Létrehozva: 2023.02.26.

A legdurvább lelki okok, amiért a nők nem esnek teherbe

Sok pár már évek óta hiába próbálkozik, nem akar jönni a baba, pedig orvosilag minden rendben van mind a leendő anyukával, mind az apukával. Ilyenkor érdemes utánajárni a meddőség lelki okainak, hiszen sokszor ezek akadályozzák a sikeres teherbeesést.

Rengeteg pár van, akik már évek óta benne vannak a „baba-projektben”, és hiába várják a trónörököst. Ha minden orvosi vizsgálaton túlvannak, és mind a férfi, mind a nő oldalán minden lelet negatív, akkor szóba kerülhetnek a meddőség lelki okai. Sokszor ugyanis olyan mély, tudatalatti okok húzódnak meg a háttérben, amiket fontos tudatosítani, és kezelni is. Hiszen a hónapról hónapra történő várakozás, majd csalódás lassan felőrölheti a párkapcsolatot is. Mutatjuk, leggyakrabban mik lehetnek a meddőség lelki okai!
 

Unhappy,Woman,Touching,Hair,,Sitting,On,Floor,At,Home,,Thinking
A meddőség lelki okai sokszínűek, és nehéz kibogozni őket. Fotó: fizkes / shutterstock

Gyermekkori traumák

A szóbeli vagy fizikai bántalmazás, verés, agresszió felnőtt korban rányomja a bélyegét a kapcsolatokra, és a nem kezelt gyermekkori traumák akár pszichés meddőséget is okozhatnak. A bántalmazó, elhanyagoló háttérben nevelkedett nők tudat alatt, akár tudatosan is tarthatnak attól, hogy elkövetik majd ugyanazokat a hibákat, mint anno a szüleik. Az ilyen közegben felnőtt gyerekek esetében emellett az is gyakran előfordul, hogy már egészen kis korukban a parentifikáció áldozatává váltak: ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy gyermekként kezelték volna őket, a szülők felnőtteknek való feladatokat és felelősségeket tettek rájuk. Így nem tudták megélni a gyermekkorukat, ráadásul sokszor ők voltak a szülők lelki-érzelmi támaszai, a kisebb testvérek gondozói; egy gyermek pedig képtelen ezeket a feladatokat ellátni, így azok, akik így nőttek fel, rossz tapasztalatokat szereztek a szülőségről. Érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, hogy ezeket a traumákat már felnőtt korban, még a gyermekvállalás előtt fel lehessen dolgozni.
 

Félelem a szülői szereptől

Komoly döntés a gyermekvállalás, hiszen mindkét szülőnek az egész élete megváltozik, ha megérkezik a trónörökös, ráadásul a nőkben az is szorongást okozhat, vajon lesz-e komplikáció a szülés során, mennyire változik meg a testük, és egészséges lesz-e a gyermek. Bár minden nő fél a szüléstől, vannak, akikben komoly szorongást idéz elő; főleg akkor, ha a környezetükben volt már olyan anyatárs, aki a poklok poklát járta meg egy komplikált szülés során.
 

Van, hogy a párkapcsolat nem stimmel

Önmagában a gyermekvállalás kérdése is vízválasztó lehet a párkapcsolatokban, hiszen egy komoly, életre szóló felelősségről, döntésről van szó. Ilyenkor sok párnál az egész kapcsolat mérlegre kerül, még akkor is, ha eddig tökéletes harmónia volt közöttük. Ha pedig nem áll szilárd lábakon a párkapcsolat, akkor elképzelhető, hogy hiába akarják látszólag mindketten a babát, nem fog teherbe esni a nő – ugyanis tudat alatt tudja, hogy nem ettől a férfitól szeretne gyereket.

 

Egzisztenciális szorongás

Leginkább azoknál a nőknél okozhat ez problémát, akik pörgősek, kiteljesednek a munkájukban, és erős ambícióik vannak. Bár szeretnék a gyereket, tudat alatt lehet, hogy tartanak attól, hogy a babázás ideje alatt kiesnek a munkaerő-piacról, leértékelődik a gyakorlatuk, tudásuk, és nehéz lesz újra felvenni a fonalat. Ráadásul egy sikeres, anyagilag független nőnek nagyon nehéz döntés lehet a gyes időszaka alatti függés a párjától. Sokszor ezt tudatosan nem is fogalmazzák meg a leendő kismamák, de a félelmek dolgoznak a tudatalattiban; ha erre gyanakszik valaki, érdemes szakember segítségét kérnie, hogy feldolgozza ezeket a félelmeket.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot