Létrehozva: 2021.12.19.

Ezen vesznek össze leggyakrabban a párok karácsonykor

Bár a karácsony a szeretet ünnepe, sajnos a veszekedés sem ritka ilyenkor. Vajon mi váltja ki az összezördüléseket?

Karácsonykor elvileg a béke és a szeretet honol az otthonokban – a valóság azonban sajnos sokszor mást mutat. Az év végi hajtástól, az ünnepi készülődéstől mindenki kimerült, és ekkorra már a pénztárcánk is laposabb, mint kellene. Így aztán előfordulhat, hogy hamarabb csattanunk fel, mint szeretnénk. De vajon mi miatt tör ki ilyenkor a legtöbb veszekedés, és vajon hogyan lehetne megelőzni őket, hogy a karácsony mégis inkább a szeretetről szóljon?

Az év végi kimerültség sok karácsonyi veszekedés kiindulópontja
Fotó: Pixabay.com

A legtöbbször a gyereknevelés a veszekedés tárgya

Kutatások szerint a családi veszekedés leggyakoribb témája (még akár egy válás után is) a gyerekek viselkedése, a nevelési elvek különbözősége, valamint az, hogy a szülők közül ki az, aki elkényezteti őket. Mindenki másfajta nevelési elveket hoz otthonról, és ezeket gyakran a családon belül sem könnyű összeegyeztetni. Ráadásul, ami az egyik gyereknél beválik, az a másiknál hatástalan. Ez is igazolja, hogy a gyereknevelésnek nincs mindenkire érvényesen „jó” módja – inkább az adott családban legmegfelelőbb módszereket kell megtalálni. Ez pedig csak együtt megy. Érdemes a veszekedés nélküli, higgadt pillanatokban megegyezni arról, hogyan is szeretnénk kezelni a kényes helyzeteket, az esetleges problémákat, és kitartani a megállapodás mellett – már csak azért is, mert a gyereknek is jobb, ha a szülei következetesen támogatják egymást.

A háztartási munka konfliktusokhoz vezet

Elmúlt már az az idő, amikor a férj feladata a pénzkeresés, a nőé a háztartás vezetése volt. A kétkeresős családokban nem lehet egyszemélyes feladat minden házimunka – az viszont, hogy ki mikor és milyen mértékben veszi ki belőle a részét, gyakran veszekedés tárgya. Különösen karácsony előtt, amikor a munkahelyi és a háztartási feladatok is megsokszorozódnak – ez pedig gyakran épp az ünnepvárás hangulatát semmisíti meg. Erről is érdemes előre, egy higgadtabb pillanatban pontosan megegyezni. Az is fontos, hogy semelyik fél ne akarja ellenőrizni a másikat, és ne gondolja, hogy csak ő tudja jól megcsinálni az adott feladatot. Végül pedig vannak olyan háztartási feladatok, amelyek nyugodtan elmaradhatnak. Senki nem fog megharagudni, ha nem makulátlan minden apró sarok a lakásban – az viszont egyenes út a veszekedés felé, ha kimerülten estek be a karácsonyfa alá.

A szűk költségvetés is elronthatja a kedvünket
Fotó: Pixabay.com

A pénz és hiánya egyenes út a veszekedés felé

A karácsony a legtöbb családban egyenlő a kiköltekezéssel, van, aki még hitelt is vesz fel ilyenkor. A pénzügyi bizonytalanság viszont egyetlen kapcsolatnak sem tesz jót. A járvány ráadásul még bizonytalanabbá tette az életünket ezen a téren. Ha nem tudjátok, miből fog a család megélni januárban, akkor már az ünnepi asztalnál is könnyen kirobban a veszekedés. Jó, ha a karácsonyi bevásárlásra listával indultok el, előre megtervezve, mennyit szántok ajándékokra és más ünnepi kiadásokra. Inkább legyen kevesebb az ajándék, de békésebb a hangulat, mint hogy az ünnepek idejére teljesen elfogyjon a havi keret.

Érdemes jó előre megegyezni a karácsonyi menetrendről a rokonsággal, hogy ne legyen belőle vita
Fotó: Pixabay.com

A rokonok is muníciót adnak a veszekedés kirobbanásához

A házaspárok egyébként is sokszor zördülnek össze a tágabb család miatt, de karácsonykor a családok eltérő ünnepi szokásai szinte kimeríthetetlen muníciót adnak a veszekedés kirobbanásához. Mindenki szeretné, ha vele ünnepelnénk, és természetesen csakis úgy jó az ünneplés, ahogyan ők elképzelik. A veszekedés elkerülése érdekében jó, ha már előre elkészítjük a karácsonyi menetrendet, és ezt közöljük a rokonsággal is, hogy ne az utolsó pillanatban legyen belőle vita. De választhatjuk azt is, hogy csendben, szűk családi körben ünneplünk, és a rokonokat majd később látogatjuk végig. Törekedjünk rá, hogy a saját családunkban mi, együtt hozzuk létre a hagyományokat, és ne az elvárások irányítsák az ünnepet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!

SZEX & MÁS

Mi köze a narancshéjnak a párkapcsolatodhoz: Íme, a TikTok kőkemény válasza