Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.07.

Új állampapírt dobtak piacra: hatalmas kamatot fizet 5 évre, mutatjuk, hogy mennyit!

Szeptember 2-től elérhető egy új befektetési lehetőség. A Magyar Állampapír Plusz, vagyis a MÁP Plusz futamideje továbbra is 5 év, de több kamatot fizet, mint a korábbiak. Mutatjuk mit érdemes még tudni az új papírról.

Az új állampapír a korábbi 4,95%-os átlagkamatához képest évi 6,48 százalékot kamatozik. A futamideje továbbra is 5 év, de korábban is visszaváltható, ráadásul minden évben van 5 olyan nap, amikor ez visszaváltási díj nélkül tehető meg. Aki máskor kéri vissza a pénzét, az milliónként 5000 Ft visszaváltási díjjal számoljon. Mutatjuk mit érdemes még tudni az új MÁP Pluszról!

Magyar Állampapír
Mutatjuk mit érdemes még tudni az új állampapírról. Fotó: Balogh Zoltán /  MTI

Ezek az új MÁP Plusz főbb tulajdonságai

A Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, fix kamatozású lakossági állampapír, amelynek alapcímlete 1 forint. A kamat mértéke sávosan emelkedik, így minél tovább megtartjuk az értékpapírt, annál magasabb kamatjuttatásra leszünk jogosultak. Az 5 éves időszakra (a lejáratkor) fizetendő teljes kamat mértéke: 37,50%. A Magyar Állampapír Plusz utáni kamatbevétel adómentes, valamint a MÁP Plusz sorozatok mentesülnek a szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettsége alól is - olvasható a Magyar Államkincstár weboldalán.

MÁP Plusz főbb tulajdonságai

  • Futamidő: 5 év
  • Kamat: éves átlagban 6,48% (nem inflációkövető)
  • Kamatfizetés: évente egyszer
  • Alapcímlet: 1 Ft
  • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK), posta, bankok, befektetési szolgáltatók
  • Kamatadó: 0%

Mennyit kamatozik az így befektetett pénzünk?

A MÁP Plusz kamata évente változik és az alábbiak szerint alakul:

  • az 1. évben évi 6,0%
  • a 2. évben évi 6,25%
  • a 3. évben évi 6,50%
  • a 4. évben évi 6,75%
  • az 5. évben évi 7,0%

A MÁP Plusz átlagos éves kamata 6,48 százalék, 5 éve után pedig a fizetendő teljes kamat mértéke 37,50%, kamatos kamattal számolva.

Mi ez a kamatos kamat?

A többi állampapírral ellentétben a MÁP Plusznál nem fizetik ki a kamatot a futamidő alatt, hanem újabb MÁP Plusz állampapírokat vásárolnak rajta, azaz a kamat tőkésedik, és a kamatos kamat elve érvényesül.

Mint mindennek, ennek is van hátránya

A Magyar Állampapír Plusz veszélyei közé tartozik, hogy nem inflációkövető, nem igazodik a jegybanki alapkamathoz vagy más indexhez, hanem fix kamata van, amit fent listáztunk.

Hol lehet MÁP Pluszt venni?

MÁP Pluszt a Magyar Államkincstártól (MÁK), illetve bankoktól és befektetési szolgáltatótól lehet venni. Egy személy egy forgalmazónál maximum 10 millió forint értékben vásárolhat - írja a money.hu. Aki a kincstárnál venne MÁP Pluszt (vagy más állampapírt), akkor előbb számlát kell nyitnia, amit akár online is meg lehet tenni Ügyfélkapu segítségével. Ennek menetéről itt írtunk korábban. Ha a számlanyitás megtörtént, be kell lépni a WebKincstár vagy telefonon a MobilKincstár felületére, és itt a menüben megnyitni az Állampapírok / Állampapír keresőt, majd megkeresni a MÁP Pluszt (MÁP+), és a megvásárlásához rámenni a Vétel gombra.

Papír alapú állampapír is kapható

A MÁP Plusz alapvetően egy csak digitálisan létező állampapír, azonban van fizikailag elérhető, papír alapú formája is, ez a nyomdai Magyar Állampapír Plusz. Ezt a Magyar Posta kijelölt postai szolgáltatóhelyein lehet megvenni. Az elektronikusan vásárolt MÁP Pluszhoz képest a papír alapú az első fél év elteltével is fizet kamatot, nem csak évente.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek