
Negyed áron lesz a sajt ha otthon készíted, íme, az egyszerű módszer
Ha szeretsz új dolgokat kipróbálni, és drágának tartod a bolti sajtot, ez a recept pont neked való! A házi sajt egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre hangzik: fél óra munkával készen van, több napra elég, és úgy fűszerezed, ahogy akarod.
A gomolya sajt nagyon drága a boltokban, de nem mindig kell megvenni: elég, ha veszel egy liter jó zsíros tejet! A házi sajt készítés ugyanis minimális időbefektetéssel elkészíthető, és bár tény, hogy sok sajtféléhez nagy szaktudás szükséges, nem mindegyikre igaz ez. Tipikusan ilyen a gomolya is, amihez elég némi magas zsírtartalmú tej (lehetőleg házi), egy sűrű szövésű konyharuha, egy szűrő és egy fazék – és természetesen némi finom zöldfűszer, vagy fokhagyma, lilahagyma, de natúran, sósan is isteni finom. Mutatjuk a receptet!

Házi sajt recept
Hozzávalók:
- 1 liter 3,3%-os tej
- 1 tk só
- 1 ek zöldfűszer (ízlés szerint menta, tárkony vagy snidling)
- 200 ml natúr joghurt
- 3 db tojás
Elkészítés:
- A házi sajt elkészítéséhez tedd fel a tejet egy lábosban a sóval, és közepes lángon forrald fel. Törd fel a tojásokat, majd keverd el őket alaposan a natúr joghurttal.
- Ha felforrt a tej, add hozzá a joghurtos-tojásos keveréket, és jól keverd el az egészet. Alacsony lángon főzd a tejet hét percig, időnként lassan kevergesd meg. A sajtkészítés házilag ekkor a legizgalmasabb: a tej csomósodni kezd, de ez a lényeg, ebből lesz a sajt.
- Keverd hozzá a zöldfűszereket vagy a lila hagymát, de van, aki ilyenkor édes kápia paprikát tesz hozzá. Még egy percig főzd a keveréket úgy, hogy folyamatosan kevergeted közben.
- Tegyél egy lábas fölé egy nagyobb szűrőt, azt béleld ki gézzel vagy egy tiszta, sűrű szövésű konyharuhával. Szűrővel szedd ki a megtúrósodott darabokat, és tedd a konyharuhára. Várd meg, míg kihűl, majd alaposan nyomkodd ki a nedvességet a sajtból, és végül kösd körülötte csomóra a konyharuhát. Jó szorosan tekerd össze a tetején, így rengeteg nedvesség ki fog még jönni.
- Tegyél súlyt a szűrőben lévő sajt tetejére, és tedd hideg helyre a sajtot 3-4 órán keresztül; ez alatt rengeteg nedvesség ki fog belőle csepegni. Utána már nincs más dolgod, mint kivenni a konyharuhából, és már fogyasztható is a friss házi gomolya.






