Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.07.

1800 kilométeres távolságra is elérnek az ukrán drónok?

Ezt állítja az ukrán hírszerzés parancsnoka.

A legjobb ukrán szakemberek által jelenleg fejlesztett pilóta nélküli rendszerek már képesek akár 1800 kilométeres távolságból is eltalálni orosz katonai célpontokat – jelentette be az ukrán védelmi hírszerzés vezérkari főnöke, Kirilo Budanov Facebook-bejegyzésében a katonai hírszerzés napja alkalmából – írta az Unian melyet a Magyar Nemzet szemlézett.

Azok a katonai repülőterek, amelyek állandó fenyegetést jelentenek a békés ukrán városokra, megremegnek majd a légitámadásoktól. Az orosz infrastruktúra egésze veszteségeket szenved majd. Oroszország a provokálatlan háború és egy szuverén állam földje elleni támadás rossz útját választotta.

Budanov arról is írt, hogy az ukrán katonai hírszerzés sikeres akcióinak köszönhetően Ukrajna idén bebizonyította a világnak, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé.

Egy ukrán katona egy MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) "Stinger" légvédelmi fegyvert tart, miközben lehetséges légi célpontokat keres, az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrsége hajójának fedélzetén, miközben az Ukrajna északnyugati részén járőrözik
Ukrán katona egy MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) „Stinger” légvédelmi fegyverrel az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrsége hajóján (Fotó: AFP/Anatolij Stepanov)

„Kényszerítettük az ellenséget, hogy biztonságos távolságba helyezze a flottáját, hogy elhagyja a tengeri határokat, amelyeket sokáig a sajátjuknak tekintettek. Ez azonban illúzió. […] A büntetést el lehet halasztani, de soha nem lehet eltörölni” – hangsúlyozta Budanov.

Azt is megjegyezte, hogy az év során az ukrán katonai kiberszakértők több tucat sikeres műveletet hajtottak végre és értékes információkat szereztek Ukrajna számára, behatoltak az agresszor állam adatbázisaiba, és megtalálték a gyenge pontokat. Hangsúlyozta: nem ez az egyetlen információforrása Kijevnek az orosz katonai és politikai parancsnokság tevékenységéről.

A félelemre és brutalitásra épülő orosz államiságnak lejárt az ideje. Folytatódik a támogatói hálózatunk bővítése és a háttérben zajló szabotázsakciók is.

MiG-31K repülőgép a győzelem napjának 76. évfordulóján a Vörös téren, Moszkvában, 2021. május 9-én
MiG–31K repülőgép a győzelem napjának 76. évfordulóján a Vörös téren, Moszkvában, 2021. május 9-én (Fotó: Anadolu/AFP Sefa Karacan)

Augusztus 16-án az ukrán hírszerzési igazgatóság csapást mért az oroszországi Szavszlejka katonai repülőtérre. Kirilo Budanov elmondta, hogy ez az ukrán drónok által végrehajtott támadás egy MiG–31K Foxhound elfogó repülőgép és két IL–76 Candid szállító repülőgép megsemmisítését eredményezte.

Ukrajna pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok által szállított precíziós siklóbombákat vetett be a Kurszki terület elleni légicsapásokban, és azt állította, hogy visszafoglalt bizonyos területet a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol Oroszország a tavasszal indított offenzívát. Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök éjjel közzétett egy videót azzal a céllal, hogy bemutassa, amint találat éri az egyik orosz alakulat támaszpontját. 

Az altábornagy kijelentette, hogy a GBU–39 típusú bombákkal végrehajtott támadás következtében veszteségek voltak orosz oldalon, és hadfelszerelést is megsemmisítettek. A felvételen számos robbanást lehetett hallani, és vastag füst gomolygott.

Ezzel egyidejűleg a 3. Önálló Rohambrigád is bejelentette, hogy közel két négyzetkilométernyi területen nyomult előre Harkiv megyében. Részleteket nem tettek közzé az offenzíva idejéről, kiterjedéséről és az elfoglalt területről.

Ukrajna az amerikai fegyverek szállítása után ért el előrehaladást augusztusban. Meglepetésszerű offenzívát indított augusztus 6-án a nyugat-oroszországi Kurszki terület ellen, egyidejűleg fokozta a dróntámadásokat katonai létesítmények és üzemanyag-tárolók ellen. Pénteken újabb adatok kerültek nyilvánosságra ezekről a támadásokról.

Egy volgográdi orosz légitámaszpont ellen indított ukrán drón jelentős károkat okozott az egyik fel- és leszállópályán. 

A jelentések szerint Moszkva ezt a légibázist használta a háborúban az Ukrajna ellen bevetett siklóbombák indítására – írta az AP amerikai hírügynökség a műholdas felvételek elemzése alapján.

Az oroszok is támadásban

Orosz légicsapások nyolc polgári személy halálát okozták négy kelet-ukrajnai megyében – közölték pénteken az ukrán hatóságok. Két ember pénteken halt meg egy légicsapásban a Kurszki területtel határos északkelet-ukrajnai Szumi megyében, ahol négy másik polgári személy is megsebesült a támadásokban – írta honlapján az ukrán rendőrség.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 23-án közreadott videójáról készített képen orosz tüzérek 122 milliméteres D–30-as tarackkal lövik az ukrán állásokat egy nem megnevezett helyen
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Valamivel keletebbre, Harkiv megye egyik településén két civil halt meg – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó. – Egy harmadik holttestet a romok alól húztak ki egy másik településen, amelyet egy hete támadtak meg – tette hozzá.

Vadim Filaskin, Donyeck megye állami közigazgatásának vezetője azt írta, hogy augusztus 22-én egy halottal és nyolc sebesülttel nőtt az oroszok áldozatainak száma Donyeck megyében, ahol az orosz erők hónapok óta nyomulnak előre. Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója pénteken bejelentette, hogy két ember halt meg és másik öt megsebesült a Herszon városa és a környéke elleni légicsapásokban.

Adok-kapok

A 3. ukrán Önálló Rohambrigád csütörtök éjjeli közleményében tudatta, hogy az ukrán erők visszafoglaltak néhány állást, amelyek addig orosz kézen voltak.

Andrij Bileckij dandárparancsnok közölte, hogy megtámadták az erőfölényben lévő orosz csapatokat, és győztek. Az orosz létszámfölény 2,5-1 arányú volt 

– tette hozzá.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy többtucatnyi újabb orosz támadást vertek vissza. Napi helyzetjelentésében a vezérkar közölte, hogy összesen 79 támadást jelentettek a kelet-ukrajnai frontokról. A leghevesebb harcok ismét a Donyeck megyei Pokrovszk környékén voltak, ahol az orosz erők megpróbálták megerősíteni és kiterjeszteni előző napi területnyereségüket. Az elmúlt napban az ukrán védőket húsz támadás érte a térségben.

Hasonlóan heves harcokat jelentettek Toreck környékéről is. A jelentések szerint az ukrán erők orosz szárazföldi csapatok több támadását verték vissza, miközben az orosz harci gépek rakétákkal támadtak ukrán állásokat és településeket.

A hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult az orosz hadsereg, miközben ott 11, az oroszországi Kurszk megyében pedig öt ukrán támadást és ellentámadást vert vissza – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca összesítése a „különleges hadművelet” övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát több mint kétezerben, a Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy négyszáz főben nevezte meg.

Az orosz hadijelentés az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy repülőgéplőszer-raktárt, 14 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, öt nyugati gyártmányú, 155 milliméteres önjáró és két vontatott tarackot, három HIMARS-rakétát, továbbá 30 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között 12 páncélozott harcjárművet, három tüzérségi löveget és egy sorozatvetőt vesztettek.

Az augusztus 6-án indított támadás során Moszkva szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 9300 embert, 80 harckocsit, 38 gyalogsági harcjárművet, 70 páncélozott személyszállító járművet, 561 páncélozott harcjárművet, 273 gépkocsit, 68 tüzérségi löveget és 20 sorozatvetőt veszített.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Poltavában kedd reggel orosz csapások értek egy objektumot a repülőtér közelében. Vlagyimir Rogov, az Új Régiók Integrációkoordinációs Tanácsának társelnöke azt közölte, hogy az ukrán veszteség több száz főre tehető.

Több orosz sajtójelentés szerint legkevesebb két Iszkander rakéta talált el egy létesítményt, amelyben külföldi kiképzők ukrán katonákat oktattak a rádióelektronikai harc eszközeinek kezelésére.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Gruzszkoje községben templomot ért találat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint keddig több mint 520, a kurszki régióból kimenekített családot sikerült egyesíteni. A megyéből evakuáltak közül több mint tízezer embert helyeztek el ideiglenes szálláshelyen.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek