Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.17.

Öt évünk maradt: félelmetes üstökös robog a Föld felé

Lassan húsz éve foglalkoztatja a tudósokat egy meglehetősen félelmetes, Föld felé tartó, az Eiffel-toronynál is nagyobb üstökös.

Felmerült, hogy az 99942 Apophis nevű aszteroida 2029. április 13-án, pénteken, olyan közel kerül a bolygónkhoz, hogy akár a Földbe is becsapódhat.

Bár kicsi az esély a kisbolygó és a Föld találkozására, és a tudósok valószínűbbnek tartják, hogy az üstökös elhalad majd bolygónk mellett, egy kutatócsoport folyamatosan figyelemmel kíséri mozgását és összetételét. Erre azért van szükség, mert az adatok nagy segítséget jelenthetnek egy esetleges jövőbeli ütközés során – írja a The Guardian.

Fotó: Fotó: Pixabay

Még a Földről is látható lesz az üstökös

A szakemberek jelenlegi információi szerint az aszteroida, amely az Eiffel-toronynál is nagyobb, és várhatóan 2029-ben valóban a közvetlen közelünkbe kerülhet, tiszta időben szabad szemmel is látható lesz.

A 99942 Apophis nevű aszteroida már sok fejtörést okozott a tudósoknak, hiszen volt olyan feltételezés is, hogy akár a Földbe is becsapódhat. Legutóbbi jelentésük szerint azonban, ha nagyon közel is halad el mellettünk, de elkerülhetjük az aszteroidával való találkozást. 

Egészen közel mennek hozzá

aszteroida
Fotó: Pixabay

A kutatóknak ugyanakkor így lehetőségük lesz arra, hogy amikor a közvetlen közelünkbe ér, alaposan megvizsgálják az üstököst.

Az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozza a Rapid Apophis Biztonsági Misszió (Ramses) előkészítő munkáját, amely egy űreszközt küld fel az aszteroidára, hogy információkat gyűjtsenek a kisbolygó méretéről, alakjáról, tömegéről és forgási módjáról. 

Így az Apophis összetételére és belső szerkezetére, valamint pályájára is fény derül, ahogy arra is, hogyan változik az égitest, amely 2029. április 13-án, pénteken 32 ezer kilométeres távolságban elhalad a Föld mellett.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek