Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.08.22.

Gazdátlan kutyát találtam, mit tegyek? - Augusztus 20. után ez gyakori kérdés

Mi az, ami ilyenkor egy felelős állampolgártól minimum elvárható és mit tehetünk ezen felül, ha egy ismeretlen ebbel találjuk szembe magunkat? Ez a teendő, ha gazdátlan kutyát találsz!

Az idei augusztus 20-ai tűzijáték több szempontból is különleges volt. Egyrészt soha ekkora fényjáték nem volt még Magyarországon, másrészt nem lehetett tudni, hogy megtartják-e egyáltalán és ha igen, mikor. Így a kutyás gazdáknak nehezebb volt felkészülniük a végül este tíztől kezdődő tűzijátékra. Emiatt és az ezt megelőző viharok miatt is sok kutya szökött meg otthonról ijedtében. Mit tegyünk, ha egy ilyen gazdátlan kutyát találunk a napokban?

kutyát találtam
Ez a teendő, ha gazdátlan kutyát találunk! Fotó: Noah Berger

Első lépés: döntsük el, veszélyes kutyát találtunk-e

Egy kutya az esetek nagy részében nem támad emberre, csak akkor, ha erre van kiképezve, illetve ha gyenge az idegrendszere, esetleg fél, mert más emberek bántották. Amelyik állat támadni akar, az a legtöbbször vicsorog, feszült, merev a testtartása, a gerince mentén feláll a szőr, ki van dülledve a szeme és vadul ugat. Ilyen esetben maradjunk nyugodtak és határozottak, ne tegyünk hirtelen mozdulatot, ne fussunk el és ne fordítsunk hátat az állatnak. Lassan hátrálva, az oldalunkat mutatva neki képezzünk minél nagyobb távolságot az eb és magunk között és ha tehetjük, valamivel fizikailag is próbáljunk meg elhatárolódni a kutyától (kerékpár, kerítés, villanyoszlop stb.), majd értesítsük a hatóságot, mezőőrt, gyepmestert.

Mit tegyünk, ha meg tudjuk fogni a gazdátlan kutyát?

Amennyiben van bilétája, rajta egy telefonszámmal, értesítsük a gazdáját és ha tehetjük, várjuk meg a helyszínen. Ha nincs bilétája, de van a környéken csipolvasásra lehetőség (pl. állatorvos, benzinkút), próbáljuk meg kideríteni az állat gazdájának elérhetőségét. Ezek hiányában értesítsük az illetékeseket (jegyző, közterület-felügyelet, gyepmester, rendőrség, polgárőrség, mezőőr).

Mikrocsipnek minden négy hónaposnál idősebb kutyában lennie kellene, de sajnos sok a felelőtlen állattartó, így bőven akad olyan állat, amelyikben nincs. Csip híján a legtöbbször vagy magukhoz veszik az emberek az állatot, vagy egy civil szervezetnek adják át, hogy ne az ebtelepre kerüljön. Ezzel a gyakorlattal azonban van egy kis gond.

Nem lehet egyszerűen hazavinni, állatmentőknek adni a talált kutyát?

A törvény szerint, ha a találunk valamit, jelen esetben egy kutyát, akkor azt kötelességünk átadni a területileg illetékes jegyzőnek. A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, közforgalmú közlekedési és szállítási eszközön talált állatot pedig az üzemeltetőnek vagy egy alkalmazottjának kell leadni. Vagyis elvben le kell adni az illetékesnek a talált kutyát, de amit biztosan ne tegyünk, az az, hogy magára hagyunk egy ijedt, sérült állatot. 

kiskutya, kutya
Sok kutya ijedt meg a viharoktól, tűzijátéktól. Ilyenkor akár napokig is menekülnek. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Mi történik, ha leadjuk a jegyzőnek a kutyát?

A jegyző megtesz mindent azért, hogy felkutassa az állat eredeti tulajdonosát. Amíg ez meg nem történik, nem ritka, hogy a találónál helyezi el az állatot, ha ő vállalja a gondozását. Ha nem, akkor a kutya megy a gyepmesteri telepre. 90 nap elteltével, ha a gazdi nem jelentkezik és a jegyző sem tudja felkutatni, az állat a megtalálójának a tulajdonába kerül - olvasható a jegyzo.hu portálon.

Miért baj az, ha nem adjuk át a talált kutyát a jegyzőnek?

A jegyző maga a területileg illetékes hatóság, így ilyen esetekben kötelező értesíteni, hogy megkereshesse a talált állat gazdáját. Ha ezt nem tesszük meg és úgy tartjuk meg az állatot, az lopás. Ha pedig a jegyző kihagyásával átadjuk az állatot egy állatmentéssel foglalkozó szervezetnek, majd kiderül, hogy nincs gazdája, a szervezet nem tudja majd megszerezni a kutya tulajdonjogát és később nem tud neki hivatalosan gazdát keresni. A helyzet ugyanis az, hogy 90 nap után csak akkor lehet bárkié egy talált kutya tulajdonjoga, ha a találáskor mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a tulajdonosa visszakapja az állatot és ő 3 hónapig nem jelentkezett érte.

A Vigyél Haza Alapítványnak ingyenes kutyakereső alkalmazása van

Jelenleg Magyarországon kb. 1,5 millió mikrocsippel rendelkező kutya él a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A Vigyél Haza Alapítvány által létrehozott mikrocsip leolvasó hálózattal Magyarországon évente több mint 700 elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni gazdájához. A kijelölt csipleolvasó helyszínek megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső ingyenes alkalmazásában. Az applikáció az összes leolvasó hely információival innen is letölthető.

Mi történik, ha a gyepmester fog be egy elkóborolt állatot?

A gazdának 15 napja van, hogy jelentkezzen az állatért. Ha ezt nem teszi meg, új gazdát kezdenek el neki keresni és 15 napon túl az eredeti gazda is csak mint jelölt jelentkezhet az állatért. Ha 15 napon belül jelentkeznek a kutyáért, akkor a gyepmester értesíti a jegyzőt, aki kideríti (közigazgatási eljárás során), tényleg a jelentkezőé-e a kutya. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, ki kell fizetni a befogással járó költségeket.

Mit a teendő tehát akkor, ha gazdátlan kutyát találunk?

  • Ha a kutya barátságos, próbáljuk meg felkutatni a gazdáját.
  • A saját lakásunkba csak indokolt esetben vigyük be (pl. este találunk rá, ijedt, sérült).
  • Ha nem találjuk meg a gazdáját, adjuk át a terület, épület üzemeltetőjének, a jegyzőnek vagy a gyepmesternek, esetleg más hatóságnak (közterület-felügyelet, rendőrség).
  • Amennyiben szeretnénk megtartani az állatot, a találást követő 90. nap után lesz erre lehetőség. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek