tóth gabi
Sokan máris készülõdnek a kovászos uborkára, pedig még a meleg se jött meg, és az árak miatt sem éri meg. De nem kell lemondanod a különleges ízrõl, csak csavarni kell egyet a dolgon...
A kovászolni való uborka ára egyelőre túl magas ahhoz, hogy nagyüzemben nekiálljunk; viszont ha nagyon vágysz egy kis házias savanyúságra, készíts kovászos káposztát! Sokkal gyorsabban kész vagy vele, és nem igényel annyi napfényt, mint az uborka – no meg egészen különleges íze van. Boros Vali, a szabolcsi háziasszony erre is tud mutatni tuti receptet. Évek óta így készíti, és imádja a családja – sőt, van, hogy ebből főzi meg a székely káposztát is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Tedd a káposztát az üveg aljára, majd tegyél rá kaprot és két cikk fokhagymát.
2. Tedd az üvegbe a szeletelt vöröshagymát, majd még egy kis káposztát, majd a tetejére még egy kevés kaprot.
3. Végül a tetejére tegyél egy nagy szelet kenyeret, és önts rá langyos vizet. Valika javasolja, hogy mérd a vizet, mert pontosan annyi evőkanál só kell, ahány liter víz ment az üvegbe.
4. Takard le a üveg tetejét egy kistányérral, majd tedd az ablakpárkányra! Tanácsos egy edénybe állítanod az üveget, mert kifuthat a leve.
5. Néhány nap alatt kész is lesz a kovászos káposzta, amit ugyanúgy használhatsz, mint a savanyú káposztát.