Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.26.

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd

Egyre többen vannak, akik borostyánnal futtatják be a házuk falait, míg mások attól tartanak, hogy a vakolatra felfutó növény kárt tehet az otthonukban. Megfelelő gondozással azonban nem okozhatnak kárt az épületben – hívja fel a figyelmet Sipos József növényorvos.

Hűvösebb van a lakásban

A borostyánnal befuttatott régi házak, kiskastélyok nemcsak romantikus látványt nyújtanak, de a klímájuk is kellemesebb, mint a csupasz falú házaké. Ha pedig naponta végigpermetezzük vízzel a növényt, akár tízfokos hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk. Télen a hideg levegő többségét felfogják a levelek, így a fűtésszámla is kedvezőbben alakulhat - írja a Fanny magazin.

borostyán, borostyánlevél
Fotó: Pexels

Megússzuk szárazon 

A levélborítás nemcsak hőszigetelésként működik. Ha esik az eső, a levelek levezetik a csapadékvizet – ráadásul nem is a fal tövében, hanem attól kicsit távolabb –, így a falfelület száraz marad. Az eső után a levelekről elpárolgó víz is hozzájárul a ház hűtéséhez, és a nagyobb viharoktól eltekintve a fal felőli beázás esélye is csökken.

 

Kiszűri a levegőből

A zöldfalnak még további kedvező hatásai is vannak: az összefüggő levélfelület légtisztítóként működik. A szemcsés por egy része megtapad a leveleken, és a szén-dioxidot az anyagcsere-folyamat részeként hasznosítja a növény.

 

Sérüléseket okoz a házon

A borostyán erőteljesen kapaszkodik a falazathoz, ezért csak stabil, jó állapotú falra futtassuk fel. Ha a szerkezet régi vagy gyenge, nem biztosít megfelelő tartást a növénynek hosszú távon, és károkat is okozhat az épületben. Emellett érdemes ellenőrizni a vakolatot is, mivel a borostyán gyökerei átszőhetik és károsíthatják a fal külső szigetelését.

 

Határolás növényekkel

Sokan használják a kerítés befuttatására, mivel örökzöld növényként egész évben megvédi kertünket a kíváncsi szemektől. Ebben az esetben is fontos, hogy a drótkerítés erős anyagból készüljön, és ne legyen túl széles, mert idővel a nagy súly összenyomhatja.

 

Az árnyékban erőre kap

Az ültetés előtt mérjük fel a talaj állapotát. Arra figyeljünk, hogy nem kedveli a pangó, álló vizet, ezért jó vízáteresztő talajt válasszunk. A borostyán csak árnyékban vagy félárnyékban fejlődik jól, ezért ideális választás az olyan fényszegény területekre, ahol más dísznövények vagy futónövények nehezen tarthatók.

 

Tartsunk távolságot!

A fal méretétől függően több borostyánt is elültethetünk, de arra figyeljünk, hogy a növények közötti ültetési távolság legalább 40-50 centiméter legyen, és a faltól legalább 50-60 cm távolságot tartsunk. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a talajban lévő gyökerek kárt okozzanak a falban, valamint biztosíthatjuk, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek anélkül, hogy elszívják egymástól a tápanyagot.

 

Víz nélkül nincs élet!

Ássunk egy 40 cm széles és mély ültetőgödröt, majd tegyünk az aljára komposztot vagy érett szerves trágyát. Ezzel a vegetációs időszak alatt elegendő tápanyagot biztosítunk a növény számára. Az első évben rendszeresen öntözzük, a következő szezonban már kevesebb vízre lesz szüksége, mivel ekkorra már kialakul a megfelelő gyökérzet.

Laundry,Detergent,Or,Dish,Washing,Liquid,From,Ivy,Leaves
Fotó: Heike Rau /  Shutterstock

Kell neki a vitamin!

Az intenzív növekedés elősegítése érdekében évente kétszer érdemes tápoldatozni nitrogénben gazdag lombtrágyával. Ahogy megindul a növény fejlődése, április elején, majd május végén célszerű a tápanyag-kijuttatást elvégezni, mivel ebben az időszakban van intenzív növekedési szakasza. Télen viszont nyugalmi időszakát tölti, így a tápanyagok nem tudnak hatékonyan hasznosulni.

 

Ne hagyjunk túlnőni

Időjárástól függően évente többször is szükség lehet a borostyán visszametszésére, mivel hajlamos túlnőni és dzsungelszerűen burjánzani. Fontos, hogy csak addig hagyjuk növekedni, ameddig könnyen elérjük. Figyeljünk arra is, hogy ne borítsa be a ház egyes részeit, például az ajtó- és ablaktokokat, a klíma kültéri egységeit, és ne engedjük, hogy benőjön a csatorna és széldeszka alá.

 

Rácsra futtatva

Ha nem szeretnénk teljes falat vagy kerítést borostyánnal futtatni, jó megoldás lehet a borostyánpanel, ami alkalmas lehet akár árnyékolónak vagy térelválasztónak is. Ez egy ültetőládából és stabil, fémszerkezetes keretből áll, amelyre a borostyán fel tud kapaszkodni. Előnye, hogy meghatározott keretek között tarthatjuk a növényt anélkül, hogy a ház vagy kerítés szerkezetében kárt tenne.

 

Maradjon a helyén!

Akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs olyan helyünk, ahová fel tudjuk futtatni, mivel könnyedén elterül a talajon, így kiváló talajtakaróként szolgálhat rossz állapotú felületek befuttatására is. Fontos, hogy figyeljünk rá, mert hajlamos vízszintesen is túlnőni, ezért időnként intenzíven vissza kell vágnunk, hogy megőrizzük a térbeli kialakítást.

 

Töröljük le a port

A cserepes borostyán ideális választás lehet szobanövénynek is. Bármelyik fajtát választjuk, fontos, hogy félárnyékos helyre tegyük. Nem igényel sok vizet, de tartsuk mindig földnedvesen a talajt. Tavasszal és nyáron időnként tisztítsuk meg a borostyán leveleit, hogy eltávolítsuk róluk a port és megelőzzük a lehetséges kártevők és betegségek kialakulását.

 

 

Szöveg: Reiter Georgina

forrás: www.siposgazda.hu

origo.hu

Sokak bánatára nem lehet ott az olimpián a szuperszexi orosz úszónő - galéria

ripost.hu

Olimpiai megnyitó, fotókon a magyar csapat érkezése

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

vg.hu

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

mindmegette.hu

Ingyen jutott pisztáciához az Aldiban egy magyar vásárló, nem hiszed el, hogyan csinálta

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Virágözönnel hálálja meg a petúnia, ha így gondozod a töveket

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Kenj krumplit az ablakra, hihetetlen lesz a hatás!

OTTHONKA

Így tudsz mini paradicsommal könnyedén fügét szaporítani

OTTHONKA

Ha ilyen szaga van a légkondinak, azonnal cselekedj, veszélyes lehet!

OTTHONKA

Ilyen szép ikerházat még nem látott!