Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.08.09.

Ezúttal egy népszerű édesítőszerről derült ki, hogy szívrohamot okozhat

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a xilit, vagy köznapi nevén nyírfacukor mégsem annyira jó alternatívája a cukornak, ugyanis nagy mennyiségben ez is komoly gondokat okozhat. Ez derült ki erről a népszerű édesítőszerről!

A túlzott cukorfogyasztás rossz hatással van az emberi szervezetre, ezt már régóta tudjuk. Többek között cukorbetegséget, elhízást és érrendszeri betegségeket okoz. Éppen ezért sokan helyettesítik valamilyen alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, leginkább nyírfacukorral. Ez utóbbival kapcsolatban van egy rossz hírünk: nagy mennyiségben ez is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a szélütés kockázatát!

Close,Up,Young,Happy,Woman,In,Casual,Sweater,Hold,Sweet édesítőszer
Ez derült ki egy népszerű édesítőszerről! Fotó: ViDI Studio / Shutterstock

Mégsem annyira egészséges a xilit

A xilit vagy nyírfacukor az egyik legnépszerűbb alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amit számos cukormentes termékben használnak világszerte. Éppen ezért különösen nagy jelentőségű, hogy egy új kutatás szerint a nagyobb mennyiségű xilit fogyasztása fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a szélütés kockázatát. Ugyanez a kutatócsoport korábban egy másik cukoralkoholnál, az eritritnél is hasonló kockázatemelkedést mutatott ki, így egyre valószínűbbnek látszik, hogy a veszély a cukoralkoholok teljes kategóriájára kiterjed.

Mit és hogyan vizsgáltak?

Mintegy 3000 embert kértek fel egy kísérletre. Ezek felének valamilyen szív- és érrendszeri betegsége volt, másik felének pedig más kockázati tényezőik (pl. elhízás). Arra kértek mindenkit, hogy éjszaka ne egyenek, igyanak semmit, másnap reggel pedig igyanak xilit- vagy glükózoldatot. Ezután megmérték mindkét anyag koncentrációját a vérükben. Majd azért, hogy megértsék, milyen következményekkel járhat a rendszeres xilit fogyasztás, további három éven keresztül nyomon követték a résztvevők állapotát.

Mi derült ki a vizsgálatok során a népszerű édesítőszerről?

  • A vizsgálatok alatt a xilitet fogyasztók vérében ezerszeresére ugrott a xilit mennyisége, a glükózoldatot ivóknak viszont csak 10-20%-kal nőtt a vércukruk.
  • A nyomon követési időszakban pedig a xilitet rendszeresen fogyasztók körében egyértelmű növekedést tapasztaltak a szívinfarktus, a sztrók és a halálozás tekintetében.
  • Azoknál az embereknél, akiknek a vérében a xilit koncentrációja magasabb volt, az érrendszeri megbetegedések kockázata megközelítőleg kétszer akkorára nőtt, mint a legalacsonyabb koncentrációjú alanyoknál.
  • Az erről szóló jelentést az European Heart Journalban tették közzé.

Miért veszélyes a sok xilit?

A xilit (és az eritrit is) a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, ezáltal rögöket képeznek az erekben. Amennyiben ezek a rögök szétesnek és a vérárammal eljutnak a szívbe, ott szívrohamot okozhatnak. Az agyba jutva pedig a sztrók kialakulásának kockázatát növelik.

Akkor inkább cukros üdítőt igyunk?

Erről szó sincs! Hiába derült ki a xilitről, hogy a fogyasztásának kockázata határozottan magasabb, mint eddig hittük, a cukor eközben nem lett kevésbé káros. A mértékletesség elvét követve a cukormentes termékeket ugyanúgy lehet fogyasztani a jövőben is, a rendszeres, túlzott, napi szintű fogyasztásuk azonban bizonyíthatóan kockázatos. Ugyanez igaz egyébként az alkoholra, az energiaitalra, a cukros üdítőkre és a gyümölcslevekre is. Az, hogy miből mekkora mennyiség „nem jelent veszélyt” egy adott emberre, nagyon sok mindentől függ. Annyi biztos, hogy heti pár pohár bárminek (ami nem víz) jóval kisebb a kockázata, mint a napi 1-2 pohárnak. És az is biztos, hogy a legjobb ital a tiszta, vegyszer- és cukormentes víz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek