Létrehozva: 2020.07.27.

Nem is tudják a férfiak, hogy atombombán ülnek: döbbenetes ok miatt válnak el a feleségek

Van a házasságnak egy szakasza, amelyik különösen veszélyes válás szempontjából. Nem a közmondásos hetedik évre gondolunk, hanem egy sokkal kevésbé közismert korszakra. Vajon miért adják be sokan pont ilyenkor a válópert?

Szerző Horváth Gabi

Sok kapcsolat nem éli túl azt a hullámzást, amit a kamasz gyerek nevelése hoz – ahogy a gyerekek születése is megviseli a házasságokat. Ám míg a gyerekek születése körüli házassági krízisekre általában felkészítik a szülőket, a kamaszkor buktatóiról senki nem beszél.

Fotó: Pixabay.com

Amíg pici a gyerek, az olyan nézeteltérések, mint hogy válogathat-e a kicsi, vagy mikor kell lefeküdnie aludni, viszonylag könnyen megoldhatók. Nehezebb a helyzet, amikor olyan kemény témákról lesz hirtelen szó, mint a bulizás, a szex, a továbbtanulás, vagy a dohányzás és az alkohol. Ráadásul ilyenkor már a gyerek is aktívan részt vesz a vitában, és nyilvánvalóan az engedékenyebb szülő oldalára áll. A szigorúbb szülő pedig hamar a „rossz zsaru” szerepében találhatja magát.

Nem tudjuk egyértelműen, mi a jó

Ráadásul a világ minden eddiginél bizonytalanabb: senki nem tudhatja, hogy vajon akkor tesz-e jót, ha szigorúra fogja, vagy ha inkább kicsit elengedi a gyeplőt? Vagyis több a stressz. A mai szülők generációja ráadásul azt érzi, hogy míg tőle annak idején megkövetelték a tiszteletet az idősebbek, ő már nem kapja meg ezt a mostani tizenévesektől.

Fotó: Pixabay.com

Magukra maradt szülők

Ez pedig olyan feszültségeket teremthet a családban, amelynek a szülők házassága sem minden esetben tud ellenállni. Különösen akkor, ha a szülők nevelési elvei nem egyeznek. Az intim perceket is nehezebb megélni akkor, amikor a gyerekek már nem alszanak el este nyolckor, hanem hajnalig videójátékoznak a szomszéd szobában.

Sokszor az anya az, aki magára vállalja a határok megszabásának terhét a többi láthatatlan munkával együtt. Az engedékeny apa pedig a „jó fej szülő” szerepét játszhatja, miközben a gyerekei az összes kamaszkori lázadásukat az anyukára zúdítják.

Sok anya elviselhetetlennek tartja ezeket a terheket. Miután évekre kiesett a munkából, és gondoskodott a családról, most hirtelen ő lesz a túl szigorú szülő. A mumus, akit lehet utálni, akár. Ha nem kap a férjétől támogatást, nem csoda, ha elárulva érzi magát, és az egész házasságát megkérdőjelezi. Ugyanakkor a férfiak egy része is azt gondolja, hogy magára marad a saját tizenéves gyerekével vívott mindennapos csatákban.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kamasz gyereket kell bűnbakká tenni, ha tönkremegy a házasság. A felnőtteknek kell felnőtt módon kezelniük a problémákat. De vajon hogyan is?

Fotó: Pixabay.com

Vegyétek észre a presztízsharcot

Mikor használjátok fel a kamasszal vívott csatát arra, hogy a saját apró presztízsharcaitokat megvívjátok? Meddig szól a vita a gyerek érdekéről, és mikortól arról, hogy ki a főnök a családban? Ha sikerül ezt átgondolni és adott esetben megelőzni, majd a saját érzéseidről beszélve a partnereddel is megvitatni, már sokat tettetek a család egységének megóvásáért.

Emlékezz a saját kamaszkorodra!

Érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen volt kamaszként a kapcsolatod a szüleiddel, és hogyan hatott ez a mostani, szülői viselkedésedre. Miért tud a gyereked egy-egy cselekedete azonnal kiborítani?

Egy extra ötlet

Néha próbáld a telefonoddal felvenni a veszekedést, majd hallgasd vissza magadat – komoly tanulságokat hozhat!

Nektek is van életetek!

Ha úgy érzed, hogy sem magadra, sem a párodra nem jut időd, gondold át, hol teremthetnétek magatoknak néhány nyugodt órát. Ha a folytonos taposómalom felőrli az életeteket, nem csoda, ha a gyerekkel és egymással is türelmetlenebbek vagytok.

Kérj időt!

Amikor nagyon kikelnél magadból, kérj időt, hogy átgondolhasd a helyzetet. A pároddal akkor egyeztess a kérdésről, amikor már lehiggadtál, és akkor se minősíts, hanem inkább a saját érzéseidről beszélj.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!

SZEX & MÁS

Mi köze a narancshéjnak a párkapcsolatodhoz: Íme, a TikTok kőkemény válasza