OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.26.

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd

Egyre többen vannak, akik borostyánnal futtatják be a házuk falait, míg mások attól tartanak, hogy a vakolatra felfutó növény kárt tehet az otthonukban. Megfelelő gondozással azonban nem okozhatnak kárt az épületben – hívja fel a figyelmet Sipos József növényorvos.

Hűvösebb van a lakásban

A borostyánnal befuttatott régi házak, kiskastélyok nemcsak romantikus látványt nyújtanak, de a klímájuk is kellemesebb, mint a csupasz falú házaké. Ha pedig naponta végigpermetezzük vízzel a növényt, akár tízfokos hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk. Télen a hideg levegő többségét felfogják a levelek, így a fűtésszámla is kedvezőbben alakulhat - írja a Fanny magazin.

borostyán, borostyánlevél
Fotó: Pexels

Megússzuk szárazon 

A levélborítás nemcsak hőszigetelésként működik. Ha esik az eső, a levelek levezetik a csapadékvizet – ráadásul nem is a fal tövében, hanem attól kicsit távolabb –, így a falfelület száraz marad. Az eső után a levelekről elpárolgó víz is hozzájárul a ház hűtéséhez, és a nagyobb viharoktól eltekintve a fal felőli beázás esélye is csökken.

 

Kiszűri a levegőből

A zöldfalnak még további kedvező hatásai is vannak: az összefüggő levélfelület légtisztítóként működik. A szemcsés por egy része megtapad a leveleken, és a szén-dioxidot az anyagcsere-folyamat részeként hasznosítja a növény.

 

Sérüléseket okoz a házon

A borostyán erőteljesen kapaszkodik a falazathoz, ezért csak stabil, jó állapotú falra futtassuk fel. Ha a szerkezet régi vagy gyenge, nem biztosít megfelelő tartást a növénynek hosszú távon, és károkat is okozhat az épületben. Emellett érdemes ellenőrizni a vakolatot is, mivel a borostyán gyökerei átszőhetik és károsíthatják a fal külső szigetelését.

 

Határolás növényekkel

Sokan használják a kerítés befuttatására, mivel örökzöld növényként egész évben megvédi kertünket a kíváncsi szemektől. Ebben az esetben is fontos, hogy a drótkerítés erős anyagból készüljön, és ne legyen túl széles, mert idővel a nagy súly összenyomhatja.

 

Az árnyékban erőre kap

Az ültetés előtt mérjük fel a talaj állapotát. Arra figyeljünk, hogy nem kedveli a pangó, álló vizet, ezért jó vízáteresztő talajt válasszunk. A borostyán csak árnyékban vagy félárnyékban fejlődik jól, ezért ideális választás az olyan fényszegény területekre, ahol más dísznövények vagy futónövények nehezen tarthatók.

 

Tartsunk távolságot!

A fal méretétől függően több borostyánt is elültethetünk, de arra figyeljünk, hogy a növények közötti ültetési távolság legalább 40-50 centiméter legyen, és a faltól legalább 50-60 cm távolságot tartsunk. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a talajban lévő gyökerek kárt okozzanak a falban, valamint biztosíthatjuk, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek anélkül, hogy elszívják egymástól a tápanyagot.

 

Víz nélkül nincs élet!

Ássunk egy 40 cm széles és mély ültetőgödröt, majd tegyünk az aljára komposztot vagy érett szerves trágyát. Ezzel a vegetációs időszak alatt elegendő tápanyagot biztosítunk a növény számára. Az első évben rendszeresen öntözzük, a következő szezonban már kevesebb vízre lesz szüksége, mivel ekkorra már kialakul a megfelelő gyökérzet.

Laundry,Detergent,Or,Dish,Washing,Liquid,From,Ivy,Leaves
Fotó: Heike Rau /  Shutterstock

Kell neki a vitamin!

Az intenzív növekedés elősegítése érdekében évente kétszer érdemes tápoldatozni nitrogénben gazdag lombtrágyával. Ahogy megindul a növény fejlődése, április elején, majd május végén célszerű a tápanyag-kijuttatást elvégezni, mivel ebben az időszakban van intenzív növekedési szakasza. Télen viszont nyugalmi időszakát tölti, így a tápanyagok nem tudnak hatékonyan hasznosulni.

 

Ne hagyjunk túlnőni

Időjárástól függően évente többször is szükség lehet a borostyán visszametszésére, mivel hajlamos túlnőni és dzsungelszerűen burjánzani. Fontos, hogy csak addig hagyjuk növekedni, ameddig könnyen elérjük. Figyeljünk arra is, hogy ne borítsa be a ház egyes részeit, például az ajtó- és ablaktokokat, a klíma kültéri egységeit, és ne engedjük, hogy benőjön a csatorna és széldeszka alá.

 

Rácsra futtatva

Ha nem szeretnénk teljes falat vagy kerítést borostyánnal futtatni, jó megoldás lehet a borostyánpanel, ami alkalmas lehet akár árnyékolónak vagy térelválasztónak is. Ez egy ültetőládából és stabil, fémszerkezetes keretből áll, amelyre a borostyán fel tud kapaszkodni. Előnye, hogy meghatározott keretek között tarthatjuk a növényt anélkül, hogy a ház vagy kerítés szerkezetében kárt tenne.

 

Maradjon a helyén!

Akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs olyan helyünk, ahová fel tudjuk futtatni, mivel könnyedén elterül a talajon, így kiváló talajtakaróként szolgálhat rossz állapotú felületek befuttatására is. Fontos, hogy figyeljünk rá, mert hajlamos vízszintesen is túlnőni, ezért időnként intenzíven vissza kell vágnunk, hogy megőrizzük a térbeli kialakítást.

 

Töröljük le a port

A cserepes borostyán ideális választás lehet szobanövénynek is. Bármelyik fajtát választjuk, fontos, hogy félárnyékos helyre tegyük. Nem igényel sok vizet, de tartsuk mindig földnedvesen a talajt. Tavasszal és nyáron időnként tisztítsuk meg a borostyán leveleit, hogy eltávolítsuk róluk a port és megelőzzük a lehetséges kártevők és betegségek kialakulását.

 

 

Szöveg: Reiter Georgina

forrás: www.siposgazda.hu

origo.hu

Bemutatjuk a világ leggazdagabb örököseit

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

life.hu

JLo elhagyta Ben Afflecket: folyton mogorva, láncdohányos és állandóan szitkozódik

vg.hu

Balaton: elkészült a tragikus haláleseteket is okozó árok térképe – mutatjuk, hol a legnagyobb a veszély

life.hu

György herceg négy imádnivaló szót mondott Katalinnak a hintóban

vg.hu

Eva Mendes mostantól magyar vizet iszik

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

astronet.hu

Nyári angyalhoroszkóp 2024: ezt üzeni neked az őrangyalod!

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ezt tedd, ha róka jár a kertedbe

OTTHONKA

9 ok: ezért apásabbak a lányok

OTTHONKA

Most kell megtaposni a hagymát! Te tudod miért?

OTTHONKA

Milyen gyakran kell tápozni a muskátlit, hogy egész nyáron gyönyörű legyen?