A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.04.
Módosítva: 2024.09.04.

Bakondi: Ha végrehajtanánk az uniós döntést, meg kellene szüntetni a határőrizetet

Brüsszel döntése miatt az ország ismét tele lenne gyalogló migránsokkal.

Az Európai Unió migrációs politikájának értelmében a határon átlépő migránsokat kivétel nélkül be kell engedni, majd aki nem kaphat politikai menedékjogot, azt ki kell utasítani. Ez a politika eddig látványosan megbukott, de Brüsszelt és az Európai Unió Bíróságát (EUB) ez egyáltalán nem zavarja. 

20150708_0020_VV
Gyalogló migránsok az országban 2015-ben - Fotó: Veres Viktor /  MW archív

Az Európai Bizottság most ismételten felszólította Magyarországot, hogy fizesse ki az EUB által kiszabott 200 millió eurós büntetést, valamint naponta egymillió eurót mindaddig, amíg az uniós migrációs szabályozást nem vezetjük be.
Ezzel kapcsolatban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: ha Magyarország végrehajtaná az Európai Unió Bíróságának a migrációra vonatkozó határozatát, meg kellene szüntetni a határőrizetet és az ország tele lenne gyalogló migránsokkal.

TJ_DSC3690
Bakondi György: Magyarország eddig 800 mulliárd forintot költött határvédelemre - Fotó: Török János /  MW archív

Ezért a magyar kormány, a lakosság többször kinyilvánított akaratával összhangban, a határőrizeti rendszert nem kívánja felszámolni. Továbbá pert indít az Európai Bizottsággal szembe, hogy térítse meg a határőrizetre eddig elköltött 800 milliárd forintot – tette hozzá Bakondi a közszolgálati televízió szerdai műsorában. Ez az összeg a hétszerese annak, amit az Európai Bizottság indítványozott a bíróság számára – mondta. Arról is szólt, hogy a magyar és a szerb rendőrség összehangolt tevékenysége nyomán kiszorították a sokszor erőszakos, nem ritkán lőfegyverrel rendelkező migránsokat a déli határövezetből, és a migránsok a bosnyák-horvát határ felé indultak.
 

Ezzel együtt az ellenérdekű migránsbandák, akik korábban a magyar-szerb határon akár géppisztollyal és kézigránáttal is harcoltak egymással, most Szarajevóban csaptak össze – közölte. Ez azt jelenti, hogy az egyes bevándorlók késsel vagy lőfegyverrel is rendelkeznek, vagyis az illegális migráció az érintett ország biztonságára veszélyt jelent – mondta Bakondi György. Az európai országok már most is alternatív megoldásokat keresnek a migráció megfékezésére. Olaszországból Albániába szállítják a menekültkérelmük elbírálásának idejére a migránsokat. Az előző brit kormány pedig Ruandába vitte volna a bevándorlókat, ám az új kormány elállt a tervtől. Rögtön újra is indult a menekültáradat a La Manche-csatornán keresztül – közölte. 
Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy vélekedett: már az uniós választások eredményén látszott, de a német tartományi választások eredményén is látszik, hogy az európaiak egyre inkább elégedetlenek az EU migrációs politikájával.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek