tóth gabi
Még a leggyakorlottabb szakácson is ki tud fogni a rizsfőzés: a legnagyobb óvatosság és odafigyelés mellett is ragacsos lehet, összeállhat. Sokszor apróságnak tűnő baki miatt nem lesz az igazi.
Sokan a legegészségesebb köretnek tartják a rizst, hiszen gluténmentes, rengeteg vitamin található benne és rostjai segítik a bélműködést. Emellett sokoldalúan felhasználható a konyhában, és tökéletesen passzol a húsok mellé. Bár látszólag egyszerű az elkészítése, hiszen csak fel kell tenni főni, van egy nagy hiba, amit szinte minden kezdő háziasszony elkövet.
Ez pedig nem más, mint megkevergetni fakanállal a rizst akár főzés közben, akár akkor, amikor már lekerült a tűzhelyről. A kevergetés hatására ugyanis a frissen főtt rizsszemekből keményítő szabadul fel, megtörnek a szemek, és emiatt ragacsos, pépes lesz még a tökéletesre főzött rizs is. Ugyanez a helyzet akkor is, ha főzés közben kavarod meg. A másik hiba, ha lekerül főzés közben a fedő a rizsről; ugyanis fontos, hogy átjárja a gőz a szemeket. Tehát: semmi kukucskálás, kavargatás!