ÉLETMÓDI

Robbanásig feszült otthon a légkör? Íme, 5 tipp és jól végződik a vita!

Aki azt mondja, hogy le lehet élni házasságban egy életet vita nélkül, az hazudik. Ám korántsem mindegy, hogyan vitázol. Lehet úgy is rendezni a nézeteltéréseket, hogy az építse és ne rombolja a kapcsolatotokat. Öt technikát mutatunk, ami segíthet.
  • Szerző: Ripost

Agyban dől el!

A házasságra is igaz, hogy amit gondolsz róla, az a valóságban is megjelenik. Ha a vita gondolata félelemmel és haraggal tölt el, próbálj átkapcsolni nyitottságra, és igyekezz megérteni, hogy az őszinte kommunikáció a jó kapcsolat alapja. Vagyis légy kíváncsi a másik véleményére is, ne csak a sajátodnak akarj mindenáron utat törni.

Ne a győzelem legyen a fontos

Ne úgy tekints a vitára, mint egy hadjáratra, amit meg kell nyerni, miközben a párodat meggyőzöd a saját igazadról. Hallgasd meg az érveit, és gondolkodj el, mit érezhet valójában.

Tanulj meg hallgatni és figyelni

Vita (és persze általában beszélgetés) közben nem csak az a lényeg, hogy meghallgasd, amit mond, hanem az is, hogy megértsd, mit is akar mondani valójában. A legjobb, ha elismétled, amiről azt gondolod, hogy elhangzott, hogy már az elején kiküszöböljétek az esetleges félreértéseket.

Kérdezz!

Nagyon sok félreértésnek az az oka, hogy a felek egyszerűen nem tették fel egymásnak a megfelelő kérdéseket. Ha nem félsz kérdezni, néha nagyon meglepődsz majd a válaszon...  Így viszont sokkal őszintében beszélgethettek a fontos dolgokról.

Törekedjetek kompromisszumra

Ahelyett, hogy mindenáron győzni akarnál, a legjobb kompromisszumot kötni. Így mindkét félnek igaza lehet, legalább felerészben. Az is hasznos lehet, ha felírjátok a kétféle nézőpont mellett vagy ellen szóló érveket, és ennek alapján hoztok döntést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?