A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.08.

Orbán Viktor a Bildnek: ezt mondta nekem Putyin a háborúról

Óriási a nemzetközi sajtó érdeklődése Orbán Viktor iránt, miután a múlt héten békemisszióba kezdett. Legutóbb a legolvasottabb német lapnak, a Bildnek adott interjút a miniszterelnök.

Egymás után adja az interjúkat a legjelentősebb nemzetközi lapoknak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök annak kapcsán került be a nemzetközi sajtó vezetői híreibe, hogy a múlt héten békemisszióba kezdett, aminek során ellátogatott Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe, azután Washingtonba utazott. A miniszterelnök a legolvasottabb német lapnak adott interjút, a Bild vezető anyagként, ezzel a címmel hozta le az interjút: "Ezt mondta nekem Putyin a háborúról". 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor békemissziójáról az összes vezető lap beszámolt külföldön is. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Brutálisabb hónapok jönnek

Több a fegyver, és az oroszok elszántabbak. Tehát a konfrontáció energiája, az áldozatok száma brutálisabb lesz, mint az elmúlt hét hónapban, bár az azt megelőző időszak is nagyon brutális volt – olvasható a lapban megjelent interjúban.

Lehetőségem volt beszélni az ukrán és az orosz elnökkel is. Higgyék el, a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk

 – nyilatkozta a magyar miniszterelnök. Hozzátette: éppen ezért „most van itt az ideje” áttérni „a háborús politikáról a békepolitikára”.

Mi hajtja őt? - kérdezte az újságíró. Erkölcs és érdek – válaszolta Orbán, aki leszögezte: a fő érv az emberi élet védelme. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De emellett ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk. 

A célom a béke és a tűzszünet 

– tette hozzá.
A háború befejezése érdekében Orbán Viktor öt kulcsszereplővel akar beszélni: Ukrajnával, Oroszországgal, az USA-val, az EU-val és Kínával – írja a Bildet idézve a Magyar Nemzet.

A fronton nincs megoldás

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Európának is van háborús politikája

 – mondta a miniszterelnök, aki az USA-tól való elszakadásra és „autonóm politika folytatására” szólított fel, mert „a két hadviselő fél fő áldozata az európai gazdaság és az európai lakosság”.

A magyar kormányfő meggyőződése, hogy „a fronton nincs megoldás erre a konfliktusra”. 

Putyin nem veszíthet, ha a katonákat, a felszerelést és a technikát nézzük. Oroszország legyőzése nehezen elképzelhető gondolat – idézte Orbán Viktort a német lap. A miniszterelnök a tárgyalásairól szólva kijelentette, Putyint és Zelenszkijt is a veszteségekről kérdezte, de mindketten csak a másik fél veszteségi adatait voltak hajlandók közölni. 

Még ha a két vezető logikusan ellenzi is a gyors tűzszünetet, alapvetően mindenki tudja, hogy jobb lenne, ha holnap reggel egyetlen orosz vagy ukrán sem halna meg

 – mondta a kormányfő.

Senki sem tudja a magyarokat kioktatni Oroszországról

Ezután a német lap munkatársa arról beszélt a magyar miniszterelnöknek, hogy a fronton tett látogatásai során sok katonával beszélt, akik a brutalitás ellenére sem akarnak tárgyalni Oroszországgal, mert azt mondják, nem akarják, hogy az oroszok közelebb jöjjenek a házukhoz, a feleségükhöz, az anyjukhoz. Ezért védik Ukrajnát. Orbán válaszában reagált arra, hogy egy német próbálta kioktatni arról, hogy mit jelent az oroszok közelében élni? 

Ne felejtse el, hogy Budapesten vagyunk. Senki sem tudja a magyarokat kioktatni Oroszországról 

– tette hozzá. A magyar miniszterelnök azt állítja, hogy különösen jól megérti Oroszországot. Akárcsak Angela Merkel volt német kancellár.

Ismerem az oroszokat. Ők mások, mint mi. Más a történelmük, más a kultúrájuk, mások az ösztöneik és a hozzáállásuk. A szabadságnak és a nemzeti szuverenitásnak más az értelmezése

 – fogalmazott.
Merkel ezt megértette. Ha még mindig ő lenne a kancellár, Putyin nem kezdte volna el a háborút. 

A magyar miniszterelnök Donald Trumpról is szólt. Mint mondta, az Egyesült Államok elnökeként egyetlen háborút sem indított, és „sokat tett azért, hogy békét teremtsen a régi konfliktusokban a világ nagyon bonyolult régióiban. Ezért nagyon bízom benne" – húzta alá a kormányfő.

A Bild cikke megjegyzi, Orbánt a legkevésbé sem zavarja az álláspontjait ért kritikák vihara. 

Sokszor kellett bírnia a kritikát, és visszanézve mindig igaza volt 

– így látja politikai életét a magyar miniszterelnök.

Emlékszem, 1988/89-ben azt mondtam, hogy az oroszoknak el kell hagyniuk Közép-Európát és Magyarországot, s minél keményebben kell dolgoznunk a berlini fal lebontásán. Erősen bíráltak németországi baloldali politikusok

 – mondta. Később, amikor figyelmeztetett az európai migrációs politikára, „újra erősen kritizáltak”. Mindegy, hogy ki és milyen erőszakosan kritizálja: Orbán folytatja – mutat rá a lap. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek