POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.06.24.
Módosítva: 2024.06.24.

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

Migráció, béketeremtés, gazdasági versenyképesség. Az EU előtt álló legfontosabb kihívásokról kérdezték Orbán Viktort német lapok.

Az európai gazdaság versenyképességét szeretnénk növelni, a háború befejezése mellett vagyunk, a migráció problémáját pedig meg kell oldani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök német lapoknak adott nyilatkozatában a július 1-jével kezdődő magyar uniós elnökség legfontosabb témáiról. 

orbán viktor
Orbán Viktor a magyar uniós elnökség legfontosabb céljairól nyilatkozott német lapoknak - Fotó: AFP /  AFP

A kormányfő kiemelte, hogy a legutóbbi európai parlamenti választásokon az emberek megmutatták, változásra van szükség Brüsszelben. A magyar miniszterelnök Ursula von der Leyen leváltását szorgalmazta az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjáról. Amikor arról kérdezték, hogy miért akadályozza von der Leyen második ciklusra való kinevezését, a miniszterelnök úgy fogalmazott: a von der Leyenhez köthető  „zöld átállás” teljes irányítási kudarc volt, a migrációs csomag pedig nem kezeli a felmerülő problémákat.

Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

angela merkel
Angela Merkel nem tette volna nemzetközivé az ukrajnai konfliktust - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Orbán Viktor kiemelte, Magyarország az uniós elnökség idején is a háború mielőbbi lezárása érdekében tesz lépéseket. Nyilvánvaló, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása „teljesen elfogadhatatlan”, és sérti a nemzetközi kapcsolatok alapelveit - mondta a kormányfő. 

De nem érdekelnek Ukrajna vagy Oroszország érdekei, mindenekelőtt azt akarom, hogy a háború véget érjen, és tűzszünet legyen

 – fogalmazott a miniszterelnök. 

„Nem szabad illúziókba ringatni magunkat: Oroszország más, rendszere és társadalma nem európai.” Az orosz rendszer „katonai erőre támaszkodik”, míg az európai a „szabadságra”  - jegyezte meg a miniszterelnök, de Oroszországnak is az európai biztonsági rendszer részének kell lennie” – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Abban is biztos Orbán Viktor, hogy most nem lenne háború, ha Angela Merkel továbbra is kancellár lenne. 

„Azt tette volna, amit a Krím orosz megszállása után: elszigetelte a konfliktust, és nem tette nemzetközivé” - mondta a miniszterelnök.

Donald Trump volt amerikai elnököt a „béke emberének” nevezte Orbán Viktor. Egy háborút sem indított” – jegyezte meg, s hozzátette: Európának Trump-típusú politikusokra van szüksége, „olyan emberekre, akik felrázzák a rendszert.”

Az uniós országok óriási kockázatot vállaltak 2015-ben a határok megnyitásával 

Orbán Viktor miniszterelnök a német lapoknak adott interjúban méltatta Olaf Scholz német kancellár azon terveit, hogy megvizsgálja a menekültügyi eljárások EU-n kívüli országokba történő kiszervezését. A magyar kormányfő azt mondta, hogy üdvözli Scholz álláspontját, Magyarország pedig már létrehozta az országon kívüli központokat az úgynevezett „külső hotspotokkal”, ahol a menedékkérelmeket elbírálják. „Ha a migránsok Magyarországra akarnak jönni, először fel kell venniük a kapcsolatot egy magyar nagykövetséggel, például a szerb fővárosban, Belgrádban.” „A migránsok csak akkor léphetnek be az országba, ha a magyar hatóságok zöld utat adnak számukra. Különben nem.” Az Eurostat adatai szerint Magyarországon tavaly mindössze 30 első menedékkérelmet nyújtottak be, Németországban pedig csaknem 330 ezret. 

2015-ben naponta több tízezer ember lépte át illegálisan a magyar határt - Fotó: David Peinado Romero /  Shutterstock

A magyar miniszterelnök már 2015-ben figyelmeztetett, hogy az uniós államok „óriási kockázatot” vállalnak azzal, hogy megnyitják határaikat az illegális migráció előtt.

Kilenc évvel később kiderült, hogy a figyelmeztetésem jogos volt

 - nyilatkozta a magyar kormányfő. Akkoriban naponta több tízezer migráns lépte át a magyar határt: „Csak Budapest szívében, a főpályaudvaron tudtuk megállítani őket. Gyorsan világossá vált számomra: az a társadalmi felfogás, amit a menekültek körében érzékeltem, túl kockázatos a magyar állampolgárok számára.” Ezért mondta 2015-ben, hogy meg akarja várni, milyen lesz a német vagy a francia társadalom 10-20 év múlva. „Ha ez pozitívnak bizonyul, a magyarok is elgondolkodhatnak rajta.” 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek