Létrehozva: 2024.06.05.

Közeledik a kánikula: ennyibe kerül most egy jó légkondi!

Aki mostanában venne hűtő-fűtő berendezést, az nem árt, ha tudja, mennyibe is kerül most egy télen is használható split klíma. Ahogy azt sem árt tudni, hová lehet a légkondit felszereltetni!

Mivel a csak hűtést biztosító és a hűtést és fűtést is ellátó berendezések között árban nem olyan nagy a különbség, a legtöbben ma már úgynevezett split klímát szereltetnek fel. Ezek a berendezések nagyon energiahatékonyan működnek és hamar visszahozzák az árukat, ha gáz helyett ilyennel fűtünk. Utánajártunk mennyibe kerülnek ezek a berendezések és, hogy hová lehet felszereltetni a légkondikat!

Stressed,Annoyed,Old,Senior,Woman,Using,Waving,Fan,Suffer,From klíma légkondi
Közeledik a nyári forróság-még nem késő beszerezni egy légkondit! Fotó: fizkes /  Shutterstock

Split klímákat teszteltek a tudatos vásárlók

57, itthon is megvásárolható hűtő-fűtő, inverteres, oldalfali split klímaberendezést értékelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Van köztük olyan modell, amelyik kiválóan hűt, de gyengén fűt. Van, amelyik készenléti üzemmódban is rendesen fogyasztja az áramot és az is kiderült, egy alacsonyabb teljesítményű klíma jobban is teljesíthet. És persze arra a kérdésre is született egy válasz, hogy mennyibe kerül most egy jó klíma.

Így zajlott a teszt

13 márka – Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax, Whirlpool – 2,5 Kw-os és 3,5 Kw-os teljesítményű termékeit vizsgálták. Megnézték a gépek teljesítményét -hűtés, fűtés hatékonyság, párátlanítás, készenléti energiafogyasztás, mennyire egyenletes a hűtés/fűtés-, a kezelhetőséget és a karbantartást, pontozták az extra funkciókat, nézték a zajszintet és a kül- és beltéri egységek felépítését. 29 termék végzett jó eredménnyel az 57-ből, az összpontszámok alapján pedig a két legjobb termék holtversenyben egy LG és egy Mitsubishi Electric légkondi lett.

Mennyibe kerül egy jó légkondi a teszt eredménye szerint?

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 131.000-894.000 Ft között mozgott. A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül az LG DC09RK NSJ/DC09RK UL2 termék érhető el a legjobb, 162.000 Ft-os átlagáron a különböző üzletekben. Az első 10-ben végzett termékek közül a legolcsóbb átlagára 425.000 Ft volt. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább terméket választanunk ahhoz, hogy egy jól teljesítő légkondit vegyünk. A teszt teljes terjedelmében itt érhető el.

MM1928_0570 klíma légkondi szerelő
Az sem mindegy hová és kivel szereltetjük fel a készüléket! Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld

Saját magunk is felszerelhetjük a berendezést?

Nem. Egy 2015-ös rendelet szerint csak akkor vehet valaki ilyen berendezést, ha egy, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által hitelesített vállalkozás képesített alkalmazottja igazolja, hogy felelősséget vállal a berendezés beszereléséért. Egyetlen kivétel van, a mobilklíma. Egy ilyen készülék megvásárlásához és beüzemeléséhez nem kell sem szakember, sem tanúsítvány, de van azért hátrányuk is: hangosak, sok energiát fogyasztanak és meg kell oldani a benti meleg levegő és a kondenzpára kültérre vezetését is.

Mennyibe kerül a szerelés?

Szakember és márkaképviselet függő. Ezek mellett leginkább a felhasznált anyagok mennyisége (pl. rézcső) határozza meg a végösszeget. Ha egy légkondi szerelő csak egy márkát szerel, akkor ahhoz olcsóbban juthat hozzá a forgalmazók által biztosított kedvezmények miatt. Emellett kérdés az is, hogy az áramhálózat elbírja-e a készüléket vagy külön villanyszerelőt is meg kell bízni légkondicionálónak szükséges áramforrás kialakításával. Összességében elmondható, hogy egy hűtő-fűtő klíma beszereltetésének teljes költsége 250-300.000 Ft körül mozog.

Hová lehet felszereltetni a klímát? 

Amint megvan a megfelelő készülék és a szakember, aki beüzemeli, már csak arra érdemes figyelni, hogy olyan helyre szereltessük, ahol később nem zavarunk vele senkit. Ilyen esetben ugyanis leszereltethetik velünk! Az, hogy hová lehet egy ilyen berendezést felszerelni településenként, kerületenként de még utcánként is változhat, néhány alapszabály azonban egyetemes: 

  • a kültéri egység felszereltetése előtt ezt a kormányrendeletet érdemes átolvasni;
  • emellett a helyi önkormányzatok településképre vonatkozó szabályzatát érdemes átnézni, mivel ezek ennél részletesebb követelményeket is előírhatnak;
  • a társasházak esetében a homlokzati falak jellemzően közös tulajdonba tartoznak. Ez azt is jelenti, hogy elvileg a többi tulajdonosnak a hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a homlokzati falra bármi kikerüljön. Egészen pontosan kétharmados beleegyezés szükséges a tulajdonosoktól a klíma felszerelésére és ilyen esetben elsőként a közös képviselőt érdemes felkeresni, de a naprakész szabályozással rendelkező társasházak szervezeti és működési szabályzatai is kitérnek már erre. 
  • Saját teraszon, erkélyen ugyanakkor bárki szabadon elhelyezhet ilyen eszközt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek