RETRO RÁDIÓ

Negyed áron lesz a sajt ha otthon készíted, íme, az egyszerű módszer

Létrehozva2025. 12. 04. 12:00

Ha szeretsz új dolgokat kipróbálni, és drágának tartod a bolti sajtot, ez a recept pont neked való! A házi sajt egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre hangzik: fél óra munkával készen van, több napra elég, és úgy fűszerezed, ahogy akarod.

A gomolya sajt nagyon drága a boltokban, de nem mindig kell megvenni: elég, ha veszel egy liter jó zsíros tejet! A házi sajt készítés ugyanis minimális időbefektetéssel elkészíthető, és bár tény, hogy sok sajtféléhez nagy szaktudás szükséges, nem mindegyikre igaz ez. Tipikusan ilyen a gomolya is, amihez elég némi magas zsírtartalmú tej (lehetőleg házi), egy sűrű szövésű konyharuha, egy szűrő és egy fazék – és természetesen némi finom zöldfűszer, vagy fokhagyma, lilahagyma, de natúran, sósan is isteni finom. Mutatjuk a receptet!

Ez a házi sajt mindenki kedvence lesz.
Kevés munkával isteni házi sajt készíthető. 

Házi sajt recept

Hozzávalók:

  • 1 liter 3,3%-os tej
  • 1 tk só
  • 1 ek zöldfűszer (ízlés szerint menta, tárkony vagy snidling)
  • 200 ml natúr joghurt
  • 3 db tojás

Elkészítés:

  • A házi sajt elkészítéséhez tedd fel a tejet egy lábosban a sóval, és közepes lángon forrald fel. Törd fel a tojásokat, majd keverd el őket alaposan a natúr joghurttal. 
  • Ha felforrt a tej, add hozzá a joghurtos-tojásos keveréket, és jól keverd el az egészet. Alacsony lángon főzd a tejet hét percig, időnként lassan kevergesd meg. A sajtkészítés házilag ekkor a legizgalmasabb: a tej csomósodni kezd, de ez a lényeg, ebből lesz a sajt.
  • Keverd hozzá a zöldfűszereket vagy a lila hagymát, de van, aki ilyenkor édes kápia paprikát tesz hozzá. Még egy percig főzd a keveréket úgy, hogy folyamatosan kevergeted közben.
  • Tegyél egy lábas fölé egy nagyobb szűrőt, azt béleld ki gézzel vagy egy tiszta, sűrű szövésű konyharuhával. Szűrővel szedd ki a megtúrósodott darabokat, és tedd a konyharuhára. Várd meg, míg kihűl, majd alaposan nyomkodd ki a nedvességet a sajtból, és végül kösd körülötte csomóra a konyharuhát. Jó szorosan tekerd össze a tetején, így rengeteg nedvesség ki fog még jönni.
  • Tegyél súlyt a szűrőben lévő sajt tetejére, és tedd hideg helyre a sajtot 3-4 órán keresztül; ez alatt rengeteg nedvesség ki fog belőle csepegni. Utána már nincs más dolgod, mint kivenni a konyharuhából, és már fogyasztható is a friss házi gomolya.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.