POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.07.

Így reagál Oroszország, ha amerikai fegyverekkel támadják

A konkrét lépéseket még titkolják, de...

Oroszország reagálni fog arra, hogy az ukrán fél amerikai fegyverekkel lövi a régióit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 tévécsatorna vasárnapi „Moszkva. Kreml. Putyin” című műsorában.

Lavrov szerint miközben az amerikaiak és a NATO azt állítják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, világos, hogy amerikai közvetlen részvétel nélkül a célravezetésben „ezek a rakéták nem repülnének sehová”.

„Ami a reakciónkat illeti, az elnök (Vlagyimir Putyin) azt mondta, hogy reagálni fogunk, és meggyőződésem, hogy erről belátható időn belül értesülni fognak”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióban lévő Csigari települést. A tárca szombaton Szokol bevételét jelentette be. A hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, és 11 ellenrohamot vertek vissza.

Az orosz összesítés szerint közel 1500 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalon.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette a svéd Giraffe légvédelmi rendszer egy radarját, az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer két indítóállását, egy horvát RAK-SA-12-es sorozatvetőt, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint hét amerikai M777 és két brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 31 légi drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Voronyezs megyei Podgorenszki járásában a három településről mintegy 50 embert ideiglenes szállásokra szállítottak, miután ukrán pilóta nélküli repülőszerkezetek tüzet okoztak egy, a hivatalos tájékoztatás által meg nem nevezett tartalmú raktárban. Horlivkában egy férfi életét vesztette, két nő pedig megsebesült ukrán tüzérségi tűz következtében.

Az ukrán katonai hírszerzés az ukrán fegyveres erők 45. tüzérdandárjával együttműködve csapást mért szombaton két orosz katonai létesítményre a kelet-ukrajnai Donyeck megye orosz megszállás alatti részében – közöte vasárnap a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a Telegramon.

A közlemény szerint Debalceve városában eltaláltak egy logisztikai központot, ahol az orosz erők lőszereket és harckocsikhoz való felszerelést tároltak. Novoluhanszke településen egy orosz automata zavaróállomásra mértek csapást. Később az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónokkal megsemmisítettek egy nagyobb oroszországi lőszerraktárt a voronyezsi régióban lévő Szergejevka településnél. A közlés szerint az orosz hadsereg kilencezer négyzetméteren föld-föld és föld-levegő rakétákat, harckocsi- és tüzérségi lövedékeket, valamint egyéb lőszereket tárolt ott.

A Kelet-Ukrajnában harcoló Horticja hadműveleti-stratégiai csoport a Telegramon arról adott hírt, hogy a Donyeck megyében, Pokrovszknál lelőttek egy orosz Szu-25-ös harci repülőgépet. Az ukrán védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz hadsereg szombaton 130 települést és 83 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajna tíz régiójában. A tárca hozzátette, hogy az orosz erők különféle fegyvereket vettek be, a többi között rakéta-sorozatvetőt, aknavetőt, harckocsit, drónokat, légvédelmi rendszereket és taktikai repülőgépeket.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy

az éjjel az orosz erők rakétatámadást indítottak Pavlohrad ellen, a légvédelem egy rakétát és egy felderítő drónt megsemmisített a levegőben, de a lehulló roncsok négy családi házban okoztak károkat.

Személyi sérülés nem történt. Az oroszok Nyikopolt és térségét is ágyúzták, ott három nő sérült meg.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy orosz támadások következtében szombaton négy ember vesztette életét a régióban. Az éjjel a déli Herszon városát is ismét támadta az orosz hadsereg – közölte a megye kormányzói hivatala. Hozzátette, hogy több helyütt tűz ütött ki, egy kávéház pedig porig égett. Az ukrán légierő közlése szerint az éjjel Oroszország két Iszkander rakétával és 13 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem mindet megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon 123 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között, a leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk városnál dúltak. A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 551 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 53 drónt.

Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ (CNSZ) arról tájékoztatott, hogy az orosz megszállók az idei termésből egy újabb nagy szállítmányt, több mint 80 ezer tonna ukrán gabonát vittek ki a donyecki régió ellenőrzésük alatti részéből. Hozzátették, hogy idén ukrán gabonából már több mint 15 szállítmányt indítottak Mariupol kikötőjéből Oroszországba.

Szumi megye energetikai hálózatát támadták szombatra virradóra Sahid típusú orosz kamikaze drónok – jelentette az ukrán regionális katonai vezetés.

Az Ukrajinszka Pravda helyi hírportál szerint Szumi városában részlegesen megszakadt az áram- és ivóvízszolgáltatás. A helyi hatóságok szerint százezernél is több háztartás maradt áram nélkül. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség egy helyi „földalatti mozgalom” vezetőjére hivatkozva közölte, hogy egy rakétákat gyártó üzemet ért orosz támadás a városban.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében összesen 11 civil vesztette életét és 46-an megsebesültek orosz csapásokban szombatra virradóra.  A megye nyugati részében, a Pokrovszk mellett fekvő Szelidove települését legkevesebb két irányított bomba találta el, öt ember életét oltva ki– ismertette Vagyim Filacskin kormányzó a Telegramon.

Hozzátette, hogy legalább további nyolc ember megsebesült. „Minden város és falu a donyecki régióban ellenséges támadások folyamatos veszélyének van kitéve” – hangsúlyozta Filacskin, akit az Interfax-Ukrajina hírügynökség idézett. Hozzátette, hogy a bombatámadás vállalati területet ért.

Filacskin szerint több lakóépületben, üzletben és járműben, illetve egy üzemben különböző fokú károk keletkeztek.

A kormányzó szerint további három civil Csasziv Jar városában vesztette életét. Egy ukrán katonai szóvivő szerint a stratégiai jelentőségű város egyik külső kerületét fel kellett adniuk az ukrán erőknek. Az ukrán vezérkar szerint Pokrovszk térségében az elmúlt egy napban legkevesebb 45 összecsapás volt. Szombatra virradóra összesen hat rakéta és 55 légicsapást számoltak több mint hetven siklóbomba bevetésével.

Újabb Patriot légvédelmi rendszert szállított Berlin Ukrajnának. Németország kijevi nagykövete szerint a fegyver elősegíti az ukrán lakosság és az infrastruktúra védelmének javítását. Közben folyamatosan közeledik a front a Donyeck megyei Toreck felé, aki csak teheti, elhagyja a várost.

A Híradóban bemutatott felvétel szerint a füstfelhő a front fenyegető közelségét jelzi egy ukrán rendőrnek az útján. Az a feladata, hogy segítsen evakuálni a Donyeck megyei Torecket. Meg akar győzni mindenkit, aki még ott maradt, hogy indulni kell. Azt magyarázza nekik, hogy bármelyik pillanatban megjelenhetnek a repülők, és akkor rohanni kell az óvóhelyre – hangzott el az M1 Híradójában.

Attól félek, nem tudok majd visszajönni. Nem engednek ide vissza minket” – mondta egy férfi. „De azért elmegyünk, ugye?” – kérdezte a társa, mire a férfi igent intett.

Mások bizakodóbbak, nem terveznek hosszú távollétet.

„Én nem maradok sokáig, ahogy vége ezeknek a légitámadásoknak, én visszajövök ide” – magyarázza egy nő, aki a macskáját sem hajlandó hátrahagyni.

Lassan, de biztosan közelednek az orosz erők. A város jó része romokban áll, éppen úgy, mint a közeli Csasziv Jar az ukrán drónfelvételek alapján. A várost két éve januárban több mint 12 ezren lakták, idén májusig már csak mintegy hatszázan tartottak ki.

Csütörtökön az ukrán hadsereg bejelentette: kénytelenek voltak feladni a város jó részét. Csasziv Jart hónapok óta ostromolják az orosz csapatok. A közelben áll Bahmut városa, amelyet tíz hónapon át tartó, öldöklő harcok után vettek be az orosz erők.

Csasziv Jar elhelyezkedése nagyon kedvező. Az oroszok azért akarják elfoglalni, hogy hídfőt képezzenek Kramatorszk és a többi közeli város felé. Innen nagyon hatékonyan lehet bombázni ezeket a helyeket. Mi a levegőből segítjük a fiúkat, de minden a gyalogságon és a lőszerek utánpótlásán múlik” – magyarázta egy ukrán pilóta.

Ha a magaslaton fekvő Csasziv Jar elesik, veszélybe kerülnek azok az utak is, amelyeken az ellátmányt viszik az ukránok a frontra. Az orosz erők pedig közelebb jutnak ahhoz, hogy Donyeck régió egészét elfoglalják.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek