Szexuális kényszerítés miatt feljelentették Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2024.06.15.

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

Hány fokra állítsuk a klímát?

A nyár beköszöntével egyre nehezebb elviselni a hőséget, ilyenkor egy jól beállított klíma a lakásban igazi menedéket nyújt! Sokan azonban hajlamosak túlhűteni a lakást, így aztán garantált a megfázás. A Fanny magazin segítségével eláruljuk, hány fokra állítsuk be a klímát nyáron!

klíma, légkondi, légkondícionáló
Nem mindegy, hogy van beállítva a lakásban a klíma  Fotó: Pexels

14 tipp a klíma beállításához

1. Nyolc fokos aranyszabály

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál több energiát fogyasztunk, és a hideg lakás megfázást vagy ízületi gyulladást okozhat. Ezért ha otthon tartózkodunk, úgy állítsuk be a klímaberendezést, hogy a helyiség hőmérséklete legfeljebb 7-8 Celsius-fokkal legyen alacsonyabb a kinti hőmérsékletnél.

2. Mérjük hőmérővel

Ha szeretnénk elkerülni a nagy hőingadozást, szerezzünk be egy digitális kültéri hőmérőt. Ha például azt látjuk, hogy kint 35 fok van, állítsuk a klímát legfeljebb 27 fokra. Nem kell ki-be kapcsolgatnunk a berendezést, az automatikus üzemmóddal a készülék magától szabályozza a kívánt hőmérsékletet, így elkerülhetjük, hogy túlhűtsük a lakást.

3. Pár fokkal melegebb a klímát

A nagy melegben a lakás gyorsan felmelegszik, ezért ha csak néhány órára megyünk el otthonról, ne kapcsoljuk ki a légkondit. Ha viszont hosszabb ideig vagyunk távol, ne menjen feleslegesen! Mielőtt hazaérünk, wifin keresztül időzítsük be: a kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5 fokkal hűvösebbet állítsunk be, így elkerülhetjük a hirtelen meghűlést.

4. Cseréljük ki a levegőt

Gyakran felmerül a kérdés, hogy éjszakára is hűtsük-e le a lakást. Az ideális alvási hőmérséklet általában 18 és 20 fok között van, az ennél hidegebb levegő ronthatja az alvás minőségét. Éjszaka csináljunk kereszthuzatot, ezzel jó pár fokkal lejjebb vihetjük a hőmérsékletet, így a légkondinak kevesebbet kell dolgoznia.

5. Óráról-órára melegebb

Éjszakára kapcsoljuk be a Sleep funkciót, amely automatikusan alacsony ventilátor fokozatra vált, így még a rossz alvóknak sem kell tartaniuk a zavaró klíma hangoktól. Bizonyos készülékek az első óra után 1 fokkal, a második óra után 2 fokkal emelik a hőmérsékletet, egy idő után pedig kikapcsolnak, így még energiát is megtakaríthatunk.

6. Időzítsük reggelre!

Minden klímaberendezés rendelkezik időzítő funkcióval, mégis kevesen használják, pedig ezzel azt is beállíthatjuk, hogy ébredés előtt az optimális 22-23 fokos hőmérséklet legyen a lakásban. Ha felkelés után szárazabb a bőrünk vagy az orrunk bedugult, állítsuk át a ventilátor erősségét, vagy emeljük meg a hőmérsékletet.

7. Így nem válik pazarlóvá!

A helyiség méretéhez válasszunk klímát! Érdemes szakember segítségét kérni, mivel a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett készülékkel nem tudjuk elérni a kívánt hőmérsékletet.

8. Menjen maximumon

A leghatékonyabb hűtést akkor érhetjük el, ha a készüléket magasabb ventilátorsebességre állítjuk, mivel ez segíti a hideg levegő egyenletes eloszlását a helyiségben. Ha azonban érzékenyek vagyunk a huzatra, csökkentsük a ventilátor fordulatszámát.

9. Mutatja a hőmérő

A legtöbb mai berendezés távirányítója rendelkezik beépített hőmérővel. Ha ilyen készülékünk van, tegyük a távirányítót arra a helyre, ahol a kívánt hőfokot szeretnénk elérni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a klíma túlhűtse a szobát.

10. Irányítsuk a plafon felé

Néhány modell légterelése automatikus, ami azt jelenti, hogy a hűtési üzemmódban a hideg levegőt a mennyezet felé irányítja. Ha viszont manuálisan kell állítani, ne felejtsük el a lapátokat felfelé állítani, így biztosítva az egyenletes légelosztást.

11. Főzés kánikulában

Ne a legnagyobb hőségben álljunk neki főzni, vagy mosni, mert ez is csökkentheti a klíma hatékonyságát. Inkább időzítsük a kora reggeli vagy esti órákra, amikor akár az ablakot is kinyithatjuk a szellőztetéshez.

12. Érdemes bezárkózni!

Zárjuk be azoknak a szobáknak az ajtaját, amelyeket nem használunk, így gyorsabban elérhetjük a megfelelő hőmérsékletet azokban a helyiségekben, ahol a klíma működik. Ha az egész lakást szeretnénk lehűteni, próbáljuk meg ventilátorokkal áramoltatni a levegőt, ezzel csökkenthetjük a klíma igénybevételét is.

13. Viszlát, penész!

Ha a lakásban fülledt és párás a levegő, akkor könnyebben izzadunk, és akár 6 fokkal is melegebbnek érződhet a lakás. Automatikus páramentesítő klímával 40-60% közötti páratartalomra állíthatjuk otthonunk nedvességtartalmát, ezáltal elkerülhetjük a penész kialakulását is.

14. Fontos a karbantartás

Hűtés befejezésekor állítsunk be egy félórás időzítést ventilátor üzemmódban, hogy a klíma kiszáradjon. Ezzel a módszerrel ritkábban lesz szükségünk klímatisztításra, mert a rendszeresen leszárított ventilátor kevésbé hajlamos a penészedésre.

origo.hu

Kiderült, mit szeretne Szoboszlai barátnője a focistától

ripost.hu

Eljárás indult a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mindmegette.hu

Hogyan aludj jól a forróságban? Íme az egyiptomi trükk!

vg.hu

Merénylet: az oroszok meg akarták ölni a legnagyobb magyarországi fegyvergyártó vezérigazgatóját – de Amerika közbelépett

ripost.hu

Áll az egész autópálya Budapest felé, duplán nagy a baj

ripost.hu

Eddig a napig kell még kibírni hőséget! Bejelentették, meddig érvényes a legmagasabb, piros fokú figyelmeztetés

mindmegette.hu

Ömlik a rólad víz? Házi praktikák, amivel csökkentheted az izzadást a kánikulában

ripost.hu

„111 éves vagyok, túléltem tíz gyerekemet – ez a Tescóban 420 forintért kapható élelmiszer a hosszú életem titka”

ripost.hu

„Elég nagy a havi rezsim, van több lakásom és kocsim is” – kiderült, miből él ilyen jól valójában a magyar celeb

ripost.hu

A kutatók is kővé dermedtek attól, ami megjelent a Vörös bolygón

ripost.hu

Beindult a bolt, kapósak a magyar válogatott Eb-játékosai

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

Orbán Viktor: hétfőn kiderül, hogy nem a levegőbe beszéltem

INSIDER

Botrányos bulizás: Magyar Péter tettéért mások rács mögé kerülnek

INSIDER

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

INSIDER

Nemsokára már a 43 fok sem kizárható, ekkor várható némi enyhülés

INSIDER

Megfagyott a levegő a TV2 forgatásán, megmagyarázhatatlan dolog történt

INSIDER

„Azt szeretem, ha van benne izgalom” - Nem hiszed el, mit vállal el a dögös édesanya

INSIDER

Rendkívüli: megjött a főpolgármester-választás végeredménye az újraszámlálás után