RETRO RÁDIÓ

Amíg drága az uborka, így kovászolj: imádni fogod a trükköt

Amíg drága az uborka, így kovászolj: imádni fogod a trükköt
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 05. 22. 21:05

Sokan máris készülõdnek a kovászos uborkára, pedig még a meleg se jött meg, és az árak miatt sem éri meg. De nem kell lemondanod a különleges ízrõl, csak csavarni kell egyet a dolgon...

A kovászolni való uborka ára egyelőre túl magas ahhoz, hogy nagyüzemben nekiálljunk; viszont ha nagyon vágysz egy kis házias savanyúságra, készíts kovászos káposztát! Sokkal gyorsabban kész vagy vele, és nem igényel annyi napfényt, mint az uborka – no meg egészen különleges íze van. Boros Vali, a szabolcsi háziasszony erre is tud mutatni tuti receptet. Évek óta így készíti, és imádja a családja – sőt, van, hogy ebből főzi meg a székely káposztát is.

Hozzávalók:

  • 1 db 5 literes befőző üveg
  • 2 kg káposzta, torzsa nélkül, vékony csíkokra vágva
  • 2 cs. kapor
  • 2-2,5 l víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy ek. só
  • kb. 30 dkg kenyér
  • Elkészítés:

    1. Tedd a káposztát az üveg aljára, majd tegyél rá kaprot és két cikk fokhagymát.

    2. Tedd az üvegbe a szeletelt vöröshagymát, majd még egy kis káposztát, majd a tetejére még egy kevés kaprot.

    3. Végül a tetejére tegyél egy nagy szelet kenyeret, és önts rá langyos vizet. Valika javasolja, hogy mérd a vizet, mert pontosan annyi evőkanál só kell, ahány liter víz ment az üvegbe.

    4. Takard le a üveg tetejét egy kistányérral, majd tedd az ablakpárkányra! Tanácsos egy edénybe állítanod az üveget, mert kifuthat a leve.

    5. Néhány nap alatt kész is lesz a kovászos káposzta, amit ugyanúgy használhatsz, mint a savanyú káposztát.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.