Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.05.
Módosítva: 2024.08.05.

Egyre nehezebb ukrán katonákat találni

Egyre vontatottabb a sorozás.

Fogyóban a hazafias lelkesedés, amely 2022 tavaszán sokakat arra késztetett, hogy önkéntesnek jelentkezzenek.  Ukrajában 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósíthatósági életkor alsó határát. Az ukrán parlament honlapján kedden közzétett információ szerint az erről szóló törvényt Volodimir Zelenszkij elnök aláírva visszaküldte a törvényhozásnak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztet arra, hogy a parlament ezt az indítványt még tavaly május 30-án szavazta meg.

A korhatár csökkentését a védelmi minisztérium terjesztette a parlament elé, a tárca indoklása szerint egy adminisztrációs probléma miatt. Jelenleg ugyanis a sorkatonai szolgálatra 20–27 év közöttiek hívhatók be, a hadiállapot alatt azonban hivatalosan szünetel a sorozás. Így sok olyan 25–27 éves állampolgár van, aki már korábban letöltötte a sorkatonai szolgálatát, mégsem mozgósítható, mivel életkora miatt még a sorkatonai nyilvántartásban szerepel.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka változatlanul hisz az oroszok elleni győzelemben, de a helyzet szerinte is súlyos. Az orosz hadsereg kezdeti 100 ezer fős inváziós erői időközben 520 ezer főre nőttek, és 2024 végére 690 ezer főt tűztek célul – mondta a tábornok a Guardiannek adott interjúban.

SZIRSZKIJ, Olekszandr
A főparancsnok újoncokat kell találnia a frontra - Fotó: Vitalij Noszacs

„Ami a felszerelést illeti, 1:2 vagy 1:3 arány van a javukra” – mondta. 2022 óta az orosz tankok száma „duplázódott” – 1700-ról 3500-ra. A tüzérségi rendszerek száma megháromszorozódott, a páncélosok száma pedig 4500-ról 8900-ra nőtt. Szirszkij egyik legsürgetőbb kihívása az, hogy újoncokat találjon az elesett és megsérült ukrán katonák helyére. A tábornok szerint mozgósítás nélkül nem tud új tartalékokat és dandárokat létrehozni, amelyekre szükség van, mivel Oroszország megsokszorozza saját szárazföldi haderejét.

 A lövészárokban harcolók kimerültek, romlik a morál.

Az aknamentesítésre szakosodott svájci FSD nonprofit szervezet súlyosan megrongálódott székháza egy orosz légicsapást követően a kelet-ukrajnai Harkivban - Fotó: Szergej Kozlov

Szerdán három ember meghalt, négyen pedig megsebesültek az ukrán katonák közötti lövöldözésben a harkivi frontszakaszonírta az egyik ukrán portál. A sérülteket kórházba szállították, állapotuk súlyos – közölte a Chortyza zászlóalj a Telegramon. A lövöldözést az érintettek közötti személyes ellentétek indokolták. A közlemény szerint a katonai biztonsági szolgálat és a polgári jogbiztonsági szervek a helyszínen vannak. A zászlóalj vezetése megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő. 

Nehezen tartják a frontot az ukrán katonák -  Fotó: Andrij Marienko

Fogyóban a hazafias lelkesedés, amely 2022 tavaszán sokakat arra késztetett, hogy önkéntesnek jelentkezzenek. A kormány a közelmúltban 27 évről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát. Életbe lépett egy új törvény, amely előírja a férfiaknak, hogy regisztrálják adataikat a katonai toborzóközpontokban. Sokan megtették ezt, de sokan bujkálnak. Most akár 20 ezer dollárt is kell fizetniük azoknak, akik ki akarják kerülni a behívót; egyes régiókban már ezen az áron sincs garancia a sikerre.

 

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy az országban katonai járműveket kezdtek felgyújtani, összetévesztve azokat a katonai nyilvántartási és besorozási iroda alkalmazottainak járműveivel. Az interneten terjednek az erőszakos mozgósításokat dokumentáló videók, amelyeken az ukrán besorozási hivatalok képviselői mozgósítási korú férfiakat vernek meg, és kisbuszokkal viszik el őket ismeretlen irányba. Telegram csatornák jöttek létre, ahol a felhasználók jelenthetik, ha valahol sorozók tűnnek fel.  A hozzászólások meteorológiai kóddal dolgoznak. A tiszteket „felhőknek” vagy „esőnek” nevezik. Egy tipikus eszmecsere így hangzik: 

Milyen az időjárás a metróállomáson? Válasz: Három felhő borított egy fiatal srácot.

Olekszandr – egy 36 éves informatikai vezető – azt mondta a Guardiannek, hogy Kijev egyik gazdag negyedébe költözött, mert a sorozó tisztek szívesebben dolgoznak a szegényebb körzetekben, ahol könnyebb elkapni a bujkálókat. Olekszandr felesége elmondta, hogy aggódik a férje miatt, és pánikrohamoktól szenved. „12 éve vagyunk házasok. Ha meghal, én is meghalok. Talán megölöm magam” – mondta. A házaspár fizeti az adót, protézist vettek egy katonának, aki elvesztette a lábát. De úgy vélték, Ukrajnának tárgyalnia kell Oroszországgal, bár Putyin „őrült” volt. „Rabszolgának érzem magam. Egy életed van. Ha az élet és a zászló között kell választani, akkor az életet választom” – mondta Olekszandr. 

Még öt év háború?

Öt évbe telhet, amíg az orosz erőknek sikerül elfoglalniuk Donyeck, Luhanszk, Herson és Zaporizzsja régiókat, ezt a véleményt fogalmazta meg a brit hadsereg parancsnoka, Raleigh Walker, akinek szavait a Newsweek idézte. Vlagyimir Putyin korábban a béketárgyalások feltételéül szabta az ukrán fegyveres erők kivonását a négy régióból, Kijevnek pedig le kell mondania a NATO-tagságról. „A halottak és sebesültek jelenlegi veszteségi üteme mellett ez valószínűleg 1,5-1,8 millió orosz áldozatba kerül, nem beszélve a hadfelszerelések milliárdos nagyságrendű elvesztéséről" – mondta Walker.

 

Ennek a háborúnak a fronton nincs megoldása

Békemisszió nélkül fokozódik a háború, és egyre szörnyűbb veszteségeket fognak elszenvedni az Ukrajnában élők, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában múlt pénteken. Kiemelte, hogy a háborús felek maguktól nem fogják belátni, hogy a béke jobb, mint a háború. Azért kell békemissziót csinálni, mert ha nincs békemisszió, folyamatosan eszkalálódik, kiterjed, és egyre szörnyűbb veszteségeket fognak elszenvedni az ott élők. A kormányfő úgy vélte, a háborús felek maguktól nem fogják belátni, hogy a béke jobb, mint a háború, mert ők úgy gondolják, nyerhetnek, és a háború folytatása nekik hoz előnyt. A háború erő kérdése, és ha a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy a világ nagy erőközpontjai hajlandók-e közösen föllépni a békéért – tette hozzá.

Az orosz csapatok több mint hatszáz irányított légibombával mértek csapást Ukrajnára július 29. és augusztus 3. között – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton közösségi oldalain, egyúttal ismét arra kérte országa szövetségeseit, hogy engedjék meg a tőlük származó fegyverek használatát az orosz hátországban.

„Az orosz katonai repülőgépeket minden lehetséges eszközzel meg kell semmisíteni támaszpontjukon. Ebből következően az orosz repülőterek elleni csapások teljességgel elfogadhatók. Szükségünk van arra, hogy erről partnereinkkel közös döntést hozzunk, mert ez a biztonságunkat szolgálja” – írta az államfő. Hangsúlyozta, hogy csak így lehet valóban védelmet nyújtani az ukrán lakosságnak. „Közös, határozott döntésekkel meg kell állítani ezt a mindennapos orosz terrort!” – szögezte le Zelenszkij.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számoltak be, hogy az Oroszország rosztovi régiójában, Morozovszk repülőtere elleni dróntámadásban nemcsak egy légibombaraktárt semmisítettek meg, hanem egy légvédelmi rendszert és repülőgép-felszereléseket is. Az ukrán vezérkar korábban már megerősítette, hogy az SZBU és a katonai hírszerzés egységei hajtották végre a támadásokat az ukrán hadsereggel együttműködve a morozovszki repülőtér, valamint olajraktárak, üzemanyag- és kenőanyag-tárolók ellen három oroszországi régióban: a Belgorodi, a Kurszki és a Rosztovi területen. Az ukrán hírszerzésnél hozzáfűzték, hogy a rosztovi régióban az Atlasz állami kombinát egy üzemanyag- és kenőanyag-raktárát találták el, amely a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben állomásozó orosz erőket látja el üzemanyaggal. A raktárt 15 Obsidian típusú drónról vették célba rakétákkal.

Az SZBU egy másik közleményben arról adott hírt, hogy drónnal megsemmisítettek egy újabb orosz TOSZ-1-es nehézlángszóró-rendszert Zaporizzsja térségében.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy szombatra virradóra Oroszország 29 drónnal támadta Ukrajnát, ebből a légvédelemnek 24 Sahid típusú kamikazedrónt sikerült még a levegőben megsemmisítenie. Ezenfelül az orosz hadsereg két Sz-300-as légvédelmi rakétával csapást mért Donyeck megyére, és két H-31P típusú lokátorromboló rakétát indított el a Fekete-tenger feletti légtérből. A nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzói hivatala közölte, hogy egy orosz drón rakétával eltalált egy infrastrukturális létesítményt, de esetleges áldozatokról nem számolt be.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szombati összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelíti az 582 ezret.

Közlésük szerint az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 56 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 52 drónt.

A déli Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy reggel Antonyivka településen az orosz hadsereg drónról robbanóeszközt dobott egy egy férfira az utcán, autója közelében, és megsebesítette őt. A településen még egy férfi szenvedett sérüléseket aknarobbanás következtében.

A keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzói hivatala délelőtt közölte, hogy az utóbbi egy napban a régióban életét vesztette egy nő, és 12 további civil megsebesült orosz támadások következtében. Szombat reggel újabb négy támadást hajtottak végre az orosz csapatok, de áldozatokról nem érkezett eddig jelentés.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek