Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad
Igazi különlegesség, ami egész télen megőrzi a nyári uborka ízét! Ha idén szeretnél valami újat kipróbálni, akkor érdemes elkészíteni ezt a finom savanyúságot!
Ha szeretsz télire savanyúságot eltenni, a kovászos és a csemege uborka mellett érdemes kipróbálni a svéd uborkasalátát is. Míg a legtöbb savanyúságban puha az uborka, ebben a salátában roppanós és friss ízű marad, ezért a téli hónapokban különösen jól tud esni. Mutatjuk, hogyan készül!
Svéd uborkasaláta
Hozzávalók
4 kg uborka
1 kg vöröshagyma
6 dl víz
4 dl 20%-os ecet
9 dkg só
12 gramm mustármag
1 kk nátrium-benzoát
Elkészítés:
Alaposan mosd meg az uborkákat, majd karikázd fel őket (fürtös- és kígyó uborkából is készítheted a salátát). A hagymát vágd csíkokra.
Tedd fel a vizet forrni, hagyd kihűlni, majd tedd bele a mustármagot, a sót, a nátrium-benzoátot és az ecetet is. Mehetnek bele a felvágott zöldségek is, illetve ízlés szerint megbolondíthatod egy kevés aprított kaporral is az egészet. Jó alaposan keverd el egy nagy fazékban, majd fedd le, és tedd a hűtőbe 24 órára. Pár óránként kevergesd meg.
Másnap tedd csírátlanított befőttesüvegekbe. A zöldségeket jól alaposan nyomkodd le, hogy levegőmentes legyen, majd ha kevés a lé, önts rá annyit, hogy ellepje. Jól zárd le, és hűvös helyen tárold.