tóth gabi
Már lehet olcsón szerezni ebből az egészséges zöldségből, eljött a koviubi ideje! Ha így csinálod, ropogós és kellemesen savanyú lesz. Mutatjuk a lépéseket!
Finom, egészséges és hűsít a nagy melegben: a kovászos uborkát szinte nincs ember, aki ne szeretné, és legalább egyszer mindenki megpróbálkozik az otthoni készítésével. Ez a savanyúság nagyon jót tesz a szervezeteddel, hiszen a kovászolás során rengeteg jótékony baktérium szaporodik el az üvegben. Látszólag egyszerű tökéletes kovászos uborkát készíteni, hiszen csak be kell tenni a hozzávalókat egy jó nagy üvegbe – ám ezt a finomságot is el lehet rontani. Sokszor megpuhul, rosszabb esetben nyúlós lesz az uborka, és ki kell dobni az egészet. A kovászolás vagy fermentálás kényes folyamat, nem elég csupán melegben tartani az üveget, és az arányokat is el kell találni, hiszen nem mindegy, mennyi kenyér, mennyi só kerül bele. Mutatjuk lépésről lépésre a tökéletes kovászos uborka titkát!
1. Csíramentes legyen az üveg
Ezt a lépést sokszor még azok is elrontják, akik szoktak befőzni, és olyankor tökéletesen csíramentesítik az üveget – ám úgy gondolják, hogy a kovászos uborka nem hőkezelt, így nem kell erre törekedni. Ez tévedés, nem mindegy ugyanis, hogy az erjedés során milyen baktériumok szaporodnak el. Ezért akárcsak a befőtteknél, lekvároknál, a koviubinál is alapszabály, hogy az üvegeket ki kell fertőtleníteni – a legjobb 100 Celsius fokos sütőbe tenni őket egy fél órára.
2. Minőségi uborkákat válassz
Legyenek frissek, épek és amennyire lehetséges, egyforma méretűek; a legjobb a 8-10 centiméter hosszú, fürtös uborka. Alaposan nézd át őket, mielőtt kiválasztod; a sérülteket tedd félre, egyétek meg inkább salátában, szendvicshez. Arra is figyelj, hogy ne legyen túlérett az ubi.
3. Alaposan moss meg mindent
Tiszta, dörzsis szivaccsal sikáld le az uborkák felületét, alaposan mosd át a kaprot, fokhagymát is – így biztos lehetsz benne, hogy semmi nem kerül az üvegbe, ami nem oda való.
Recept
Hozzávalók:
Elkészítés: