Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.18.

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

A békemisszió Brüsszelben folytatódik. Megkapták a tízpontos Orbán-tervet a kormányfők.

Donald Trumpazonnal” békét fog szorgalmazni Ukrajnában, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek írt levelében. 

Orbán Viktor a békemisszió eredményeiről tájékoztatta az uniós kormányfőket -Fotó: AFP

A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett és az EU kormányfőivel megosztott levél azt követően íródott, hogy a magyar kormányfő megbeszélést folytatott a republikánus elnökjelölt Donald Trumppal, valamint Ukrajna, Oroszország, Kína és Törökország vezetőivelidéz a dokumentumból az Euronews. Az eddigi uniós politika kudarcával szembesítő levélre egyelőre a magyar miniszterelnök elleni bojkottfelhívásokkal válaszol a hivatalos uniós vezetés. Holott nincs válaszuk arra a kérdésre, mi történik akkor, ha Donald Trump nyeri az amerikai választást? 

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Magas szintű politikai tárgyalásokat szorgalmaz Orbán Viktor Kínával - Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / mti

A levélben Orbán Viktor azt javasolja, hogy kezdjenek magas szintű politikai tárgyalásokat Kínával, hogy feltárják a további Ukrajnáról szóló békekonferencia módozatait, indítsák újra a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és koordinált politikai offenzívát indítsanak a globális dél felé, hogy visszaszerezzék az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunk miatt elveszített támogatásukat.
Orbán Viktor aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok ukrajnai konfliktussal kapcsolatos EU-ra gyakorolt hatásai miatt. „A hivatalban lévő elnök hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy versenyben maradjon. Nyilvánvaló, hogy nem képes megváltoztatni az Egyesült Államok jelenlegi háborúpárti politikáját, ezért nem is várható el tőle, hogy új politikát kezdeményezzen. Ezzel szemben Trumpról azt írja: 

"Biztosan kijelenthetem, hogy nem sokkal a választási győzelme után Donald Trump azonnal készen áll a békeközvetítő szerepére. Ehhez részletes és megalapozott tervei vannak." 

Orbán szerint "a katonai konfliktus a közeljövőben radikálisan eszkalálódik", és a fejleményeket globális szereplőként csak az EU, az USA és Kína befolyásolhatja. A magyar miniszterelnök felvetette, hogy Trump „valószínű” újraválasztása esetén az EU-nak megnőnek az Ukrajnával kapcsolatos kiadásai.  Vagyis Trump választási győzelme drága lesz az EU-nak

A magyar kormányfő bírálta, hogy az EU-nak nincs önálló stratégiája, azt lényegében az Egyesült Államok politikájának puszta megismétlésének minősítette, hiányolva a szuverén és független tervezést. „Javaslom annak megvitatását, hogy racionális-e ennek a politikának a folytatása a jövőben” – áll a levélben. „A jelenlegi helyzetben erős erkölcsi és racionális alapokon álló lehetőséget találhatunk arra, hogy új fejezetet kezdjünk politikánkban” – írta, hangsúlyozva a feszültségek csökkentésének, az ideiglenes tűzszünet feltételeinek megteremtésének szükségességét, vagy a béketárgyalások megkezdését.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, hogy ha Európa békét akar, és azt akarja, hogy döntő szava legyen a háború rendezésében, valamint a vérontás befejezésében, akkor most kell az irányváltást kidolgozni és megvalósítani. Az Orbán-terv kapcsán ismertette, hogy az már ott fekszik minden uniós miniszterelnök asztalán. Hazánk közvetítő szerepéről közölte, hogy a magyar miniszterelnök az európai politika doyenje, a legnagyobb rutinnal és a legszélesebb személyes kapcsolatrendszerrel rendelkező politikus, számos olyan ajtót kinyit, amely mások számára sosem nyílna ki. Magyarország alkalmas közvetítő, mint azt az elmúlt két hét mutatja, most pedig az a feladatunk, hogy összerakjuk ezt az új megközelítést, és Orbán Viktor tervéről megpróbáljuk meggyőzni az Európai Unió tagállamait – tette hozzá Orbán Balázs.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek