Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.19.
Módosítva: 2024.07.22.

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban számolt be a legfontosabb döntésekről.

Orbán Viktor szót ejtett a legfontosabb bel- és külpolitikai kérdésekről is. Szóba került többek közt: Ursula von der Leyen újraválasztása, a békemisszió, a héború és béke kérdése, a soros uniós elnökség, a békepárti politikusok elleni merényletek és a szolnoki kalandparkban történt brutális gyermekbántalmazás is. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán /  MTI

Az interjú elején Ursula von der Leyen újraválasztásáról esett szó, mint ismeretes az Európai Parlament képviselőinek háborúpárti többsége csütörtökön újabb öt évre szavazott neki bizalmat. Orbán Viktor szerint a német politikus elmúlt öt éves munkája "harmat gyenge volt", ezért Magyarország nem is támogatta a jelöltségét. 

A miniszterelnök úgy látja, hogy a zöld átmenettel leromboljuk az európai gazdaságot, a háború kérdésében az ukránok melletti kiállásra koncentrál Európa és a migráció kérdésében is csődöt mondott a von der Leyen vezette Európai Bizottság.  

Orbán Viktor szerint azonban mégsem Ursula von der Leyen a politikai ellenfelünk, hanem azok a háborúpárti miniszterelnökök vagy pártvezetők, akik hazánk ellen dolgoznak, ilyen például Manfred Weber is. A kormányfő elmondta, hogy a frissen alakult Patrióták Európáért pártcsalád nagy előretörést értek el, a harmadik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben.

Nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek akarnak, ez probléma. A választott vezetőknek az a dolga, hogy valósítják meg, amit az emberek akarnak. Manfred Weber a baloldallal kötött szövetséget, holott az emberek nem ezt akarták. Az európai emberek békepártiak, nem akarják a migrációt, a baloldal meg éppen ellenkező politikát folytat. A baloldal genderpárti, veszélyesnek tekinti a nemzeti szuverenitást. Van egy világos jobboldali javaslat, ennek tengelyében a Patrióták állnak: hazafiak által irányított, családbarát, migrációellenes békepárti Európát képzel el.

- jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor a magyar uniós soros elnökségről is szót ejtett. Kifejtette, hogy Európa versenyképességének a javítása nagyon fontos szerepet fog játszani a következő hónapokban. 

Éppen ezért versenyképességi paktumot terjeszt majd elő a miniszterelnök novemberben.

A háborúra áttérve azt mondta: 

A háborún eddig semmit nem nyert Európa, csak veszített, a pénzt pedig Ukrajnára költik. Kevesebb pénz jut a gazdáknak közben, infrastruktúrafejlesztésre sincs elég pénz, minden pénz Ukrajnába megy. Béke esetén jobban teljesítene az európai, így a magyar gazdaság is. Ha a 2025-ös évben már békeköltségvetést tudnánk csinálni, az megkétszerezné a magyar gazdaság idei növekedését, mondja Orbán Viktor. A béke a magyarok érdeke.

Az interjú során az Orbán Viktor vezette békemisszió is szóba került, illetve az, hogy a minap ezt kritizálta Ursula von der Leyen. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy a baloldali liberális emberek és Ursula von der Leyen is naiv emberek. 

"Azt gondolják, hogy békét úgy lehet teremteni, hogy a lelkükre beszélünk. Azt várják, hogy másnap majd nem lőnek. Ha nincs békemisszió, folyamatosan kiterjed, fokozódik a háború, ezért van rá szükség. A két fél nem akar békét, azt gondolják, hogy nyerhetnek a háborún, és az idő nekik dolgozik. A valóság az erő, a háború erő kérdése, azt kell feltenni, hogy a világ nagy erőközpontjai hajlandóak-e fellépni a békéért, közölni a háborúzó feleknek, hogy a világ békét akar. Rá kell vezetni annak a megértéséhez, hogy az egész világ elvárja, hogy béketárgyalás legyen. Kína, Amerika és Európa a három erőközpont, akik összefogva elvezetnék a feleket a békéhez. A kínaiak békepártiak, Az Egyesült Államokban most még háborúpárti vezetés van, de ha megválasztják Trumpot, ott is békepárti álláspont lesz, és már csak Európa kell." Szerinte a magyar elnökségnek a felelőssége ezen dolgozni, ezért van békemisszióban a miniszterelnök.

"November után békepárti korszak következik, előre kellene gondolkodni Európának"

- vélekedett Orbán Viktor. 

A politikai merényletekkel kapcsolatban elmondta, hogy azok száma nő és minden merényletet békepárti politikussal szemben követnek el. A Donald Trump elleni merényletkísérlet előtt két nappal két órát tárgyalt az egykori amerikai elnökkel, aminek során gazdasági kérdések is szóba kerültek. De szóba került a családpolitika és a migráció kérdése is, amikben a magyar modell világhírű.

Orbán Viktor szerint elviselhetetlen, tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt, ahol egy karatemester felrúgott egy gyermeket. 

Nem fordulhat elő ilyen egy nyári táborban. Aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé, nem szervezhet tábort, aki nem tud megfelelni ennek, a kormánynak az a feladata, hogy ezt betartassa

- ezzel a gondolattal zárult a miniszterelnöki interjú.

Az interjú itt követhető vagy nézhető vissza:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek