ÉLETMÓDI

Ha ezt látod a kapcsolatodban, menekülj! Könnyen lehet, hogy nárcisztikus a partnered

Magabiztos, elbűvölő, és kíméletlenül tönkretesz: ez a nárcisztikus partner. Mégis olyan sokan bedőlnek a trükkjeiknek. Segítünk, hogy átláss az ilyen karakteren, megmutatjuk a legbiztosabb jeleket: ha ezt látod, menekülj minél előbb!

A nárcisztikus partnerek előbb az ujjuk köré csavarják az áldozatot, aztán lecsapnak: módszeresen törik össze előbb az önbizalmát, majd a lelkét. Az ilyen kapcsolatokból nagyon nehéz kilépni, de ha nem akarsz teljesen tönkremenni, nem tehetsz mást. Megmutatjuk, milyen jelekre figyelj nagyon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nárcisztikus 01

A nárcisztikus ember kezdetben elbűvöl, de utána simán átlép rajtad
Fotó: Pixabay.com

A nárcisztikus partner kezdetben ellenállhatatlan

Lehet, hogy külsőleg nem is olyan nagy szám, de minden buliban azonnal ő a központ, és egyszerűen az ujja köré csavar. Egyszerűen lehengerlő, nem lehet neki nemet mondani. Persze ez a varázs csak addig tart, amíg nem kezded azt érezni, hogy minden beszélgetés róla szól, és minden mondatával csak magát fényezi.

A kedvesség szerinte gyengeség

A nárcisztikussal nem érdemes kedvesnek lenni: minél jobban alkalmazkodsz, annál gonoszabbá válik. Azt hiszi, hogy mások megalázása és leuralása vicces és természetes, hiszen ezt érdemli mindenki, aki „gyengébb” nála. Már a kapcsolat elején is érdemes figyelni az olyan szólamokra, amelyekben erőről és gyengeségről beszél, és az is árulkodó, mennyire nem képes egy nárcisztikus ember semmilyen együttérzésre. Néha el tudja játszani, de valójában csak önmaga érdekli.

Elhiteti veled, hogy tökéletes vagy … majd azt is, hogy egy csődtömeg vagy

A nárcisztikus az elején a szerelmével bombáz, a tenyerén hordoz, mellette királynőnek, tökéletesnek érzed magad. Eközben felméri az önbizalmadat, és amint megérzi, hogy függsz tőle, máris taktikát vált. Ha nem vagy tökéletes, akkor semmi vagy: akármit is csinálsz, biztos lehetsz benne, hogy nem lesz jó neki, máris leszól és megaláz. Még az is lehet, hogy a hátad mögött gonosz dolgokat terjeszt rólad, nála ez is belefér.

Mindenkire féltékeny

Akármiben is vagy sikeres, számíthatsz a féltékenységi rohamára. Az ő felfogása szerint te csak az ő árnyékában létezhetsz, ne is álmodj arról, hogy önálló eredményeid legyenek. A barátaidra, a munkatársaidra, a családodra is is elképesztően féltékeny, hiszen fontos számára, hogy minden percedet és minden gondolatodat ő uralja.

Nárcisztikus 02

Nem te kellesz neki, csak a figyelem, amit tőled kap.
Fotó: Pixabay.com

A nárcisztikus ember simán megcsal

Mivel nem te érdekled, csak uralkodni akar feletted, a nárcisztikus számára nem jelent gondot, hogy félrelépjen. Ha épp ahhoz van kedve, simán megteszi. Sőt, néha kifejezetten csak azért csal meg, hogy bántson. Ha pedig megbocsátasz neki, látja, hogy veled ezt is meg lehet csinálni.

Azt akarja, hogy küzdj érte

Szeret olyan helyzetet teremteni, amelyben versenyben érzed magad valakivel a kegyeiért. Lehet, hogy az exével flörtöl, lehet, hogy az anyjával versenyeztet, vagy helyetted inkább egy barátjával tölti az idejét. Ez is csak arra szolgál, hogy minél bizonytalanabb legyél a kapcsolatban, és minél kevesebb önbizalmad maradjon, miközben ő extra figyelmet kap.

Egy nárcisztikus mellett te csak egy buta liba lehetsz

A nárcisztikus számára természetes, hogy ő az egyetlen ember a földön, aki bármit is tudhat. Te csak egy buta liba vagy mellette – ezt persze gyakran érezteti is veled. A végén már abban is kételkedsz, amit eddig biztosra vettél, hiszen ő nyilván jobban tudja nálad.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?