Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző

Létrehozva: 2024.09.07.

Péntek 13-án jöhet el a világvége – állítják a tudósok

Egy szakember elárulta, mi növelheti meg drasztikusan az apokalipszis bekövetkezésének esélyét.

2029. április 13-án, pénteken aggasztó közelségben száguld majd el a Föld mellett a 99942 Apophis nevű aszteroida: 30 ezer kilométer ugyanis kozmikus távolságok tekintetében valóban nem tűnik soknak, és hát tényleg nem is az. Ez a közelség azt is jelenti, hogy egy korábbi, 2017-es számítás szerint 2,7 százalék esélye van annak, hogy a "Káosz istene" becenevű űrszikla becsapódjon. Hogy mivel járna mindez? Egy 1000 megatonnás robbanással, azaz olyan erejű detonációval, amit 1 milliárd tonnányi TNT képes okozni. Aligha kell ecsetelnünk, ez milyen kihatással lenne a földi életre és az emberi civilizációra.

világűr, űr, aszteroida
Fotó: Pexels

Szerencsére azonban később a tudósok finomítottak a számításokon, és kiderült: még ennél is kisebb a világégés esélye, így nincs mitől aggódnunk. Vagy mégis? Egy kanadai világűr-szakértő, Paul Wiegert most arról számolt be: ugyan jelenlegi pályáját tekintve az Apophis valóban elkerüli a Földet 2029-ben (és legközelebb, 2036-ban is), ugyanakkor ha egy megfelelő méretű és sebességű kisebb űrsziklával, űrtörmelékkel ütközik, az megváltoztathatja, módosíthatja annyira az irányát, hogy telibe trafáljon minket. Szerencsére egy ilyen, az Apophist egyenesen felénk terelő pályamódosító ütközés esélye egy a kétmilliárdhoz – írja a Mirror. Tehát szerencsére jelenleg rettenetesen kicsi ugyan az esélye, de pár év múlva akár egy péntek 13-ai napon jöhet el az apokalipszis.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy 2021. óta nem igazán tudja a NASA megfigyelni a kérdéses aszteroidát, és ez 2027-ig így is marad a Föld, a Nap és az Apophis egymáshoz viszonyított helyzete miatt: ezen időszakban ugyanis az űrszikla a nappali égbolton "rejtőzködik" a teleszkópok elől.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek