
Aranyat ér a szegfűszeg: Ez történik a testeddel, ha napi szinten használod
Ez a finom, édeskés-fanyar illatú fűszer nemcsak gyümölcslevesekbe jó! A szegfűszeg tea testedet-lelkedet átmelegíti a téli estéken, és a szervezeted hálás lesz érte. Fogyaszd rendszeresen!
A legtöbbször akkor kerül elő a fűszeres dobozból, ha forralt bor, sütemény vagy kompót készül. Azonban érdemes máshogy is fogyasztani, hiszen a szegfűszegtea nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír a szervezetre. Ez az aromás fűszer ugyanis rengeteg olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek több fronton támogatják a szervezetet, ha rendszeresen fogyasztod.

1. Tele van antioxidánsokkal
Ezek a vegyületek támogatják a sejtek egészségét, semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben, ezzel pedig nagyban hozzájárulnak az oxidatív stressz csökkentéséhez. Hatásukra egyes krónikus betegségek kisebb eséllyel jelennek meg, de fontos, hogy önmagában a szegfűszeg tea nem segít, ha nincs a rutinodban rendszeres testmozgás és egészséges étrend. Bár egyes laboratóriumi kísérletek rákellenes hatásokat jeleztek a szegfűszeg fő hatóanyagaival kapcsolatban, fontos kiemelni, hogy a szegfűszeg tea az orvosi kezelést és terápiát sem helyettesíti.
2. Csökkenti a gyulladást
A szegfűszeg igazi szupererejét az eugenol nevű hatóanyag adja, ami erős gyulladáscsökkentőként is ismert. Rendszeres fogyasztása segít, hogy a gyulladás okozta diszkomfortérzet enyhüljön; például enyhe ízületi fájdalmak, sport utáni izomfájdalom esetén – de bevetheted akkor is, ha a torkod van begyulladva.
3. Segíti az emésztést
Már a népi gyógyászatban is ismert volt a szegfűszeg hatása az emésztőrendszerre; enyhítheti a puffadást, a görcsöket, és nehezebb ételek után megkönnyebbülést hozhat, ugyanis segíti a belek egészséges működését.
4. Felfrissíti a leheletet a szegfűszeg tea
A szegfűszeg tea rendszeres fogyasztása a szájhigiéniának is jót tesz, ugyanis a benne található hatóanyagot képesek gátolni egyes baktériumok és gombák elszaporodását, így friss leheletet biztosít – nem véletlen használták fogfájásra a népi gyógyászatban. Emellett a kevésbé súlyos fertőzések elleni védekezésben is segíthet.
5. Segít a vércukor szabályozásában
Ma már köztudott tény, hogy nemcsak a cukorbetegségben szenvedőknek érdemes figyelniük a vércukorszint-ingadozásra, hanem mindenkinek; ebben megfelelő étrend mellett segíthet a szegfűszegből készített tea is. A benne lévő vegyületek ugyanis képesek utánozni az inzulint, és segítenek kivonni a felesleges cukrot a vérből. Fontos azonban, hogy az orvosi kezelést nem helyettesíti, ha vércukorszint-problémáid vannak, feltétlen konzultálj a háziorvosoddal!
Így készítsd el:
2-3 db szegfűszeget forrázz le 2,5 dl vízzel, majd fedd le, és hagyd ázni 10-15 percig. Szűrd le, és ízlés szerint adj hozzá mézet vagy citromot. Fontos a mértékletesség: napi 1-2 csészénél ne fogyassz többet, és ne tegyél túl sok szegfűszeget a vízbe, mert ha túlzásba viszed, a tömény tea vagy a szegfűszegolaj gyomorirritációt, hányingert, égő érzést okozhat a szájban, ritkább esetben pedig májproblémákhoz vezethet.
Nem mindenkinek ajánlott
Bár általában biztonságos a fogyasztása, vannak olyan helyzetek, amikor fokozott óvatosság, orvosi konzultáció javasolt, hiszen a szegfűszeg veszélyei is előjöhetnek. Ezek:
- A szegfűszegben található eugenol természetes vérhígító hatással bír, így ha véralvadásgátló gyógyszert szedsz, vagy műtét, fogászati beavatkozás előtt állsz, egyeztess a kezelőorvosoddal.
- Cukorbetegség esetén is érdemes a háziorvossal egyeztetni, mert a szegfűszeg tea rendszeres fogyasztása hipoglikémiát (alacsony vérckorszintet) okozhat.
- Terhesség és szoptatás alatt kizárólag élelmiszer-mennyiségben, vagyis enyhe ízesítőként szabad fogyasztani csak, nagyobb dózisú teák esetén pedig kérd ki az orvosod tanácsát.






