Létrehozva: 2022.06.02.

Így lesz 4 nap alatt tökéletes a kovászos uborka

Már lehet olcsón szerezni ebből az egészséges zöldségből, eljött a koviubi ideje! Ha így csinálod, ropogós és kellemesen savanyú lesz. Mutatjuk a lépéseket!

Finom, egészséges és hűsít a nagy melegben: a kovászos uborkát szinte nincs ember, aki ne szeretné, és legalább egyszer mindenki megpróbálkozik az otthoni készítésével. Ez a savanyúság nagyon jót tesz a szervezeteddel, hiszen a kovászolás során rengeteg jótékony baktérium szaporodik el az üvegben. Látszólag egyszerű tökéletes kovászos uborkát készíteni, hiszen csak be kell tenni a hozzávalókat egy jó nagy üvegbe – ám ezt a finomságot is el lehet rontani. Sokszor megpuhul, rosszabb esetben nyúlós lesz az uborka, és ki kell dobni az egészet. A kovászolás vagy fermentálás kényes folyamat, nem elég csupán melegben tartani az üveget, és az arányokat is el kell találni, hiszen nem mindegy, mennyi kenyér, mennyi só kerül bele. Mutatjuk lépésről lépésre a tökéletes kovászos uborka titkát!

Pickled,Cucumbers,In,Bowl,On,Wooden,Rustic,Table,With,Garlic
Fotó: Shutterstock


 

1. Csíramentes legyen az üveg

Ezt a lépést sokszor még azok is elrontják, akik szoktak befőzni, és olyankor tökéletesen csíramentesítik az üveget – ám úgy gondolják, hogy a kovászos uborka nem hőkezelt, így nem kell erre törekedni. Ez tévedés, nem mindegy ugyanis, hogy az erjedés során milyen baktériumok szaporodnak el. Ezért akárcsak a befőtteknél, lekvároknál, a koviubinál is alapszabály, hogy az üvegeket ki kell fertőtleníteni – a legjobb 100 Celsius fokos sütőbe tenni őket egy fél órára.

 

2. Minőségi uborkákat válassz

Legyenek frissek, épek és amennyire lehetséges, egyforma méretűek; a legjobb a 8-10 centiméter hosszú, fürtös uborka. Alaposan nézd át őket, mielőtt kiválasztod; a sérülteket tedd félre, egyétek meg inkább salátában, szendvicshez. Arra is figyelj, hogy ne legyen túlérett az ubi.

Fotó: Pixabay.com

3. Alaposan moss meg mindent

Tiszta, dörzsis szivaccsal sikáld le az uborkák felületét, alaposan mosd át a kaprot, fokhagymát is – így biztos lehetsz benne, hogy semmi nem kerül az üvegbe, ami nem oda való.

Recept

Hozzávalók:

  • 1 db ötliteres befőttes üveg
  • 2 kg fürtös uborka
  • 2 csomag zsenge kapor
  • 2-2,5 liter víz
  • 2 nagy evőkanál só
  • 30 dkg kenyér
Fotó: Pixabay.com


 

Elkészítés:

  1. Tedd fel forrni a vizet a sóval, közben készítsd elő az uborkát.
  2. Az alapos tisztítás után vágd le az uborkák végeit, ellenőrizd, nem keserűek-e. Vágd be őket két oldalról hosszában, hogy mindenhol át tudja járni a kovászos lé.
  3. Terítsd el a befőttes üveg alján a megmosott kaprot.
  4. Állítva tedd az üvegbe az uborkákat – megkönnyíti a dolgod, ha megbillented közben az üveget. Az elő uborkasorra tegyél egy kis kaprot, majd jöhet a következő sor.
  5. A sós, forró vizet óvatosan öntsd rá az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
  6. Tedd a tetejére a kenyeret. A legjobb a hagyományos élesztésű félbarna kenyér. Fontos, hogy a szendvicskenyér nem alkalmas kovászolásra!
  7. Takard le egy tányérral az üveget, állítsd egy edénybe, hogy a kiforró lé oda csorogjon az erjedés során. Később ezt a folyadékot mindig pótold, nem lóghatnak ki az uborkák végei, hiszen ettől megpuhulnak.
  8. Soha ne a napra állítsd az üveget: meleg, árnyékos helyen végezd a kovászolást. 4 nap alatt kész is a tökéletes kovászos uborka.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek