéletes kovászos uborka titka az egyenletes meleg mellett a friss, ép alapanyag, a sterilizált üveg, és a megfelelő só-víz arány. Literenként egy evőkanál sót adj a vízhez, a vizet pedig forrón öntsd az uborkákra. A kenyér se mindegy: legjobb a hagyományosan, kovásszal készült, a toast kenyeret és a kiflit, zsömlét felejtsd el! És ami a koviubi lényegét adja: a kaprot ki ne hagyd! Ha összeállítottad az uborkát, nincs más dolgod, mint várni, és időnként sós vízzel pótolni az üvegből kiforró levet. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek