Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
MEDICINA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.07.14.

Hallottál már az agyfagyásról? Lehet, te is érintett vagy!

Egyesek észre sem veszik, másoknak viszont jelentős fájdalmat okoz a fagylalt-fejfájásnak is nevezett jelenség, ami nyáron a hőségben való jeges italok és hűs finomságok elfogyasztása után jelentkezhet, és amit egy nagyon egyszerű, a szervezetben lejátszódó folyamat idéz elő.

Nincs nyár anélkül, hogy ne élveznénk ki a közkedvelt hűsítők, mint a jégkockában bővelkedő italok, a jégkása, a fagylalt és jégkrém fogyasztását, ám ezek nemcsak örömforrások, de bosszúság okozói is lehetnek. Nem mindenki tudja ugyanis következmények nélkül, rendszeresen enni és inni a nyári csemegéket. Akik hagyják lassan olvadni a fagyit a szájukban, kevésbé tapasztalhatnak panaszokat, akik viszont mohóbb nassolók, gyakrabban számolhatnak átmeneti, hirtelen fellépő fejfájással, ami a kikapcsolódás perceit is megkeserítheti - írja a Fanny magazin.

 

Mi történik a szervezetben?

A hideg nyalánkságok túl gyors elfogyasztása közben vagy után hirtelen és intenzív fájdalmat érezhetünk, jellemzően homloktájon, ami innen terjedhet a halánték és a fej hátsó oldala felé. Ennek oka maga a hideg, ami a kifejezetten hőmérséklet-érzékeny szájpadláshoz és a torok hátsó részéhez érve stimulálja azokat idegeket és vérereket, amelyek az agyba irányulnak. Az agy maga is érzékeny a hőmérséklet-változásra, akárcsak a testünk többi részén, a szervezetünk itt is igyekszik fenntartani a számára optimális hőfokot. Habár a téma számos aspektusa a mai napig vitatott, a szakértők vizsgálataikra alapozva a következő folyamatot tartják a leginkább helytállónak: az agy érhálózata a hideg hatására hirtelen kitágul, hogy intenzívebbé válhasson a véráramlás, ezzel azonban nyomás keletkezik, amire fájdalommal reagál a szervezet. Ez egy önvédelmi mechanizmus, a panaszok az ér normál méretűre húzódása után meg is szűnnek.

dilemma, kétségbeesés, fejfájás
Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Másfajta fejfájás

A különféle fejfájástípusokkal ellentétben az agyfagyás kifejezetten rövid ideig, néhány másodperctől pár percig tart, és magától elmúlik, éppen ezért kezelni sem szükséges. Lehet éles, erős, nyilalló, de lüktető és egészen migrénszerű is, illetve olyan kísérőtünetekkel is együtt járhat, mint a szédülés, látás-és beszédzavar, hányinger, egyensúlyproblémák, hidegrázás. A fagylalt-fejfájás nem okoz tartós károsodást, nem igényel orvosi szaksegítséget (szemben a rendszeres és hosszabb ideig tartó fejfájáspanaszokkal, amelyek esetében első lépésként mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat).

A Nemzetközi Fejfájás Társaság által is jegyzett jelenség a fejfájások nemzetközi osztályozásában is szerepel, mivel az erre irányuló kutatásokból kiderült, az agyfagyás gyakrabban jelentkezik az egyébként is fejfájással, különösen a migrénnel küzdők körében. A szakértők azért is fordítanak külön figyelmet az agyfagyás részletesebb megismerésére, hogy általa jobban feltérképezhessék a mai napig kutatott és kérdéseket felvető migrént és működését.

 

Fagyizzunk okosan!

A szakemberek szerint lényeges megkülönböztetni a kívülről és a belülről érkező hideg okozta fejfájásokat. Az olyan külső hatások, mint a fagyos időjárás, a hűs levegő belélegzése, a hideg vízbe való merülés, de még a hűvös szél is előidézheti az agyfagyást, amit elkerülhetünk, ha kivédjük a felsoroltakat, vagy felkészülünk rájuk megfelelő öltözettel.

Fogyasszuk lassan a hűs finomságokat, vagy némiképpen hagyjuk őket megolvadni a szánkban, ezzel elkerülhetjük a hirtelen hőmérséklet-változást. Jó módszer az is, hogy a két falat vagy korty között hagyunk egy kis időt, amiben felmelegedhet a szájpadlás és a torok. Ha agyfagyás tüneteit érzékeljük, nyomjuk hozzá a nyelvünket a szájpadlásunkhoz, ezzel melegítve a területet, hogy a hőmérséklet minél előbb kiegyenlítődjön. Működőképes technika még, ha iszunk egy-két korty szoba-hőmérsékletű, kissé langyos vizet, vagy ha a kezeinket a szánk és orrunk elé tesszük, és

ezekbe lélegzünk, akárcsak télen, amikor a hűvös arcot melegítjük. A legédesebb praktika pedig minden bizonnyal tejszínhabbal enni a fagyinkat, amivel ellensúlyozhatjuk a hűsségét. Amennyiben túlságosan gyakoriak, emiatt nagyon zavaróak a tünetek, inkább mondjunk le a hideg dolgok evéséről és ivásáról.

 

Ezek is okozhatnak fejfájást!

Nemkívánatos panaszok a hideg ételetek és italok fogyasztásán kívül is kialakulhatnak a legforróbb évszakban, olyannyira, hogy a fejfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség a szezonban. Lássuk, milyen okokra vezethető vissza:

· Túl meleg van: a hőségtől kitágulnak a fejben található erek, ettől nyomás alakul ki az idegekben, ami aztán fájdalomban mutatkozik meg.

· Nagy a hőingadozás: legyen szó drasztikus időjárás-változásról, vagy a klímás helyiségek és kinti hőség miatti hőmérséklet-eltérésről, mindegyik megviseli a szervezetet, ami megfázással és komolyabb megbetegedéssel is üzenhet.

· Változik a légnyomás: az időjárás-változására érzékenyeknél gyakran jelentkezik fejfájás, mivel a légköri nyomás módosulása a vérerek összenyomódását vagy kitágulását eredményezi, ezáltal a véráramlás mértékét befolyásolja.

· Feszültek vagyunk: stresszhelyzetben megfeszülnek az izmok, főleg a nyak, váll, arc és homlok területeken, ez a feszültség aztán a fejben is fájdalmat generálhat.

· Nem ittunk elég vizet: az izzasztó hőségben hamar kiszáradhatunk, ha nem ügyelünk fokozottan a folyadékfogyasztásra, és a fejfájás mellett komolyabb tüneteket is megkockáztathatunk.

· Dehidratáció koffeines vagy alkoholos italok miatt: az ilyen innivalók vizet vonnak el a szervezetből, ezért melléjük fontos még több, lehetőleg cukormentes folyadékot inni.

 

Mit tehetünk?

  • Mielőtt fájdalomcsillapítót vennénk be, próbálkozzunk természetes praktikákkal!
  • Pótoljuk a folyadékot, méghozzá bőségesen!
  • Menjünk viszonylag hűvös, árnyékos, akár sötét helyre, és, ha tehetjük, csukjuk be a szemünket, pihenjünk egy kicsit!
  • Alkalmazzunk vizes borogatást a homlokon, nyakon!
  • Mozgassuk át magunkat, tornáztassuk meg a befeszült vállat, nyakat.
  • Mérsékeljük a klímát a lakásban, az irodában!
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek