Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.07.

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeckben

csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zsuravka települést – közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

A tárca szerint az elmúlt hét folyamán 17, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal, valamint drónokkal végrehajtott csoportos csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket, kritikus energetikai létesítményeket, rakéta-, fegyver- és üzemanyagraktárokat, drónok és személyzet nélküli hajók összeszerelő műhelyeit és tárolóhelyeit, valamint ukrán alegységek és külföldi „zsoldosok” A jelentés külön kitért a Poltava városában a 179. egyesített kiképzőközpont elleni támadásra, ahol rádióelektronikai szakembereket képeztek ki külföldi oktatók irányításával elektronikai hadviselésre és drónirányításra.

Az augusztus 31-től szeptember 6-ig tartó időszakra vonatkozó hadijelentés 89-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert támadások és ellentámadások számát, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát pedig több mint 16 200-ban. Az orosz beszámoló az Ukrajnában a héten megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 69 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 143 páncélozott harcjárművet, hét amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS és Vilha Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadás során több mint 10 400 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 74 páncélozott személyszállító járművet, 599 páncélozott harcjárművet, 339 gépkocsit, 76 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zavitne települést, és a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult az elmúlt nap folyamán, miközben 11 ukrán támadást és ellentámadást vert vissza – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca összesítése a „különleges hadművelet” övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát csaknem 2100-ban, az oroszországi Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy 370-ben adta meg.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy lőszergyárat, egy személyzet nélküli hajókat tároló raktárt, külföldi „zsoldosok” egy ideiglenes telepítési pontját, hét tábori lőszerraktárt, négy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két-két nyugati gyártmányú, 155 milliméteres önjáró, illetve vontatott tarackot, három amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, öt francia HAMMER irányított légibombát, egy Vilha-rakétát, továbbá 27 légi és 11 tengeri drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között 17 páncélozott harcjárművet és két amerikai M270-es MRLS sorozatvetőt vesztettek.

Az augusztus 6-án indított támadás során Moszkva szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 10 100 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 72 páncélozott személyszállító járművet, 589 páncélozott harcjárművet, 325 gépkocsit, 74 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Csütörtökre négyen meghaltak a súlyos sebesültek közül a donyecki Szokol piacot szerdán ért ukrán tüzérségi találat nyomán.

Az orosz főváros egyik kerületi bírósága csütörtökön távollétében nyolcévi szabadságvesztésre ítélte Alakszandr Slak bloggert és testépítőt, az orosz hadsereg rágalmazása címén.

A 2020 óta külföldön élő Slak egy Instagram-videóban azt állította, hogy a kahovkai erőmű gátját tavaly júliusban az orosz fél robbantotta fel. Moszkvában sajtójelentések szerint a hatóságok őrizetbe vettek egy 55 éves helyi férfit, aki légvédelmi rendszereket filmezett.

Arra kérte Ukrajna szövetségeseit pénteken Ramsteinben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy hagyják figyelmen kívül Moszkva „vörös vonalakkal” kapcsolatos figyelmeztetéseit, és tegyék lehetővé Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket is bevessen orosz területek ellen.

„Szükségünk van ezekre a nagy hatótávolságú képességekre, nemcsak Ukrajna területén, hanem orosz területen is, annak érdekében, hogy motiváltabbá tegyük Oroszországot a békére törekvésre” – mondta Zelenszkij a németországi Ramsteinben lévő amerikai légitámaszponton az Ukrajna támogatására alakult nemzetközi kontaktcsoport ülésén.

„A világon rendelkezésre áll elegendő mennyiségű légvédelmi rendszer ahhoz, hogy garantálni lehessen az orosz terror kudarcát, és határozottan arra kérem Önöket, működjenek közre aktívabban légvédelmünk megerősítésében” – tette hozzá az ukrán elnök az Ukrajnának fegyvereket szállító országok képviselői előtt.

Mind élőerőben, mind haditechnikában nagy veszteségeket szenvednek el az ukrán fegyveres erők, ami a harcképességük elvesztéséhez és fontos frontszakaszok összeomlásához vezethet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

„Az ellenség nagyon súlyos veszteségeket szenved. Ez egyrészt a front összeomlásával fenyeget a legfontosabb irányokban, a veszteségek az egész fegyveres erő harcképességének elvesztéséhez vezethetnek, amire mi törekszünk” – mondta az orosz vezető. Putyin szerint Kijev nem érte el a kurszki régióba való betöréssel azt a célját, hogy az orosz hadsereg erőket csoportosítson át más frontszakaszokról, sőt meggyengítette saját állásait a „különleges hadművelet” kulcsirányaiban, az orosz előrenyomulás pedig felgyorsult, az ukrán erőket elkezdték kiszorítani a határ menti övezetekből. Az orosz elnök „nagyon veszélyes terrorcselekménynek” nevezte a kurszki és a zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat, megjegyezve, hogy „csak elképzelni lehet, hogy amennyiben tükörválaszt adunk, mi lesz Európának ezzel a részével”.

Megismételte, hogy Oroszország soha nem zárkózott el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól, de erre csakis a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások alapján hajlandó. Emlékeztetett rá, hogy akkor az ukrán féllel a lehetséges békemegállapodás szinte minden paraméterében sikerült megállapodni, de Nagy-Britannia beavatkozott a folyamatba, és az ukrán hatóságok „más utat választottak”, mert az Egyesült Államok és egyes Európai államok elitje megkísérelt stratégiai vereséget mérni Oroszországra.

„Ez nem sikerül”

– jegyezte meg.

Putyin szerint az ukrán vezetés „az utolsó ukránig” kész harcolni úgy, ahogy annak idején Boris Johnson akkori brit miniszterelnök meghagyta neki. Rámutatott, hogy Kijev a hadkötelesség korhatárának további csökkentésére készül. „Néha az a benyomásom, hogy azok, akik Ukrajnát irányítják, mintha idegen bolygóról érkeztek volna, vagy külföldiek lennének. Egyszerűen nem gondolkodnak. Olyan kolosszálisak a veszteségeik, hogy nem is értem, mit fognak tenni a továbbiakban” – mondta.

A ramsteini tanácskozáson Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette:

az Egyesült Államok újabb, 250 millió dolláros katonai támogatást nyújt Kijevnek, hogy hatékonyabban tudjanak igazodni a „változó igényekhez”.

Boris Pistorius német külügyminiszter bejelentette, hogy országa további 12 Panzerhaubitz 2000 típusú önjáró tarackágyút szállít Ukrajnának, amelynek összértéke 150 millió euró. A 30 kilométernél nagyobb lőtávolságú modern tüzérségi egységből hatot még idén, hatot pedig jövőre szállítanak le – tette hozzá.

Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter az amerikai gyártású, Ukrajnának adott F-16-os vadászrepülőgépek karbantartásával kapcsolatos új katonai segítségcsomagot jelentett be. Közölte, hogy Hollandia felszerelést biztosít az ukrán F-16-osok karbantartásához, valamint levegő-levegő rakétákat, amelyekkel a vadászgépek védhetik az ukrán légteret.

A holland tárcavezető hadművelet-biztonsági okokból nem árult el konkrétumot a szóban forgó felszerelések mennyiségéről és típusairól, valamint a segítségnyújtás tervezett ütemezéséről sem.

Hollandia 80 millió euró értékben fog eszközöket szállítani a nagyszámú pótalkatrészen túl, ide tartoznak generátorok, kisjárművek, szükséges karbantartási anyagok, speciális szerszámok és fedélzeti létrák” – sorolta.

Bill Blair kanadai védelmi miniszter úgyszintén bejelentett a találkozón egy újabb katonai segélycsomagot Ukrajnának,

amely rakétákat, kézi lőfegyvereket és haditechnikai eszközöket fog tartalmazni. Az új csomag 80 840 hajtóművet és 1300 robbanófejet tartalmaz CRV-7 típusú repülőgép-rakétákhoz.

Ezek a miniszter ígérete szerint az elkövetkező hónapokban Ukrajnába érkeznek. Kanada ezenfelül 960 C6 géppuskát és 10 500 kilenc milliméteres pisztolyt biztosít készletéből. Ukrajna külön kérésére 29 M113-as lánctalpas páncélozott szállítójárműről és 64 Coyote típusú könnyű páncélosról leszerelt alvázakat is szállítanak. Blair hozzátette még, hogy szeptemberben tíz mentőautót is biztosítanak Ukrajnának.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek