Orbán Viktor: Nem akarjuk hogy más döntsön a magyar fiatalok katonai szerepéről, sorsáról

POLITIK
Létrehozva: 2023.02.26.

A legdurvább lelki okok, amiért a nők nem esnek teherbe

Sok pár már évek óta hiába próbálkozik, nem akar jönni a baba, pedig orvosilag minden rendben van mind a leendő anyukával, mind az apukával. Ilyenkor érdemes utánajárni a meddőség lelki okainak, hiszen sokszor ezek akadályozzák a sikeres teherbeesést.

Rengeteg pár van, akik már évek óta benne vannak a „baba-projektben”, és hiába várják a trónörököst. Ha minden orvosi vizsgálaton túlvannak, és mind a férfi, mind a nő oldalán minden lelet negatív, akkor szóba kerülhetnek a meddőség lelki okai. Sokszor ugyanis olyan mély, tudatalatti okok húzódnak meg a háttérben, amiket fontos tudatosítani, és kezelni is. Hiszen a hónapról hónapra történő várakozás, majd csalódás lassan felőrölheti a párkapcsolatot is. Mutatjuk, leggyakrabban mik lehetnek a meddőség lelki okai!
 

Unhappy,Woman,Touching,Hair,,Sitting,On,Floor,At,Home,,Thinking
A meddőség lelki okai sokszínűek, és nehéz kibogozni őket. Fotó: fizkes / shutterstock

Gyermekkori traumák

A szóbeli vagy fizikai bántalmazás, verés, agresszió felnőtt korban rányomja a bélyegét a kapcsolatokra, és a nem kezelt gyermekkori traumák akár pszichés meddőséget is okozhatnak. A bántalmazó, elhanyagoló háttérben nevelkedett nők tudat alatt, akár tudatosan is tarthatnak attól, hogy elkövetik majd ugyanazokat a hibákat, mint anno a szüleik. Az ilyen közegben felnőtt gyerekek esetében emellett az is gyakran előfordul, hogy már egészen kis korukban a parentifikáció áldozatává váltak: ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy gyermekként kezelték volna őket, a szülők felnőtteknek való feladatokat és felelősségeket tettek rájuk. Így nem tudták megélni a gyermekkorukat, ráadásul sokszor ők voltak a szülők lelki-érzelmi támaszai, a kisebb testvérek gondozói; egy gyermek pedig képtelen ezeket a feladatokat ellátni, így azok, akik így nőttek fel, rossz tapasztalatokat szereztek a szülőségről. Érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, hogy ezeket a traumákat már felnőtt korban, még a gyermekvállalás előtt fel lehessen dolgozni.
 

Félelem a szülői szereptől

Komoly döntés a gyermekvállalás, hiszen mindkét szülőnek az egész élete megváltozik, ha megérkezik a trónörökös, ráadásul a nőkben az is szorongást okozhat, vajon lesz-e komplikáció a szülés során, mennyire változik meg a testük, és egészséges lesz-e a gyermek. Bár minden nő fél a szüléstől, vannak, akikben komoly szorongást idéz elő; főleg akkor, ha a környezetükben volt már olyan anyatárs, aki a poklok poklát járta meg egy komplikált szülés során.
 

Van, hogy a párkapcsolat nem stimmel

Önmagában a gyermekvállalás kérdése is vízválasztó lehet a párkapcsolatokban, hiszen egy komoly, életre szóló felelősségről, döntésről van szó. Ilyenkor sok párnál az egész kapcsolat mérlegre kerül, még akkor is, ha eddig tökéletes harmónia volt közöttük. Ha pedig nem áll szilárd lábakon a párkapcsolat, akkor elképzelhető, hogy hiába akarják látszólag mindketten a babát, nem fog teherbe esni a nő – ugyanis tudat alatt tudja, hogy nem ettől a férfitól szeretne gyereket.

 

Egzisztenciális szorongás

Leginkább azoknál a nőknél okozhat ez problémát, akik pörgősek, kiteljesednek a munkájukban, és erős ambícióik vannak. Bár szeretnék a gyereket, tudat alatt lehet, hogy tartanak attól, hogy a babázás ideje alatt kiesnek a munkaerő-piacról, leértékelődik a gyakorlatuk, tudásuk, és nehéz lesz újra felvenni a fonalat. Ráadásul egy sikeres, anyagilag független nőnek nagyon nehéz döntés lehet a gyes időszaka alatti függés a párjától. Sokszor ezt tudatosan nem is fogalmazzák meg a leendő kismamák, de a félelmek dolgoznak a tudatalattiban; ha erre gyanakszik valaki, érdemes szakember segítségét kérnie, hogy feldolgozza ezeket a félelmeket.
 

 

origo.hu

Szoboszlai Dominik magyar csapattársat kaphat Liverpoolban

ripost.hu

VV Virág túlzásba esett a plasztikával a követői szerint

borsonline.hu

Megszólalt a kapitány a verőcei tragédiáról: ezt látták a szállodahajó fedélzetén a végzetes ütközés előtt – videó

mandiner.hu

Reuters: az Európai Unió nyíltan megfenyegette Magyarországot

metropol.hu

Ez még a tudósokat is zavarba hozta: különleges dolog jelent meg az égen – Videó

mandiner.hu

Magyar Péter ledobta az atombombát – íme dr. Dávid Dóra, a Meta titokzatos jogtanácsosa, a TISZA Párt listavezetője!

ripost.hu

Gyászol a Buckingham-palota: mindenki szíve összetört

travelo.hu

Ezek a világ legviharosabb repülési útvonalai, ahol gyakori vendég a turbulencia

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak? A szakértő válaszol

MEDICINA

Tegyél fokhagymát a párnádhoz, bámulatos, ami történni fog

MEDICINA

Ne dobd el a meggymagot, fantasztikus, mi mindenre jó!

MEDICINA

Mennyit fogyhatsz havonta, hogy egészséges maradj?

MEDICINA

Védd az egészséged: ez a konyhai eszköz veszélyes lehet

MEDICINA

Ha így alszol éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

MEDICINA

Itt a megoldás: Lefogyott és legyőzte a pajzsmirigybetegségét Tünde