RETRO RÁDIÓ

Most akkor kell napsütés a kovászos uborkának vagy sem, meglepő a válasz

Létrehozva2023. 05. 20. 11:00

Hamarosan kellemesen meleg lesz az időjárás, és lemegy az uborka ára is, így minden ideális ahhoz, hogy elkészítsd ezt az isteni, egészséges savanyúságot. De vajon a napra kell tenni az üveget, vagy sem? Ennek jártunk utána.

Egyszerű elkészíteni a kovászos uborkát, de azért lehetnek buktatói, amik miatt nem sikerül: van, hogy nem lesz roppanós az uborka, extrém esetben meg is romolhat. Nagyon nem mindegy, hogy mi történik az érlelés közben, ezért figyelni kell, hol és hogyan tárolod a kovászolás alatt az üveget. Sokan úgy gondolják, a legjobb, ha kiteszed a napra, mások óva intenek ettől – de mi lehet az igazság?

Salted,,Pickled,Cucumbers,In,A,Jar,On,A,Wooden,Table
Nagy hőségben, a tűző napon hamar tönkremegy a kovászos uborka. Fotó: Alie04 / Shutterstock

Túlságosan beindul az erjedés

Van némi igaza azoknak, akik azt mondják, hogy csak napsütéses időben érdemes belefogni a kovászos uborka készítésébe, ugyanis a fermentálódáshoz egyenletes melegre van szükség. Ám hiba lenne azt hinni, hogy ez azt jelenti, hogy a tűző napra kell állítani az üveget, sőt: ezzel inkább ártasz az érési folyamatnak. Ugyanis a napon túlságosan meleg van neki, felgyorsulnak az erjedési folyamatok, és puha lesz az uborka, rosszabb esetben meg is romlik. Tehát melegre tedd, de semmiképpen ne a napra!

Akár a lakásban is készítheted

Ha borús odakint az idő, de mindenképpen szeretnél kovászolni, akkor megpróbálhatod a konyhában is, csak arra kell figyelned, hogy egyenletes legyen a 20-25 Celsius fokos hőmérséklet. De ha biztosra akarsz menni, akkor válassz olyan napot a kovászolásra, amikor odakint is kellemes meleg van; állítsd az üveget az ablak közelébe, de ne a tűző napra. Így a kinti meleg pár nap alatt megérleli az uborkádat.

Pár dologra nem árt még odafigyelni

A tökéletes kovászos uborka titka az egyenletes meleg mellett a friss, ép alapanyag, a sterilizált üveg, és a megfelelő só-víz arány. Literenként egy evőkanál sót adj a vízhez, a vizet pedig forrón öntsd az uborkákra. A kenyér se mindegy: legjobb a hagyományosan, kovásszal készült, a toast kenyeret és a kiflit, zsömlét felejtsd el! És ami a koviubi lényegét adja: a kaprot ki ne hagyd! Ha összeállítottad az uborkát, nincs más dolgod, mint várni, és időnként sós vízzel pótolni az üvegből kiforró levet. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.