POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.05.
Módosítva: 2024.09.07.

A bécsiek több mint fele már migrációs háttérrel rendelkezik

Hiányoznak a pedagógusok a németül alig beszélő, migráns hátterű gyerekek számára.

A bécsi 10. kerületben található Alxingergasse általános iskola hatalmas tanárhiánnyal küzd. Ez komoly probléma, mert a diákok többsége csak korlátozottan vagy egyáltalán nem beszél németül.

Germany Expands Language Classes For Migrant Children
Egyre több migrációs hátterű diák érkezik a bécsi iskolákba - Fotó: Sean Gallup / Getty Images

A Puls24 jelentése szerint az általános iskola 231 diákja közül csak hét gyerek anyanyelve német. Ezért nagy az igény a német nyelvi fejlesztő órákra
A fő probléma az, hogy idén 28 olyan diák van az elsős osztályokban, akiket mindössze egy pedagógus tanít. Hiányoznak azok a tanárok, akik elmélyítenék a gyerekek német nyelvtudását, és olyan szociális munkásokra is szükség lenne, akik vigyáznának a sok esetben háborús övezetből érkező traumatizált diákokra. Ráadásul növekszik a tanulólétszám, hiszen a családegyesítés miatt folyamatosan jönnek új gyerekek, akik persze nem beszélnek németül.
A gyerekeket a szüleik sem tudják segíteni a tanulásban, mert ők is alig beszélnek németül. A Puls24 jelentése szerint a tanárok számára a szülőkkel való kommunikáció is rendkívül nehézkes a nyelvi akadályok miatt.

A bécsiek több mint fele már migrációs háttérrel rendelkezik – írja Bécs város Integrációs Monitor nevű kiadványa. „

 

A bécsi lakosság 51 százaléka vagy nem rendelkezik osztrák állampolgársággal – külföldön született, vagy két szülője külföldön született”

 – áll a jelentésben.  Bécs minden kerületében 30 százalék feletti a külföldi származásúak aránya.

Egyre több kerültben kerülnek kisebbségbe az osztrákok Bécsben

A legtöbb migráns hátterű ember a Rudolfsheim-Fünfhaus kerületben él (55,1 százalék), ezt követi Brigittenau (54,2), Favoriten (53,5) és Margareten (52,1).

2022-ben 108 443 külföldi költözött Bécsbe, és 51 341 nem őslakos hagyta el a várost. Nem meglepő módon az ukrajnai háború elől is nagyon sokan Bécsbe menekültek.

Magasabb bérleti díj, kevesebb hely

Az Integrációs Monitor szerint a migráns hátterűek átlagosan több pénzt költenek albérletre, mint a helyiek – a magasabb árral szemben pedig kevesebb hely áll rendelkezésükre. Átlagosan 28 négyzetméter fejenként. Az osztrákoknak átlagosan 43 négyzetméter jut ugyanannyi pénzért.

Honosítás és a demokratikus deficit

A honosítási arány Bécsben rendkívül alacsony, 0,7 százalék. Az osztrák honosítási törvény - az állampolgársághoz kötött választójoggal együtt - egyre súlyosabb demokratikus deficithez vezet: 2023 elején Bécs 16 év feletti lakosságának 33,4 százaléka nem tudott részt venni a helyi tanácsi, állami és nemzeti tanácsi választáson külföldi állampolgárságuk miatt.

Előbb mondanak fel a külföldinek

Az EU-n kívüli országokból származó, közép- és felsőfokú végzettségű bevándorlókat 9-szer nagyobb valószínűséggel érinti a munkahelyi leépítés, mint az „osztrák” bécsieket. A harmadik országból érkező migráns hátterű bécsiek közel felét érinti a szociálisan hátrányos munkaidő, például az éjszakai műszakos beosztás.

Alacsonyabb jövedelem jut a bevándorlóknak

A harmadik országokból érkező bécsi bevándorlók átlagosan 1000 euróval keresnek kevesebbet, mint a migrációs háttérrel nem rendelkező, azonos iskolai végzettségű bécsiek. A harmadik országokban érettségizett nők 800 euróval keresnek kevesebbet, mint az osztrák nők. 

A statisztikai adatok alátámasztják az osztrák Kronen Zeitung korábbi megállapítását is, hogy a nem német anyanyelvű tanulók és a többségében bevándorlók által lakott területeken működő iskolák korlátok közé szorítják az oktatási rendszert. 10 725 általános iskolásnak elégtelen a német nyelvtudása Bécsben. Ez több, mint az összes burgenlandi általános iskolások száma együttvéve.  

Csökkent a születési és halálozási szám Ausztriában 2023-ban, a népesség viszont nőtt a bevándorlás révén – közölte Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal vezérigazgatója kedden.

Tavaly mintegy 12 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek. „Ez a legmagasabb hiány a természetes szaporulatban a második világháború vége óta” – jelentette ki a vezérigazgató.

 

A népességnövekedés oka 2023-ban is kizárólag a bevándorlás volt. Az év során összességében csaknem 67 ezerrel többen érkeztek külföldről, mint ahányan elhagyták Ausztriát”

– tette hozzá Thomas.

A népességszám változása

A 2024. január elsejei mérések alapján 9 158 750 volt Ausztria népessége, csaknem 54 ezerrel, vagyis 0,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

2022-ben a népesség kicsivel több mint 125 ezer fővel, azaz 1.4 százalékkal nőtt.

Tavaly 77 605 gyerek született az országban, 6,1 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, ezzel megközelítette a 2009-ben mért rekordalacsony születési számot (76 344).

A születési ráta – azaz, hogy egy nő élete során várhatón hány gyereket fog szülni – 1,32 volt tavaly, ami kevesebb, mint 2022-ben, sőt kevesebb, mint a 2001-ben írt legalacsonyabb érték, amely 1,33 volt.

A múlt évben 89 760 ember halt meg, 3,8 százalékkal kevesebben, mint az előző évben.

Ez azt jelenti, hogy a halálozások száma ugyan 2020 óta először maradt 90 ezer alatt, de még igy lényegesen magasabb volt a 2015 és 2019 között mért értékeknél. A csecsemőhalálozási arány 2,8 ezrelék volt (0,4 ezrelékkel magasabb, mint 2022-ben).

A születéskor várható élettartam 0,4 évvel nőtt az előző évhez képest, a férfiaknál 79,4 évre, a nőknél 84,2 évre. Ez azt jelenti, hogy a nők esetében a várható élettartam visszatért a koronavírus-járvány kezdete előtti szintre, a férfiaknál pedig alig (0,1 évvel) maradt el attól.

Érdemes megfontolni a Bécsbe utazást, mert Ausztria fővárosában mára veszélyessé vált a közbiztonság helyzete – számolt be róla a Travelo a Ripost cikkére hivatkozva. Mint írták, az osztrák Szövetségi Hadseregnek kell rendet tennie Bécs utcáin, hogy ne legyen több lövöldözés és késelés, amiről egy hétfőn sugárzott televíziós interjúban beszélt Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi elnöke.

Szerinte

az államhatalom megbukott és képtelen megfékezni a migránsbandák okozta erőszakhullámot, így a katonaság bevetése maradt az egyetlen megoldás a rend helyreállítása érdekében.

Az FPÖ bécsi elnöke szerint a fegyvereseket olyan migrációs gócpontokra kellene telepíteni, ahol az elmúlt időszakban kiemelkedően megnőtt az életellenes és köztörvényes bűncselekmények száma. Példaként említette Bécs híres-hírhedt bevándorlónegyedét, Favoritent, a belvárosi Reumannplatz metróállomást, a Praterstern és a Handelskai vasútállomásokat, valamint az U6-os metró teljes szakaszát. 

Mint ismert, Bécs bevándorlók lakta kerületeiben ugrásszerűen megnőtt a bejelentett bűncselekmények száma az elmúlt időszakban. A legfrissebb rendőrségi statisztikák szerint az osztrák fővárosban naponta átlagosan 460 bűncselekményt követnek el, és a gyanúsítottak körülbelül 52 százaléka migrációs hátterű. Ezenkívül a közbiztonság romlása miatt a kormány a büntethetőség korhatárának 12 évre csökkentését tervezi. A hadsereg közterületeken történő bevetése egyáltalán nem példa nélküli Európában: az év elején Svédországban vezényelték az utcákra a fegyveres erőket a példátlan bűnözési hullám megfékezéséért.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek