MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.
Módosítva: 2024.07.26.

Fogadjunk, hogy nem tudtad: ezekért a nyári betegségekért a légkondi felel!

Nem csoda, ha nyáron a kánikulában a légkondi segítségével próbálsz megküzdeni a meleggel, de azért légy résen, ne vidd túlzásba!

Manapság a légkondicionáló használata része a mindennapjainknak. Kellemesebb hőmérsékletet képes nyújtani a nyári kánikulában. De érdemes arra is figyelni, hogy légkondicionált helységben való hosszú tartózkodás, mit okozhat, és milyen hatással lehet az egészségre. A kellemes és kényelmes hűvös levegő jó érzés, de nem mindig kedvező a szervezetnek a nem megfelelően szabályozott hőmérséklet. Több mellékhatása is lehet, és vannak közöttük akár súlyosabbak is. Mutatjuk, melyek ezek.

Woman,Having,Neck,And,Shoulder,Pain,During,Work,Long,Time
Számos betegség oka a légkondi  Fotó: Jo Panuwat D / Shutterstock

Légzésre is hatással van a légkondi

A klímaberendezések keringtetik a levegőt és szűrik, közben pedig eltávolítják a levegőben lévő port, pollent és egyéb szennyeződéseket. Ha ezek a felhalmozódnak a rendszerben, és ismét bekerülnek a szoba levegőjébe, akkor a belégzés során problémát okozhat bárkinek, de legfőképpen az asztmásoknak vagy akik allergiások. Ezek a tüneteket is felerősíthetik. De alapjában véve egészséges embereknél is a hideg és száraz levegő irritációt okozhat. Kiszáradhat a nyálkahártya  és növekedhet a légúti fertőzések kockázata is.

Ízületi fájdalom

Ez elég gyakori probléma, sokan szembesülnek vele. Ennek oka, a hirtelen és nagyobb hőmérsékletváltozás. Ha a kültérben nagy a forróság és a légkondicionált helyiségben pedig nagy a különbség, akkor a gyors és nagy hőmérsékletingadozás szinte sokkot hoz létre a testben, és ez megterheli az ízületeket. Feszültséget és merevséget eredményez, a vállban, nyakban, és a háton, de a test többi területén is. Ez kínzó fájdalommal is járhat.

Bőrszárazságot okozhat

Elég észrevétlenül, de egyik mellékhatása a légkondinak a bőrszárazság. Miután a berendezés működése közben eltávolítja a nedvességet a levegőből, és a levegő páratartalma csökken, a bőr is elveszti nedvességét. Természetesen ez a rendszeres használatnál fordul elő. Ilyenkor a bőr elveszíti a benne lévő olajakat, és irritáció, viszketés lépet fel. 

Fejfájás és mentális fáradtság

Gyakran rossz a levegőcirkuláció a szobában vagy irodában, ez oxigénhiányhoz vezethet, ami csökkentheti a szervezet oxigénszintjét. Ha több órán át vagyunk ilyen helyen, az agy kevés levegőhöz jut, és nehezebbé válik a koncentráció, mentálisan kimeríthet, valamint fejfájást okozhat. Az alacsony páratartalom miatt kiszáradhat a torok-, és orr nyálkahártyája, ez még tesz egy lapáttal a fejfájásra. A mesterséges fény az irodákban a szem fáradtságához vezethet, és a biológiai ritmust is felboríthatja. Ezek mind erősen hatnak a mentális egészségre. Ezért mindenképpen érdemes rendszeresen szellőztetni, és kimenni a szabad levegőre, legalább óránként.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek