kulcsár edina
Végre meleg az idő, lehet kovászos uborkát készíteni! Ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem mindegy, hogyan készíted elő, és az sem, hogy mennyi ideig érleled.
Nem mindegy, milyen uborkából készíted, milyen kenyeret használsz, és az sem, hogy milyen fajta sót teszel a lébe – a kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény. De még akkor is balul sülhet el az érlelés, ha mindent tökéletesen csinálsz; nem mindegy ugyanis, hogy mennyi ideig hagyod érni az uborkát.
Puha lesz, ha túl sokáig érleled
A kovászos uborkát meleg helyen, de nem tűző napon kell érlelni; akár bent a lakásban is csinálhatod, feltéve, hogy tartósan legalább 25 Celsius fokos a hőmérséklet. A kovászolás nem más, mint tejsavas erjedés vagy fermentálás, melynek során a baktériumok a cukorból tejsavat készítenek; ettől lesz savanyú az uborka. Ha meleg idő van odakint, akkor 3-5 nap alatt elkészül a kovászos uborka; a legjobb módszer, ha kiveszel egyet, és megkóstolod, hogy kellőképpen "érett"-e már. Amit viszont semmiképpen ne tegyél, az az, hogy magára hagyod a beindított kovászolást, és csak hosszú idő után nézel rá újra az uborkára; ugyanis túl is erjedhet a kovászos uborka, ekkor nemcsak megpuhul, de kellemetlen íze is lesz.
Egészséges alapanyag és türelem
A kovászos uborka készítésének tehát megvannak az alapszabályai; például az, hogy csak ép, friss uborkákat használj, és jó alaposan mosd meg őket – akárcsak az üvegbe kerülő kaprot. Kenyérből sem mindegy, milyenre esik a választásod: a legjobb a kovásszal készült barnakenyér, de megindítja az erjedést néhány krumpliszelet is. Sóból pedig lehetőleg válassz jódmenteset.