tóth gabi
Mégsem ártalmas a csokoládé? Kínai orvosok megdöbbentő eredményre jutottak.
Egy friss tanulmány szerit a csokoládéfogyasztás felére csökkentheti az ínybetegségek kockázatát. A kutatok szerint ennek hátterében a kakaóbabból származó antioxidánsok, különösen az étcsokoládéban található antioxidánsok állhatnak.
A sajt és a sótlan földimogyoró szintén alacsonyabb kockázattal jár, de a szűrt kávé és az alacsony kalóriatartalmú italok növelhetik a fogínybetegségek kockázatot.
A kínai Csungkingi Orvosi Egyetem tanulmánya beszámolt: „Eredményeink a személyre szabott étrendben rejlő lehetőségeket kutatták”.
A csokoládé és a sajt az ínybetegség 54 százalékkal alacsonyabb kockázatával, míg a sótlan földimogyoró 71 százalékkal alacsonyabb kockázattal jár.
A rizs 58 százalékkal alacsonyabb kockázathoz kapcsolódik. Ezzel szemben a szűrt kávé 42 százalékkal növeli a fogínybetegségek kialakulásának lehetőségét, az alacsony kalóriatartalmú italok esetében pedig 57 százalékkal nagyobb a kockázat.
Úgy gondolják, hogy az italokban lévő adalékanyagok is közre játszhatnak - írja a The Sun.