Létrehozva: 2024.06.15.

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

Hány fokra állítsuk a klímát?

A nyár beköszöntével egyre nehezebb elviselni a hőséget, ilyenkor egy jól beállított klíma a lakásban igazi menedéket nyújt! Sokan azonban hajlamosak túlhűteni a lakást, így aztán garantált a megfázás. A Fanny magazin segítségével eláruljuk, hány fokra állítsuk be a klímát nyáron!

klíma, légkondi, légkondícionáló
Nem mindegy, hogy van beállítva a lakásban a klíma  Fotó: Pexels

14 tipp a klíma beállításához

1. Nyolc fokos aranyszabály

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál több energiát fogyasztunk, és a hideg lakás megfázást vagy ízületi gyulladást okozhat. Ezért ha otthon tartózkodunk, úgy állítsuk be a klímaberendezést, hogy a helyiség hőmérséklete legfeljebb 7-8 Celsius-fokkal legyen alacsonyabb a kinti hőmérsékletnél.

2. Mérjük hőmérővel

Ha szeretnénk elkerülni a nagy hőingadozást, szerezzünk be egy digitális kültéri hőmérőt. Ha például azt látjuk, hogy kint 35 fok van, állítsuk a klímát legfeljebb 27 fokra. Nem kell ki-be kapcsolgatnunk a berendezést, az automatikus üzemmóddal a készülék magától szabályozza a kívánt hőmérsékletet, így elkerülhetjük, hogy túlhűtsük a lakást.

3. Pár fokkal melegebb a klímát

A nagy melegben a lakás gyorsan felmelegszik, ezért ha csak néhány órára megyünk el otthonról, ne kapcsoljuk ki a légkondit. Ha viszont hosszabb ideig vagyunk távol, ne menjen feleslegesen! Mielőtt hazaérünk, wifin keresztül időzítsük be: a kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5 fokkal hűvösebbet állítsunk be, így elkerülhetjük a hirtelen meghűlést.

4. Cseréljük ki a levegőt

Gyakran felmerül a kérdés, hogy éjszakára is hűtsük-e le a lakást. Az ideális alvási hőmérséklet általában 18 és 20 fok között van, az ennél hidegebb levegő ronthatja az alvás minőségét. Éjszaka csináljunk kereszthuzatot, ezzel jó pár fokkal lejjebb vihetjük a hőmérsékletet, így a légkondinak kevesebbet kell dolgoznia.

5. Óráról-órára melegebb

Éjszakára kapcsoljuk be a Sleep funkciót, amely automatikusan alacsony ventilátor fokozatra vált, így még a rossz alvóknak sem kell tartaniuk a zavaró klíma hangoktól. Bizonyos készülékek az első óra után 1 fokkal, a második óra után 2 fokkal emelik a hőmérsékletet, egy idő után pedig kikapcsolnak, így még energiát is megtakaríthatunk.

6. Időzítsük reggelre!

Minden klímaberendezés rendelkezik időzítő funkcióval, mégis kevesen használják, pedig ezzel azt is beállíthatjuk, hogy ébredés előtt az optimális 22-23 fokos hőmérséklet legyen a lakásban. Ha felkelés után szárazabb a bőrünk vagy az orrunk bedugult, állítsuk át a ventilátor erősségét, vagy emeljük meg a hőmérsékletet.

7. Így nem válik pazarlóvá!

A helyiség méretéhez válasszunk klímát! Érdemes szakember segítségét kérni, mivel a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett készülékkel nem tudjuk elérni a kívánt hőmérsékletet.

8. Menjen maximumon

A leghatékonyabb hűtést akkor érhetjük el, ha a készüléket magasabb ventilátorsebességre állítjuk, mivel ez segíti a hideg levegő egyenletes eloszlását a helyiségben. Ha azonban érzékenyek vagyunk a huzatra, csökkentsük a ventilátor fordulatszámát.

9. Mutatja a hőmérő

A legtöbb mai berendezés távirányítója rendelkezik beépített hőmérővel. Ha ilyen készülékünk van, tegyük a távirányítót arra a helyre, ahol a kívánt hőfokot szeretnénk elérni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a klíma túlhűtse a szobát.

10. Irányítsuk a plafon felé

Néhány modell légterelése automatikus, ami azt jelenti, hogy a hűtési üzemmódban a hideg levegőt a mennyezet felé irányítja. Ha viszont manuálisan kell állítani, ne felejtsük el a lapátokat felfelé állítani, így biztosítva az egyenletes légelosztást.

11. Főzés kánikulában

Ne a legnagyobb hőségben álljunk neki főzni, vagy mosni, mert ez is csökkentheti a klíma hatékonyságát. Inkább időzítsük a kora reggeli vagy esti órákra, amikor akár az ablakot is kinyithatjuk a szellőztetéshez.

12. Érdemes bezárkózni!

Zárjuk be azoknak a szobáknak az ajtaját, amelyeket nem használunk, így gyorsabban elérhetjük a megfelelő hőmérsékletet azokban a helyiségekben, ahol a klíma működik. Ha az egész lakást szeretnénk lehűteni, próbáljuk meg ventilátorokkal áramoltatni a levegőt, ezzel csökkenthetjük a klíma igénybevételét is.

13. Viszlát, penész!

Ha a lakásban fülledt és párás a levegő, akkor könnyebben izzadunk, és akár 6 fokkal is melegebbnek érződhet a lakás. Automatikus páramentesítő klímával 40-60% közötti páratartalomra állíthatjuk otthonunk nedvességtartalmát, ezáltal elkerülhetjük a penész kialakulását is.

14. Fontos a karbantartás

Hűtés befejezésekor állítsunk be egy félórás időzítést ventilátor üzemmódban, hogy a klíma kiszáradjon. Ezzel a módszerrel ritkábban lesz szükségünk klímatisztításra, mert a rendszeresen leszárított ventilátor kevésbé hajlamos a penészedésre.

origo.hu

Még egy elképesztően rossz hírt kaptak Szoboszlaiék

ripost.hu

Zokogva vallott Celine Dion: nem énekelhet többé

life.hu

Katalin hercegné megjelenése az Ascot Derbyn mindenkit lenyűgözött - GALÉRIA

ripost.hu

Egy német újságíró nem állt fel a magyar himnusznál - Fotó

magyarnemzet.hu

Bíróbotrány: az UEFA cenzúrázta Rossi bíráló szavait

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

mindmegette.hu

Hidratál, és fényvédőként is alkalmazható a nyár legnépszerűbb gyógynövénye

ripost.hu

Végre: Ponekker Virágra újra rátalált a szerelem a válás után

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Elég okos vagy, hogy hiba nélkül kitöltsd ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

"Szó sem lehet róla, hogy a Fidesz egy szélsőségesen magyarellenes párttal üljön egy frakcióban az EP-ben"

INSIDER

Ezt nem ússzuk meg, még durvább kánikula jön

INSIDER

Egyedül neveli sérült gyermekeit, mégsem cserélne senkivel Flóra

INSIDER

Jön a Múzeumok Éjszakája - több ezer program várja az érdeklődőket, mutatunk néhányat!