OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.26.

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd

Egyre többen vannak, akik borostyánnal futtatják be a házuk falait, míg mások attól tartanak, hogy a vakolatra felfutó növény kárt tehet az otthonukban. Megfelelő gondozással azonban nem okozhatnak kárt az épületben – hívja fel a figyelmet Sipos József növényorvos.

Hűvösebb van a lakásban

A borostyánnal befuttatott régi házak, kiskastélyok nemcsak romantikus látványt nyújtanak, de a klímájuk is kellemesebb, mint a csupasz falú házaké. Ha pedig naponta végigpermetezzük vízzel a növényt, akár tízfokos hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk. Télen a hideg levegő többségét felfogják a levelek, így a fűtésszámla is kedvezőbben alakulhat - írja a Fanny magazin.

borostyán, borostyánlevél
Fotó: Pexels

Megússzuk szárazon 

A levélborítás nemcsak hőszigetelésként működik. Ha esik az eső, a levelek levezetik a csapadékvizet – ráadásul nem is a fal tövében, hanem attól kicsit távolabb –, így a falfelület száraz marad. Az eső után a levelekről elpárolgó víz is hozzájárul a ház hűtéséhez, és a nagyobb viharoktól eltekintve a fal felőli beázás esélye is csökken.

 

Kiszűri a levegőből

A zöldfalnak még további kedvező hatásai is vannak: az összefüggő levélfelület légtisztítóként működik. A szemcsés por egy része megtapad a leveleken, és a szén-dioxidot az anyagcsere-folyamat részeként hasznosítja a növény.

 

Sérüléseket okoz a házon

A borostyán erőteljesen kapaszkodik a falazathoz, ezért csak stabil, jó állapotú falra futtassuk fel. Ha a szerkezet régi vagy gyenge, nem biztosít megfelelő tartást a növénynek hosszú távon, és károkat is okozhat az épületben. Emellett érdemes ellenőrizni a vakolatot is, mivel a borostyán gyökerei átszőhetik és károsíthatják a fal külső szigetelését.

 

Határolás növényekkel

Sokan használják a kerítés befuttatására, mivel örökzöld növényként egész évben megvédi kertünket a kíváncsi szemektől. Ebben az esetben is fontos, hogy a drótkerítés erős anyagból készüljön, és ne legyen túl széles, mert idővel a nagy súly összenyomhatja.

 

Az árnyékban erőre kap

Az ültetés előtt mérjük fel a talaj állapotát. Arra figyeljünk, hogy nem kedveli a pangó, álló vizet, ezért jó vízáteresztő talajt válasszunk. A borostyán csak árnyékban vagy félárnyékban fejlődik jól, ezért ideális választás az olyan fényszegény területekre, ahol más dísznövények vagy futónövények nehezen tarthatók.

 

Tartsunk távolságot!

A fal méretétől függően több borostyánt is elültethetünk, de arra figyeljünk, hogy a növények közötti ültetési távolság legalább 40-50 centiméter legyen, és a faltól legalább 50-60 cm távolságot tartsunk. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a talajban lévő gyökerek kárt okozzanak a falban, valamint biztosíthatjuk, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek anélkül, hogy elszívják egymástól a tápanyagot.

 

Víz nélkül nincs élet!

Ássunk egy 40 cm széles és mély ültetőgödröt, majd tegyünk az aljára komposztot vagy érett szerves trágyát. Ezzel a vegetációs időszak alatt elegendő tápanyagot biztosítunk a növény számára. Az első évben rendszeresen öntözzük, a következő szezonban már kevesebb vízre lesz szüksége, mivel ekkorra már kialakul a megfelelő gyökérzet.

Laundry,Detergent,Or,Dish,Washing,Liquid,From,Ivy,Leaves
Fotó: Heike Rau /  Shutterstock

Kell neki a vitamin!

Az intenzív növekedés elősegítése érdekében évente kétszer érdemes tápoldatozni nitrogénben gazdag lombtrágyával. Ahogy megindul a növény fejlődése, április elején, majd május végén célszerű a tápanyag-kijuttatást elvégezni, mivel ebben az időszakban van intenzív növekedési szakasza. Télen viszont nyugalmi időszakát tölti, így a tápanyagok nem tudnak hatékonyan hasznosulni.

 

Ne hagyjunk túlnőni

Időjárástól függően évente többször is szükség lehet a borostyán visszametszésére, mivel hajlamos túlnőni és dzsungelszerűen burjánzani. Fontos, hogy csak addig hagyjuk növekedni, ameddig könnyen elérjük. Figyeljünk arra is, hogy ne borítsa be a ház egyes részeit, például az ajtó- és ablaktokokat, a klíma kültéri egységeit, és ne engedjük, hogy benőjön a csatorna és széldeszka alá.

 

Rácsra futtatva

Ha nem szeretnénk teljes falat vagy kerítést borostyánnal futtatni, jó megoldás lehet a borostyánpanel, ami alkalmas lehet akár árnyékolónak vagy térelválasztónak is. Ez egy ültetőládából és stabil, fémszerkezetes keretből áll, amelyre a borostyán fel tud kapaszkodni. Előnye, hogy meghatározott keretek között tarthatjuk a növényt anélkül, hogy a ház vagy kerítés szerkezetében kárt tenne.

 

Maradjon a helyén!

Akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs olyan helyünk, ahová fel tudjuk futtatni, mivel könnyedén elterül a talajon, így kiváló talajtakaróként szolgálhat rossz állapotú felületek befuttatására is. Fontos, hogy figyeljünk rá, mert hajlamos vízszintesen is túlnőni, ezért időnként intenzíven vissza kell vágnunk, hogy megőrizzük a térbeli kialakítást.

 

Töröljük le a port

A cserepes borostyán ideális választás lehet szobanövénynek is. Bármelyik fajtát választjuk, fontos, hogy félárnyékos helyre tegyük. Nem igényel sok vizet, de tartsuk mindig földnedvesen a talajt. Tavasszal és nyáron időnként tisztítsuk meg a borostyán leveleit, hogy eltávolítsuk róluk a port és megelőzzük a lehetséges kártevők és betegségek kialakulását.

 

 

Szöveg: Reiter Georgina

forrás: www.siposgazda.hu

origo.hu

A békekonferencián a háború mellett álltak ki egyre nagyobb a baj

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

borsonline.hu

Páros lábbal szálltak Kulcsár Edinába: vajon kiről feledkezett meg apák napján?

mandiner.hu

Óriási leleplezés érkezett Svájcból, ez mindent megváltoztat: Orbán Viktor rájött, hogy a foci jót tesz a közhangulatnak!

life.hu

Megindító, amit Sarolta hercegnő az édesanyjáért tett: testbeszédszakértő elemezte viselkedését

ripost.hu

Rettenetes balesetről jött hír, 3 holttest van az úton

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Költözzön Veresegyházra, megéri!

OTTHONKA

Ezt tedd, ha róka jár a kertedbe

OTTHONKA

9 ok: ezért apásabbak a lányok

OTTHONKA

Most kell megtaposni a hagymát! Te tudod miért?