tóth gabi
Könnyű gondozni, gyorsan nő, jól mutat, és emellett rendkívül egészséges. Mutatjuk, mi mindenre jó a zsálya, és azt is, hogyan érdemes fogyasztani!
Szerencsére újra kezdenek divatba jönni a kertekben a gyógynövények, fűszernövények; közülük is kiemelkedik a zsálya, amit már az ókorban is termesztettek a sokféle gyógyhatása miatt. Sőt, egyenesen úgy tartották, hogy halhatatlan lesz, aki rendszeresen fogyasztja. Nemcsak a fűszerkertben lehet helye, a zsálya szép kis bokorrá növekszik, így dísznövényként is telepítheted – persze ettől még bátran szüreteld a leveleit! Mutatjuk, mi mindenre gyógyír ez a különleges gyógynövény.
Nőknek nagy segítség
A zsályában található hatóanyagok ösztrogénhez hasonlóan viselkednek a szervezetben, ezáltal pedig segít, ha a női hormonok kibillennek az egyensúlyból például menstruáció, szoptatás alatt, vagy a menopauza előtt. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a premenstruációs szindróma tünetei, és klimax alatt enyhíthetők a hőhullámok.
Magas az antioxidáns-tartalma
Az antioxidánsok segítik a szerveztet a káros szabad gyökök elleni védekezésben, így rákmegelőző hatásúak. A zsályában nagy mennyiségben találhatók meg az antioxidánsok, így nemcsak a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésében segít, de rendszeres fogyasztása jót tesz a memóriánknak, hiszen serkenti az agyműködést.
Csökkenti a koleszterinszintet
Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a zsálya teájának rendszeres fogyasztásával a „rossz” LDL koleszterin szintje csökkenthető. A kísérletben résztvevők napi két csésze zsályateát fogyasztottak.
Segíti a száj egészségét
A zsálya antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően a belőle készült főzet nemcsak a lepedéktől segít megszabadulni, de egy kutatás során kiderült, hogy a fogszuvasodásért felelős baktériumokkal is elbánik. A régiek torokgyulladás esetén is használták öblögetésre.
Így érdemes fogyasztani
Fűszernövényként is isteni, mártásokat, olaszos fogásokat ízesíthetsz vele, de ha gyógyításra, betegségmegelőzésre szeretnéd használni, akkor inkább főzz a leveleiből teát! Egy csésze forrásban lévő vízzel forrázz le 2 teáskanál friss vagy szárított zsályalevelet. Hagyd állni tíz percet, majd szűrd le. Napi 2-3 csészényivel érdemes fogyasztani belőle.