Létrehozva: 2024.09.07.
Módosítva: 2024.09.07.

Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

A polgári pikniknek otthont adó Dobozy-kúria előtt az újságírókhoz is beszélt a miniszterelnök.

Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz majd

 – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Somogy vármegyei Kötcsén, a polgári pikniknek otthont adó Dobozy-kúria előtt újságíróknak. Orbán Viktor azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A kötcsei találkozón arról beszél, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen – tájékoztatta a miniszterelnök az újságírókat.

"Ennek a gazdaságpolitikának a „szíve közepe és lényege” a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd" – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a háborúból is mindenképp ki kell maradnunk.

Nem blokkosodni, nem támogatni a szankciós politikát, és mindenkivel kereskedni, és jó gazdasági együttműködést kialakítani

– fejtette ki.

Orbán Viktor akkor lesz elégedett, ha a magyar növekedés Európában az első lesz

Ebben az évben a magyar gazdasági növekedés Európa első harmadában van – jelentette ki Orbán Viktor kérdésre válaszolva. Hozzátette: ezzel nem elégedett – akkor lesz az, ha a magyar növekedés Európában az első lesz. Három-öt százalék közti növekedést szeretnének elérni, ez pedig nem lehetetlen a következő évben – mondta. Arról is beszélt, hogy a reptér a nemzeti vagyonnak a visszavásárlása.

A Vodafone megvásárlása pedig történelmi lépés, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő infokommunikációs, telekommunikációs, nagy nemzetközi erejű cége.

 "Ezek mind fontos, szükséges lépések" – jegyezte meg. Orbán Viktor kijelentette: "a mostani állapotunk jól mutatja", hogy időben megéreztük, hogy a blokkosodás helyett inkább egy egységes világgazdaság minden fontos szereplőjével ápolt jó kapcsolat adhat megoldást a magyar gazdaságnak. A jegybank és a kormány közötti vitákról elmondta: a gazdaságról mindig lesznek viták, mert van, aki egyfajta módon, mások meg másfajta módon képzelik el a jó gazdaságot. 

A magyar egészségügy helyzetéről szóló kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy 8 ezerrel több orvos van most, mint 2010-ben. 

Megemelték a béreket, a klimatizált helyiségek száma minden évben nő.

 "Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is", de természetesen nem értünk a munka végére – tette hozzá. A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők. 

Mi vagyunk Európa legerősebb politikai szervezete.

 Hozzátette: az utánuk következő legerősebb párt 30 százalékot szerzett. "Hol írjam alá '26-ra ezt?" – tette fel a kérdést, köszönetet mondva a fiataloknak a támogatásért. 

Nem ért véget a magyar békemisszió

A kiszivárgott béketerv kapcsán Orbán Viktor elmondta: ha az unió akkor elfogadta volna bármelyik elemét a javaslatnak, ma sokkal kevesebb lenne a baj. 

Egyébként a békemisszió nem ért véget. Egész nyáron dolgoztam rajta, nemzetközi munkát végzünk, lesznek látványos kezdeményezések, amelyek már szeptember hónapban megjelennek

– tette hozzá. 

A külpolitika lényegét a miniszterelnök barátságok és szövetségek építésében látja. Az, hogy két ország egymással nincs jó viszonyban, nem zárja ki, hogy Magyarország mindkettővel jóban legyen. Magyarországnak az az érdeke, hogy a világgazdaság ne essen szét blokkokra – emelte ki a kormányfő. Magyarország egyszerre tud jóban lenni az amerikaiakkal, a kínaiakkal, a japánokkal, az arabokkal, meg az Európai Unióval. 

Arra a kérdésre, hogy fog-e vitázni Magyar Péterrel Strasbourgban, Orbán Viktor azt mondta: ő nem európai parlamenti (EP-) képviselő, viszont eleget fog tenni a soros elnökségből fakadó kötelezettségnek, és az EP minden képviselőjének rendelkezésére fog állni. 

(Via)

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek