Létrehozva: 2022.03.12.

Ez lehet az oka, ha mindig kudarcba fulladnak a párkapcsolataid

Minden új kapcsolatod ugyanúgy futott zátonyra? Könnyen lehet, hogy nem a véletlen műve: pszichológusok elárulták, hol érdemes a hibát keresni.

Ha minden alkalommal, amikor új párkapcsolatod akad, ugyanaz a szakítás oka, akkor könnyen lehet, hogy a rossz kötődési minta okozza a sorozatos kudarcot, állítják pszichológusok. Az elmélet, miszerint mindannyian hordozunk magunkban egy kötődési mintát, nem újkeletű: az 1950-es években a brit pszichológus, John Bowlby fogalmazta meg először, hogy az, ahogyan a szüleinkhez kötődtünk kisgyermekként, hat a felnőtt párkapcsolatainkra is. Egészen máshogy lép szeretetkapcsolatra egy új partnerrel egy olyan felnőtt, aki biztonságban és elfogadó közegben nőtt fel, mint az, akit elhanyagoltak vagy bántalmaztak a szülei. A szakértők szerint négy kötődési minta jellemző az emberekre, melyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen, ha kiderül, hogy ez a minta szabotálja a párkapcsolataidat, képes leszel javítani a helyzeten. Ha mindig ugyanúgy mennek tönkre a kapcsolataid, érdemes utánajárni a dolognak, és akár terapeuta segítségével megtörni a rossz mintát, hogy boldog, harmonikus párkapcsolatban élhess.

Fotó: Pixabay.com

Szorongó-aggodalmaskodó

Erről a mintáról árulkodik, ha veszekedés, vitatkozás után megkérdezed a párodat, hogy még mindig haragszik-e rád. Az így kötődő embereknek folyamatos visszajelzésre van szükségük, mintha egyszerűen képtelenek lennének elhinni, hogy a társuk tényleg szereti őket. Hajlamosak függővé válni a partnerüktől, és rengeteg energiát fektetnek abba, hogy minél közelebb kerüljenek érzelmileg a társukhoz. A párkapcsolat célja számukra az, hogy az elfogadással kapcsolatos szorongásuk enyhüljön. Gyakran ennek a mintának a forrása az, hogy a szülők nem voltak következetesek a szeretetük kifejezésében, így a cseperedő gyermek fokozatosan elvesztette a bizalmát a szeretetkapcsolatokban. Árulkodó jele még a féltékenység, a partner állandó ellenőrzése.

Elutasító-elkerülő

Akárhogy is szeretne szoros párkapcsolatot létesíteni az, aki ezzel a mintával kötődik, tudat alatt igyekszik nem tud közel kerülni a társához, mert fél attól, hogy megsérülhet érzelmileg. Gyakori, hogy nem keresnek társat, hosszú ideig egyedül vannak, és legfeljebb plátói, viszonzatlan szerelmeik vannak. Ha mégis összejönnek valakivel, nem ritka, hogy még azelőtt szakítanak, hogy komolyan el kellene köteleződni a kapcsolat mellett. Gyermekkori érzelmi elhanyagolás lehet a hátterében: aki gyerekként nem tanulta meg, hogy megélheti és kifejezheti az érzelmeit, az felnőtt korban igyekszik minél jobban elrejteni őket. Erről a kötődési mintáról árulkodik, ha valakinek túlságosan sok idő kell, hogy megbízzon másokban, ha mindig kerüli a konfliktust, és képtelen segítséget kérni, ha szüksége lenne rá.

Fotó: Pixabay.com

Bizalmatlan-elkerülő

Mindennél jobban vágynak a szeretetkapcsolatra, de fogalmuk sincs, hogyan kéne kapcsolódni a másikhoz. Sokszor bántalmazó vagy kiszámíthatatlan szülő áll a kialakulásának a hátterében, így felnőttként azt éli meg az így kötődő ember, hogy nem szeretetreméltó, nem tud elég jó lenni ahhoz, hogy egy kapcsolatban elfogadják. Miközben a biztonságot keresi a társa mellett, gyakran visszahúzódik érzelmileg. Jellemző rájuk, hogy gyakran kritizálják önmagukat, és nehezen fejezik ki az együttérzésüket, ha valaki bajban van.

Biztonságos

Szakemberek szerint ez az ideális kötődési minta: bizalom és szeretet a partner felé, tökéletes önbizalom és harmónia. Sokan nem is tudják magukról, hogy így kötődnek, hiszen a legtöbben gyerekkorból hozták magukkal az elfogadó, biztonságos mintát. Ám akadnak, akik nem voltak ilyen szerencsések: ők felnőtt korukban dolgoztak rajta, hogy képesek legyenek harmonikus párkapcsolatot létrehozni – ezt vagy egyedül, vagy terapeuta segítségével. A biztonságos kötődés jelei, hogy nincs szorongás, ha egyedül kell lenni (akár szingliként, akár a társtól távol), képesek segítséget kérni, és uralkodnak az érzelmeiken.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

SZEX & MÁS

"Én voltam a nászajándék – esküvőjén édeshármasoztam a legjobb barátommal"

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól