Kovászolni nem csak uborkát lehet, jöhet a káposzta!
Ha már alig várod, hogy lehessen végre kovászolni, akkor van egy jó hírünk: nem kell megvárni, hogy olcsó legyen az uborka, a kovászolt káposzta is isteni finom!
Megosztás
A kovászos uborkát nem kell senkinek bemutatni, de még korai lenne elkészíteni, hiszen egyelőre horror árban lehet uborkát kapni a piacon. Hogy addig se maradj az íz nélkül, készíts idei, zsenge káposztából kovászolt káposztát! Isteni finom, bármilyen sülthöz, de akár szendvicshez is passzol, ráadásul rendkívül egészséges. A káposzta tele van vitaminokkal, rostokkal, kiváló méregtelenítő, kovászolva pedig olyan pro- és prebiotikumokat vihetsz be vele a szervezetedbe, melyek segítik az emésztést, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. A kovászolt káposzta elkészítése egyszerű; mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
1 fej zsenge káposzta
1 csokor kapor
2 szelet kenyér
2,5 liter víz
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a káposztát meleg vízben, majd gyaluld le. Egy marék kaprot tegyél egy nagy befőttesüveg aljára, majd kezdd el pakolni rá a káposztát, míg félig nem lesz az üveg. Ekkor jöhet még egy réteg kapor, majd pakold tele az üveget a csíkokra vágott káposztával. Ha nem sikerül friss kaporhoz jutnod, anélkül is érdemes elkészíteni.
A két és fél liter vízhez adj literenként egy csapott evőkanál sót, és alaposan keverd el. Forrald fel a vizet, és még melegen öntsd a káposztára.
Tegyél még egy marék kaprot a káposzta tetejére, majd zárd le a két szelet kenyérrel; ezután tedd meleg helyre, és hagyd érni. Kistányérral fedd le az üveget, alá pedig tegyél egy nagyobb edényt, hogy ha kifut a lé, abba csorogjon.
3-4 napig érleld, majd fogyaszthatod is. Az érlelés alatt legyen egyenletes, 20-25 fokos hőmérséklet, és nem árt pótolni a levet, ha elforrta.