Létrehozva: 2024.08.13.
Módosítva: 2024.08.18.

Igazán jó hírt kaptak a családi pótlékra várók

A tanévkezdés minden évben megterheli a nagycsaládosok büdzséjét, ám a kormány igyekszik minél több módon enyhíteni a terheket. A legközelebbi segítségre már nem is kell olyan sokat várni. Mutatjuk a részleteket!

A családosok életében a szeptemberi tanévkezdés valóságos rémálom, ugyanis a beszerezni kívánt holmik listája végeláthatatlan. Ahhoz, hogy minden időben meglegyen, a szülők és csemetéik már augusztusban megkezdik a vásárlást, így nem árt, ha van némi plusz, ami fedezi az extra költségeket.

Súlyos terheket vesz le a kormány a nagycsaládosok válláról Fotó: pexels.com

Aggodalomra semmi ok, ugyanis augusztusban kétszer is landol a családi pótlék a szülők bankszámláján: a már korábban kiutalt júliusi családi pótlék mellett a szeptemberben esedékes augusztusi támogatást egy héttel korábban, augusztus 23-án pénteken utalják át a családoknak. A családi pótlék a gyermek tankötelezetté válásának évétől jár iskoláztatási támogatásként mindaddig, míg a gyerek tankötelezett. Így, bár a családi pótlék nem kifejezetten az iskolakezdés megkönnyítését szolgálja, de közvetlenül előtte hatalmas segítséget nyújthat a családoknak. Persze az egész évben rendszeresen kiutalt családi pótlék nem az egyetlen, amivel a kormány segíti a családosokat.

Az ingyenes tankönyvekkel súlyos tízezreket spórolnak a családok Fotó: pexels.com

Az első és legfontosabb iskoláztatási támogatás ma Magyarországon az ingyenes tankönyvek biztosítása: az ingyen tankönyv általános iskola 1. osztálytól egészen 16. éves korig minden gyereknek jár, aki nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban vesz részt. Azzal, hogy nem kell megvenni a tankönyveket, a szülők súlyos tízezreket spórolnak meg, így több pénz marad a pénztárcájukban, amiből akár a csemete tanítás utáni foglalkozásait is állhatja a szülő. A könyvek mellett az iskolai menza is sokaknak ingyen jár, ami újabb tízezreket jelent a nagycsaládosoknak. Az étkezésért nem kell fizetniük a három- vagy többgyerekes családoknak, de azoknak sem, akiknél a család havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 2024. január 1-jétől számított 230 649 forintot. Az ingyenes étkezés azoknak a családoknak is jár, ahol a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, tartósan beteg, fogyatékos, vagy olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek. A szülők terheit a családi adókedvezmény is csökkenti, mely mindenkinek jár, aki családi pótlékra jogosult. Persze ha valaki ezekkel a támogatásokkal együtt is nehezen boldogul, az önkormányzatoknál, de még a munkáltatónál is lehet igényelni iskolakezdési támogatást, de további segítségek is léteznek, melyek például az egyedülálló édesanyák terheit igyekeznek enyhíteni szeptemberben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek