Létrehozva: 2024.08.06.
Módosítva: 2024.08.07.

Figyelem: Összeszedtük, kiknek és mennyi beiskolázási támogatást jár

A saját előrelátásunkon túl az önkormányzatoktól, de akár a munkáltatóktól is kérhetünk segítséget, emellett a dupla családi pótlék is enyhíthet a terheken. Mutatjuk ki, hol és mennyi beiskolázási támogatást igényelhet!

Az iskolakezdés sok család pénztárcáját megterhelheti, főleg a többgyermekesekét. Milyen segítséget vehetnek igénybe a szülők ilyenkor és hol? Összegyűjtöttük az elérhető beiskolázási támogatásokat!

bécsi iskola elsős iskolás iskolázási támogatás
Mutatjuk ki és mennyi beiskolázási támogatást igényelhet! Fotó: Inside Creative House /  Shutterstock

Állami segítség a beiskolázáshoz

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is előbb utalják a szeptemberi családi pótlékot a családoknak. Így augusztusban két havi juttatásból gazdálkodhatnak. Emellett a tankönyvekért sem kell idén fizetni sem a köznevelésben, sem pedig a szakképzésben tanulóknak, elő évfolyamtól a 16. évfolyamig.

Beiskolázási támogatás kérhető a munkahelyünktől is

Béren kívüli juttatásokkal ilyen formában is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Az igényelhető összeg cégenként változik, az viszont mindenhol igaz, hogy iskolakezdési támogatás évente egyszer adható utalványban, vagy készpénzben. Utóbbi esetben járulékot kell az összeg után fizetni.

Egy egészségpénztári számla is segíthet

A minimálbér összegig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári megtakarításunkból is. A pénztárba befizetett összeg után ráadásul jelentős adó-visszatérítést kaphatnak majd a szülők, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés.

Az önkormányzatok is segítenek a beiskolázásban

A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagi terheit. Adhatnak az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást. A támogatás módjáról és összegéről személyesen, a település hivatalos felhívásaiban, illetve honlapján érdemes tájékozódni, de mutatunk néhány példát:

  • Földes önkormányzata így segít: a támogatás összege a bölcsődei, az óvodai intézményi jogviszonnyal rendelkezők részére 6.000 Ft/fő, az általános iskolai és középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők részére 10.000 Ft/fő. A támogatást augusztus 15-ig lehet igényelni.
  • A XXIII. kerületi önkormányzat 25.000 forintot ad: minden, az általános iskola első osztályát szeptemberben kezdő csepeli gyereknek. A második osztálytól rászorultsági alapon jár a támogatás, amelynek összege: 25-30.000 Ft. Szeptember 30-ig lehet igényelni!
  • Józsefvárosban 15.000 forint jár, rászorultságtól függetlenül az elsős és a 15 éves, józsefvárosi gyerekek családjainak.
  • A XIII. kerületben június 15. és szeptember 15. között lehet benyújtani a kérelmet a gyerekenként összesen 10.000 forint értékű, két darab 5 ezer forintos utalványra, amelyeket a kijelölt kerületi üzletekben vásárolhatnak le.
  • A III. kerületben, az általános iskolások 10 ezer, a középiskolások 15 ezer, a felsőoktatásban tanulók pedig 17 ezer forint összegű beiskolázási támogatásban részesülhetnek a nappali tagozatos, 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő diákok.
  • A VII. kerületben az augusztus–szeptemberi hónapokban kérvényezhető támogatás. 1. osztályos tanuló esetén 20 ezer forint, 2–4. osztályos tanuló esetén 25 ezer forint, 5. osztálytól a nappali tagozaton tanulmányokat folytató diákok, hallgatók 23 éves koráig 30 ezer forint.
  • Vácon 10.000 forintot lehet igényelni alanyi jogon, jövedelemtől függetlenül, iskolakezdő gyermekenként.
  • Dunaújvárosban 6000 Ft jár az általános és középiskolás gyerekeknek, amit október 30-ig lehet igényelni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek