tóth gabi
Vizsgálatok bizonyítják, hogy a xilit, vagy köznapi nevén nyírfacukor mégsem annyira jó alternatívája a cukornak, ugyanis nagy mennyiségben ez is komoly gondokat okozhat. Ez derült ki erről a népszerű édesítőszerről!
A túlzott cukorfogyasztás rossz hatással van az emberi szervezetre, ezt már régóta tudjuk. Többek között cukorbetegséget, elhízást és érrendszeri betegségeket okoz. Éppen ezért sokan helyettesítik valamilyen alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, leginkább nyírfacukorral. Ez utóbbival kapcsolatban van egy rossz hírünk: nagy mennyiségben ez is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a szélütés kockázatát!
A xilit vagy nyírfacukor az egyik legnépszerűbb alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amit számos cukormentes termékben használnak világszerte. Éppen ezért különösen nagy jelentőségű, hogy egy új kutatás szerint a nagyobb mennyiségű xilit fogyasztása fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a szélütés kockázatát. Ugyanez a kutatócsoport korábban egy másik cukoralkoholnál, az eritritnél is hasonló kockázatemelkedést mutatott ki, így egyre valószínűbbnek látszik, hogy a veszély a cukoralkoholok teljes kategóriájára kiterjed.
Mintegy 3000 embert kértek fel egy kísérletre. Ezek felének valamilyen szív- és érrendszeri betegsége volt, másik felének pedig más kockázati tényezőik (pl. elhízás). Arra kértek mindenkit, hogy éjszaka ne egyenek, igyanak semmit, másnap reggel pedig igyanak xilit- vagy glükózoldatot. Ezután megmérték mindkét anyag koncentrációját a vérükben. Majd azért, hogy megértsék, milyen következményekkel járhat a rendszeres xilit fogyasztás, további három éven keresztül nyomon követték a résztvevők állapotát.
A xilit (és az eritrit is) a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, ezáltal rögöket képeznek az erekben. Amennyiben ezek a rögök szétesnek és a vérárammal eljutnak a szívbe, ott szívrohamot okozhatnak. Az agyba jutva pedig a sztrók kialakulásának kockázatát növelik.
Erről szó sincs! Hiába derült ki a xilitről, hogy a fogyasztásának kockázata határozottan magasabb, mint eddig hittük, a cukor eközben nem lett kevésbé káros. A mértékletesség elvét követve a cukormentes termékeket ugyanúgy lehet fogyasztani a jövőben is, a rendszeres, túlzott, napi szintű fogyasztásuk azonban bizonyíthatóan kockázatos. Ugyanez igaz egyébként az alkoholra, az energiaitalra, a cukros üdítőkre és a gyümölcslevekre is. Az, hogy miből mekkora mennyiség „nem jelent veszélyt” egy adott emberre, nagyon sok mindentől függ. Annyi biztos, hogy heti pár pohár bárminek (ami nem víz) jóval kisebb a kockázata, mint a napi 1-2 pohárnak. És az is biztos, hogy a legjobb ital a tiszta, vegyszer- és cukormentes víz.