ÉLETMÓDI

Így rabolja el a jövődet és lehetetlenít el téged a nárcisztikus partner

Ha nárcisztikus emberrel élsz együtt, az tönkreteszi a jelenedet, de még a jövődet is. De vajon mi az a fegyver, amelyik miatt olyan nehéz szabadulni az ilyen kapcsolatokból? Miért várjuk mindig azt, hogy jobbra fordulnak a dolgok?

A nárcisztikusok sokszor ígérik a szép jövőt: „majd” elválik, „majd” összeköltöztök, „majd” feleségül vesz, és esetleg „majd” gyerekeitek is lesznek. Csak épp most nem alkalmasak a körülmények, de már csak egy egészen kicsit kell várnod, de aztán csodálatos lesz, hiszen ő már mindent eltervezett. Aztán persze kitolódnak a határidők, mindig épp csak annyival, hogy hajlandó legyél tovább játszani a jelenedet-jövődet egyaránt felemésztő játékot.

Nárcisztikus 01

Fotó: Pixabay.com

A hamis jövő ígérete azonban nem igazi ígéret, csak manipuláció. Csak arra szolgál, hogy rávegyen valamire, például, hogy hagyd ott a munkahelyed, szakítsd meg a kapcsolatot a partnerednek nem szimpatikus barátaiddal vagy a családoddal. Ez mindössze eszköz arra, hogy a nárcisztikus partnerednek egyre nagyobb kontrollja legyen feletted, és egyre szorosabb függésbe kerülj.

Tulajdonképpen nem más, mind mézesmadzag, amit a partnered időről időre elhúz az orrod előtt, hogy úgy táncolj, ahogy ő fütyül. Egyrészt az a funkciója, hogy elterelje a figyelmed a tényről: elégedetlen vagy a kapcsolattal. Másrészt pedig elülteti benned a reményt, hogy ha „jól” viselkedsz, kiérdemled végre, hogy tényleg jóra forduljanak a dolgok.

Nárcisztikus 02

Fotó: Pixabay.com

A nárcisztikus ember természetesen a stratégiailag megfelelő pillanatban dobja be a mézesmadzagot: akkor, amikor nagy döntések előtt állsz, és így felmerül az esély, hogy nem lesz akkora befolyása feletted, mint korábban. A taktikus ígéret hatására viszont kétszer is meggondolod, hogy épp most szakíts-e vele.

Kiút csak akkor van ebből a helyzetből, ha végre leszámolsz azzal az illúzióval, hogy be akarja tartani az ígéretét. Eszében sincs. És mindez nem a te viselkedéseden múlik: ha neki megfelelően viselkedsz, és tönkreteszed magad, akkor sem kapod meg, amit szeretnél. Ha viszont végre a sarkadra állsz, és kilépsz a mérgező kapcsolatból, akkor ugyan téged fog okolni azért, mert a „szép terveitek” nem valósulhattak meg, de legalább esélyt kapsz arra, hogy újrakezdd az életed, és olyan partnert találj, aki nem aláz meg, hanem valóban társként kezel majd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?