Létrehozva: 2021.10.02.

Ötféle veszekedés létezik, ezt mondják el a kapcsolatotokról

Nálatok milyen a veszekedés? Nem érdekel, hogy ki hallja a jelenetet, vagy egy hangos szó sem esik, mindenki csak magában puffog? Nem mindegy, milyen a konfliktus stílusa, hiszen a vita lehet gyilkos, romboló, de akár építőjellegű is. Lássuk a legfontosabb típusokat!

Szerző Horváth Gabi

Nincs olyan kapcsolat, ahol ne lenne veszekedés. Ám az, ahogyan ezek a viták lezajlanak, többet mond el a kapcsolatotokról, mint gondolnád. Ezek a helyzetek ugyanis nem csak azt mutatják meg, milyenek vagytok egyenként, hanem azt is, hogyan működtök egységként – már csak azért is, mert a párok általában hosszú időn keresztül ugyanolyan stílusban vitáznak. Megmutatjuk az öt legfontosabb stílust, amelyben a veszekedés lezajlik, és azt is eláruljuk, hogy ezek mit mondanak el rólatok és a kapcsolatotokról.

Egyáltalán nem mindegy, milyen stílusban vitáztok!
Fotó: Pixabay.com

Passzív-agresszív: nincs veszekedés, de egyre nagyobb a feszültség

Ha mindketten a passzív-agresszív stílust képviselitek, nem veszekedtek hangosan, de ha rajtatok kívül más is van a szobában, érzékeltheti, hogy szinte vágni lehet a feszültséget. Mindketten tudjátok, hogy van egy megoldandó probléma köztetek, de egyikőtök sem nevezné nevén a dolgot. Szeretitek a dolgokat a szőnyeg alá söpörni, vagy egyikőtök tart tőle, mit fog szólni a másik, ha kipattan a veszekedés. Egyik megoldás sem egészséges. A legfontosabb kérdés az, miért nem tudtok őszintén kommunikálni egymással. Egy jó kapcsolat épp a bizalmon és az őszinteségen alapul – ha ez nincs meg, hiába nincs veszekedés, nincs kapcsolat sem. Próbálj a pároddal beszélni arról, ami nyomaszt, és biztosítsd róla, hogy szeretnéd az ő véleményét is hallani.

Robbanásveszély: heves veszekedés, gyors békülés

A kapcsolatotok valószínűleg tele van szenvedéllyel, és a szexuális életetek sem unalmas. Ám a szenvedély lángjai a veszekedésben is magasra csapnak. Akármennyire is szeretitek egymást, soha nem tudhatjátok, hogy a másik mitől fog robbanni. A kimerítő veszekedés után pedig jön a hirtelen békülés, és a békülő szex. Ez a leírás a bántalmazó kapcsolatokra illik a legjobban, de még ha úgy is érzed, hogy alapvetően békében éltek, ez a viselkedés mindenképpen mérgező. Ha úgy érzed, bántalmazó kapcsolatban élsz, akkor nincs más hátra, menekülj. Az ilyen helyzetet ugyanis szinte lehetetlen egészséges mederbe terelni. Ha viszont nincs szó bántalmazásról, csak temperamentumosak vagytok, akkor egyikőtöknek vissza kell lépnie egy lépést, és inkább kioltania a tüzet ahelyett, hogy olajat öntene rá. Légy te a higgadtabb, ha kell, lépj ki a helyzetből fél órára, amíg lenyugszol, és képesek lesztek korrektül folytatni a vitát.

A gyerekes duzzogás nem vezet jóra!
Fotó: Pixabay.com

Hallani sem akarok róla: egyedül nem lehet egy problémát megoldani

Ha egyikőtök készen állna a normális vitára, a másik viszont inkább a szőnyeg alá söpörné a problémát, ott nagyon nehéz megoldást találni a gondokra. Érdemes lenne elgondolkodni a dolog okán: lehet, hogy az egyik fél túl agresszív? Vagy egyszerűen csak egyoldalú a kapcsolat, és a másik nem igazán akar foglalkozni a nehézségekkel? Igyekezz minél korrektebben és higgadtabban megfogalmazni a mondandódat, akár úgy is, hogy formálisan kérsz a másiktól öt percet, amikor meghallgat, és mondd el, mi bánt. Ugyanakkor kérdezd meg egyenesen, mi az oka, hogy kerülgeti a problémát, de nem akar részt venni a megoldásában.

Hangos szó nélkül: párok, akiknél nincs veszekedés

Létezik olyan kapcsolat, amelyben a lélektársak soha nem veszekednek, de lássuk be, ez azért meglehetősen ritka dolog. Sokkal gyakoribb, hogy azért nincs veszekedés, mert az egyik fél nem fejezi ki a szükségleteit, és nem teszi szóvá, ami nem tetszik neki. Lehet, hogy azért, mert alapvetően minden rendben van, és nem akarja bomlasztani a kapcsolatot – de az a helyzet, hogy a ki nem mondott apró sérelmek bomlasztják a legjobban. Érdemes elgondolkodnod azon, hogy miért nincs nálatok soha egy hangos szó. És jó, ha tudod, hogy nem kell mindig mindenben egyetérteni: a partnerség pont arról szól, hogy képesek legyetek áthidalni a véleménykülönbségeket.

Vannak párok, akik minden problémát képesek korrektül megbeszélni
Fotó: Pixabay.com

Korrekt vita: a hosszú és boldog kapcsolat része

Az egészséges kapcsolatban nem kell félni a nézeteltérések megfogalmazásától. Vádaskodás nélkül is meg tudjátok beszélni a problémákat, és meghallgatjátok a másik álláspontját is, ráadásul akár egyet tudtok érteni vele, akár nem, tisztelettel beszéltek. Ez az a veszekedés, ami tulajdonképpen nem is veszekedés, hiszen ahelyett, hogy megakasztaná, inkább előre viszi a kapcsolatot. Azok a párkapcsolatok, amelyben ilyenek a viták, általában hosszú életűek és boldogok.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tom Cruise meglepő dolgot tett Victoria Beckham 50. születésnapi buliján

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

A katonakorú ukrán férfiak nem kaphatnak külföldön diplomáciai szolgáltatást

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

mandiner.hu

Nem túl meggyőzőek az eddigi tapasztalatok a négynapos munkahétről

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

travelo.hu

Újabb értelmetlen haláleset: Fényképezés közben lezuhant egy turista a vulkán széléről

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

SZEX & MÁS

"Én voltam a nászajándék – esküvőjén édeshármasoztam a legjobb barátommal"

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól