Létrehozva: 2020.01.01.

Meghökkentő újévi szokások

Ahány ország annyi szokás, hogy egy kissé átformáljuk a réges-régi mondást. Meghökkentő újévi szokásokat gyűjtött össze a vasárnap.hu.

Az újév kezdete és az elmúlt év búcsúztatása a világ minden táján hatalmas ünnep. Az emberek úgy érzik, lehetőségük adódik lezárni egy évet, megünnepelni a sikereket, vagy épp elfelejteni a bosszúságokat, és új fogadalmakkal, elhatározással indulni neki a következő évnek. A tűzijáték, a pezsgő, az újévi fogadalmak, az éjféli visszaszámlálás, vagy egyes országokban a hálaadó szentmise olyan hagyomány részei, amelyek a világ minden táján ismertek. Vannak azonban olyan szokások, amik egy-egy ország sajátjai, és a külföldieknek gyakran érdekesnek vagy egyenesen nevetségesnek tűnhetnek. Ezekből a hagyományokból gyűjtöttünk össze néhányat a világ hét országából, hátha kedvet kapunk egy-egy szokás átvételéhez, kipróbálásához, vagy egyszerűen csak jót szórakozunk, miközben elképzeljük például a spanyolokat, ahogy tömegesen vásárolják a szőlőt a tél kellős közepén.

1. Spanyolország

Spanyolországban, ha szerencsésen akarjuk indítani az újévet, nincs is más dolgunk, mint szőlőt enni. Az ország egyik legfontosabb hagyománya szerint az emberek éjfélkor tizenkét szem szőlőt fogyasztanak el, az éjfelet jelző harang minden egyes ütésére egyet. Akinek sikerül időben megenni mindet, az a következő évben különösen szerencsés és sikeres lesz. Sokan családjuk, barátaik körében viszik véghez a feladatot, de vannak, akik kimennek a közterekre, ahol másokkal együtt fogyaszthatják el a tizenkét szőlőszemüket. Ráadásul a televízió is közvetíti élőben a harangozást az otthon maradottak számára.

Ha nem is hiszünk az ilyen babonákban, akkor is érdemes egyszer kipróbálni, mert már maga a feladat is nagyszerű szórakozásnak bizonyul.

2. Brazília

A brazil hiedelem szerint az újév utolsó napján öltözetünkkel jelezhetjük, mit kivánunk a következő évre. Minden szín mást fejez ki. Aki Brazíliában fehér ruhába öltözik az év utolsó napján, az békére, nyugalomra és tisztaságra vágyik. A hiedelem szerint a fehér távol tartja a családi vagy munkahelyi vitákat, stresszt. A sárga gazdagságot ígér az új évre. Ezen kívül ez a szín boldogságot és optimizmust szimbolizál, valamint lelkesedést adhat céljaink eléréséhez is. A sárga szín nem összekeverendő az arannyal. Míg előbbi meggazdagodást, utóbbi anyagi biztonságot szimbolizál.

A narancssárgát azoknak ajánlják, akik szeretnének valami újat kipróbálni, akik olyan megpróbáltatásra készülnek, amihez eddig nem volt bátorságuk. A narancssárga a fiatalos lelkület szimbóluma. A kék színű ruha hatásai hasonlóak a fehérhez; biztonság és nyugalom vár arra, aki kékbe öltözik újév előestéjén. Ezen kívül a hiedelem szerint egészséget is hoz az új esztendőre. Aki sokat betegeskedett 2019-ben, az valószínűleg kék ruhában ünnepli az újévet Brazíliában. Talán nem meglepő, hogy a rózsaszín boldog, szerencsés szerelmet ígér viselőjének, míg a szenvedély színe, a piros hihetetlen, elsöprő szerelmet.

Végül a fekete, mely színt talán a legtöbben viselünk itthon szilveszterkor, rengeteg meglepetést tartogat az új évre. Aki nem szeretne meglepődni, az idén jobb, ha színesen öltözik.

Persze, bár nehéz elképzelni, de Brazíliában is vannak visszahúzódó, zárkózott emberek, akik nem szívesen osztják meg az egész világgal, milyen téren érzik magukat szerencsétlennek, miben van szükségük változásra. Nekik sem kell lemondaniuk a szerencséről; a brazilok azt állítják, elegendő a megfelelő színű fehérneműt felhúzni, és fölötte akármilyen ruhát hordhatunk.

3. Franciaország

Franciaországban egyedülálló hagyomány az újévi ajándékok átadása. Korábban a háztartási alkalmazottakat illette meg ez az ajándék, hálából egész éves munkájukért. Ma már a szülők és a nagyszülők ajándékozzák meg gyermekeiket és unokáikat. Noha ajándékról van szó, ami elvileg bármi lehet, a legtöbb nagyszülő pénzt ad ilyenkor az unokáknak. Ismerve a híres francia humort, ebből született is egy vicces újévi mondás, ami magyarra fordítva így hangozhat: „Boldog új évet, jó egészséget, és nesze a pénzed!”.

4. Japán

Japánban több érdekes hagyomány is van. A felkelő nap országában mi is lehetne stílusosabb, mint megnézni az új év első napfelkeltéjét. Sokan másznak fel hajnalban a Takao vagy a Mitsutoge hegyre, hogy onnan csodálják meg a napfelkeltét, ami igazi kihívás egy átmulatott éjszaka után.

Másik fontos hagyomány az úgynevezett Nengajo, vagyis az újévi lapok küldése. A japánok ilyenkor szinte minden ismerősüknek küldenek egy lapot, legyen szó kollégákról, családtagokról vagy barátokról. Ezek ráadásul nem is akármilyen képeslapok; mindegyik kártya tartalmaz egy számsort, amellyel a megajándékozott részt vesz egy lottósorsoláson.

5. Skócia

Az első belépő hagyománya régi történelmi időkre nyúlik vissza Skóciában, ma már talán kevésbé ünnepelt. Az első belépő, ahogy a neve is mutatja, az az ember, aki december 31-e éjfél után először lépi át a ház küszöbét. Fontos, hogy ez az ember nem lehet a ház lakója. Az első belépő hozza magával az egész esztendőre az ott élők szerencséjét vagy balszerencséjét. Ezért a felelősségért cserébe ajándékot is kap; általában szenet, pénzérmét, sót vagy kenyeret, továbbá igényt tarthat arra, hogy csókot lopjon a ház összes női lakójától.

Az első belépőnek akkor örülnek igazán, ha sötét hajú ember, a szőkék balszerencsét hoznak. Ez feltehetően a viking hódítások idejére nyúlik vissza, amikor egy izmos, szőke viking kalapáccsal a kezében veszélyt sejtetett. Ugyanakkor vöröshajúak, doktorok vagy miniszterek a hagyomány szerint nem lehetnek első belépők.

6. Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken is különleges újévi hagyományok vannak. Ha az ember a zsebében pénzzel köszönti az újévet, akkor gazdag, bőséges esztendőre számíthat. Ezen kívül minden lakásban kinyitják az ajtókat és az ablakokat, felgyújtják az össze villanyt, hogy biztosan bevonzzák a jószerencsét. Éjszaka azonban a lehető legnagyobb zajt igyekeznek csapni tűzijátékkal, edénycsörömpöléssel, harangozással abban a reményben, hogy így el tudják ijeszteni a gonosz szellemeket. Ezzel még közel sem ér véget az ünneplés, negyed egyre minden zajongó lenyugszik, és családjaik körében fogyasztják el az újévi vacsorát. Ilyenkor minél több ételt igyekeznek feltálalni, ismét csak a bőséges új esztendő érdekében. Az asztalon lennie kell tizenkét gömbölyű gyümölcsnek is, amelyek a jólétet és a gazdagságot szimbolizálják.

7. Írország

Végezetül két ír hagyományt mutat be a vasárnap.hu. A koboldok és tündérek országa tele van mesékkel és babonákkal, nem csoda tehát, hogy az új évre is jutott pár hiedelem.

Van egy hagyomány, amelynek során a szél segítségével meg tudják jósolni a politikai helyzetet a következő évre. Amennyiben éjfélkor a szél nyugatról fúj, politikailag szerencsés, békés új év várható. Ezzel szemben a keleti szél konfliktust ígér a brit szomszédsággal.

Egy másik hagyomány szerint újévkor az írek a karácsonyi kenyérrel ütögetik a ház falait és az ajtókat, hogy elüldözzék a balszerencsét, és beengedjék a jó szellemeket.

Szinte a világ összes országa rendelkezik hasonló, egyedülálló hagyományokkal, amiknek érdemes utánanézni, hogy minél jobban megismerjük és megértsük a körülöttünk élő kultúrákat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt