Létrehozva: 2024.08.22.

Iskolakezdés: 5+1 tipp, hogy olcsóbb legyen - ezek a szakértők tanácsai

Két héten belül, szeptember 2-án elkezdődik a következő tanév. Sok család a napokban veszi meg a szükséges tanszereket, felszereléseket. Van néhány tippünk, amivel olcsóbb lehet a közelgő iskolakezdés!

A következő tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2-án, hétfőn lesz, vagyis vészesen közeleg a dátum, amikorra minden szükséges eszköznek és felszerelésnek a tanulók rendelkezésére kell állnia, legyen szó tanszerekről, íróasztalról vagy iskolatáskáról. Íme néhány tipp, amivel olcsóbb lehet az iskolakezdés! 

iskola, elsős, iskolakezdés
Van néhány tippünk, amivel olcsóbb lehet az iskolakezdés! Fotó: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Nem olcsó mulatság az iskolakezdés

Egy többgyermekes család esetében több tízezer forintos kiadásról van szó, de egy első gyermek beiskolázása is közel 60 ezer forint a saját számításunk szerint. Az elmúlt években készített kalkulációnk alapján 2023-ban 59 070 forintból lehetett beiskolázni egy elsőst, 2022-ben valamivel több, mint 67 000 forintból, idén pedig egy elsős beiskolázása 59 900 forintba kerül. Ebben a tanszerek, iskolatáska, bérlet, íróasztal és egyéb, olyan felszerelések ára van benne, mint a tisztasági csomag vagy a testnevelés órára szükséges ruházat. Nem kis összeget kell tehát előteremtenie a családoknak, van azonban néhány praktika, amivel lejjebb szoríthatók a költségek. 

1. Tervezzük meg előre a kiadásokat!

A zökkenőmentes iskolakezdéshez alapos tervezés szükséges. A pénzügyi döntések meghozatala előtt célszerű áttekinteni a háztartás költségvetését, és megbecsülni a kiadásokat. Így már előre láthatóvá válik, mi az amire van keret, és mi az, aminek megvásárlását célszerűbb másodkézből beszerezni, esetleg kölcsönből finanszírozni.

2. Csak azt vegyük meg, amire tényleg szükség van!

Az impulzusvásárlást ilyenkor érdemes kerülni és ragaszkodni az előre megírt listákhoz. Így elkerülhetők a felesleges extra kiadások. Emellett nézzük meg mi az, ami tavalyról megmaradt és használható még idén is. Ilyen lehet egy iskolatáska vagy egy sportfelszerelés is.

3. Vegyük igénybe a támogatásokat!

Az augusztusban duplán utalt családi pótlék és az ingyenes tankönyv mellett az is segíthet a költségek csökkentésében, ha beiskolázási támogatás kérünk a munkahelyünktől. Az igényelhető összeg cégenként változik, az viszont mindenhol igaz, hogy iskolakezdési támogatás évente egyszer adható utalványban, vagy készpénzben. Emellett egy egészségpénztári számla is segíthet! A minimálbér összegig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári megtakarításunkból is. A pénztárba befizetett összeg után ráadásul jelentős adó-visszatérítést kaphatnak majd a szülők, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés. Végül pedig az önkormányzatok is segítenek a beiskolázásban. A támogatás módjáról és összegéről személyesen, a település hivatalos felhívásaiban, illetve honlapján érdemes tájékozódni.

4. Az apróhirdetési oldalakkal is spórolhatunk a iskolakezdés költségein

Az iskolakezdéshez szükséges eszközöket költséghatékonyan beszerezhetjük, ha használtan vásároljuk meg őket különböző közösségi csatornákon és online piactereken. Legyünk azonban elővigyázatosak: a csalók kihasználják az ilyen felületek által biztosított anonimitást, és különböző tisztességtelen módszerek, megtévesztés révén visszaélnek jóhiszeműségünkkel! 

Ha mi szeretnénk eladni valamit mindig legyen gyanús, ha az érdeklődők gyors kapcsolatfelvételre törekednek vagy kerülni próbálják a személyes találkozást, de felajánlják a csomagszállítással kapcsolatos ügyintézést, valamint futárszolgálatot hívnak, és ehhez hivatkozást küldenek, ami adathalász oldalra visz, ahol személyes, valamint bankszámlaadataink megadására kérnek, vagy káros programot telepít eszközünkre, aminek köszönhetően hozzáférnek a készülékünkön tárolt információkhoz.

Ha használtan vásárolnánk valamit az iskolakezdéshez, akkor legyen gyanús, ha

  • egy terméket irreálisan olcsón hirdetnek;
  • az eladó sürgető hangvétellel minél hamarabb meg akarja kötni az üzletet;
  • az eladó kerüli a személyes találkozást, nem teszi lehetővé az eladni kívánt tárgy személyes megtekintését;
  • ragaszkodik az előre fizetéshez.

5. Legyünk körültekintők, ha hitelt kell felvennünk!

Előfordulhat, hogy az iskolakezdéssel járó kiadásokat nem tudjuk teljes mértékben saját forrásból fedezni, még támogatás és kedvezmények igénybevétele mellett sem. Ilyen esetben jelenthet segítséget egy hitel felvétele. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy már egy kisebb összegű hitel is jelentős és hosszú távú anyagi kötelezettséget jelent a család számára. Érdemes ezért körültekintően, több konstrukciót megvizsgálva és összehasonlítva választani-hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Fontos például, hogy ne csak egy bank különböző hiteleit, hanem lehetőleg minél több szolgáltató kínálatából származó ajánlatokat hasonlítsunk össze. A különböző hiteltípusok előnyeiről, hátrányairól itt lehet többet megtudni.

+1 Várjuk meg a szeptembert a vásárlással!

Van sok olyan tanszer és eszköz, amikre már a tanév első napjaiban is szükség lehet, de jó néhány dolog beszerzésével várhatunk néhány napot. Ha így teszünk, és szeptember első hetére halasztjuk ezek beszerzését, sokat spórolhatunk. Ilyenkor ugyanis hatalmas leárazásokba kezdenek az üzletek, így néhány nap különbséggel sokkal olcsóbban is megvehetjük azt, amire a gyermeknek szüksége van.

Az olcsóbb iskolakezdés tehát nem ördöngösség, csak utánajárást igényel...

Itt pedig a Hír TV videója arról, hogyan segítenek a segélyszervezetek iskolakezdéskor:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek