Létrehozva: 2024.08.25.

Segítünk kiválasztani az iskolakezdés legdrágább elemeit, az elektronikai cikkeket!

Sok szülő ilyenkor veszi meg a gyermekének az első mobiltelefonját, laptopját, tabletjét. Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az elektronikai cikkek vásárlásakor.

Szerző MZ/X

Az első telefon vagy számítógép beszerzése, vagy netán egy régi készülék lecserélése nehéz döntés elé állítja ebben az időszakban a szülőket. Elárulunk néhány támpontot, ami segíthet meghozni az anyagilag megterhelő döntéseket az iskolakezdéshez szükséges elektronikai cikkekkel kapcsolatban.

elektronikai cikk mobil
Erre érdemes figyelni elektronikai cikkek vásárlásakor. Fotó: Anna Bizon / Shutterstock

Kell egyáltalán a gyereknek bármilyen kütyü?

Manapság egy mobiltelefon már elengedhetetlen felszerelése egy diáknak, legyen az bármekkora. Ennek oka főleg az, hogy a szülők szeretnék tudni mikor és merre jár a gyermekük. Emellett az általános iskola negyedik osztálytól már mindenképpen szüksége van egy laptopra vagy tabletre a diákoknak, mivel ekkortól aktív informatikai képzésben vesznek részt. 

Magukkal vihetik a suliba a mobilt a gyerekek, de csak engedéllyel használhatják

Idén szeptembertől az iskola határozhatja meg, hol használhatnak a diákok mobiltelefont, okosórát, tabletet az intézmény területén. Alapesetben a tanítás elején le kell majd azokat adni! Erre a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon és szélsőséges esetekben akár teret adhat az iskolai zaklatásoknak is.

Mielőtt bármit veszünk, tisztázzuk, mire is van szüksége a gyereknek

Egy elektronikai cikk megvásárlásakor a legfontosabb, hogy pontosan tudjuk a gyermekünk mire fogja azt használni. Első gép lesz, ami elsősorban internetezésre és alap alkalmazások használatára kell? Esetleg a felsőoktatásban tanuló grafikuspalántának van szüksége egy megfelelő eszközre? Speciális szakiskolában, szakirányon tanul a gyermek, ahol használnak képszerkesztő vagy videóvágó programokat? Esetleg az egyetemi órákra, jegyzetelésre kell a gép? Minden esetben más és más gépigényről beszélünk.

Mikor kell újat venni és meddig jó egy régi elektronikai eszköz?

Amennyiben alapszintű felhasználó nyüstöli majd a telefont, számítógépet, bőven elég lehet egy korábban a szülők által leselejtezett notebook vagy telefon. Videóvágáshoz és képszerkesztő programokhoz már egy erős hardverű gép kell majd, dedikált videokártyával. A felsőoktatásban tanuló felhasználóknak szánt eszközöknél pedig érdemes figyelembe venni az akkumulátor üzemidejét, aminek legalább 4-5 órának kell lennie. Ha van otthon ilyen gépünk használtan, nem érdemes újat venni, ellenkező esetben viszont jobban járunk. A használt vagy új eszköz kérdésben pedig még egy tanács: számítógép esetében 7-10, okostelefonoknál pedig 4-5 év az a határ, amíg egy eszköz megfelelően tudja futtatni a legalapvetőbb programokat.

Meddig jó egy régi és mikor kell új elektronikai cikket venni? Fotó: Farknot Architect - stock.adobe.

Mit kell felújítani egy régi eszközön?

A számítógépeknél általában kétféle alkatrész cseréjével, bővítésével lehet gyorsítani a már meglévő, lassú gépeket. Az egyik a memória (RAM) bővítése vagy cseréje, a másik alkatrész pedig az SSD. Mobiloknál egy akkumulátor csere, egy kis tárhelybővítés és vírusirtás is segíthet.

Ha újat veszünk, számíttassuk be a régit

Azokat az elektronikai eszközöket, amiket nem lehet gazdaságosan újra használhatóvá tenni, számíttassuk be valamelyik nagyobb forgalmazónál. Szerencsére ma már egyre több helyen van ilyenre lehetőség

Új számítógép vásárlásánál ez legyen a fő szempont

Egy számítógép esetében a processzor és a memória mérete a vizsgálandó terület. Az alapvető programok futtatásához, internetezéshez, táblázatok kezeléséhes és filmnézéshez elég egy 

  • Windows operációs rendszerrel ellátott, 
  • Intel Celeron vagy Pentium processzorral szerelt, 
  • 4 GB memóriás laptop, 
  • amiben 128 GB SSD meghajtó van.

Első telefon vásárlásakor erre figyeljünk

Első, belépő szintű telefont a szakértők szerint a középső árkategóriából érdemes választani. A túl olcsókat ugyanis túl hamar kell majd újra cserélni, a túl drágákra pedig jobban kell vigyázni és sokszor nem feltétlen tudásban, csak márkázottságban különböznek a középkategóriásoktól.

Döntés előtt olvassunk teszteket, véleményeket

Az interneten számos olyan weboldal található, amiken részletes teszteket és felhasználói véleményeket olvashatunk különböző telefonokról és laptopokról. Ezekből képet kaphatunk a termékek minőségéről, teljesítményéről és megbízhatóságáról is. Érdemes ezeket is alapul venni a döntés meghozatalakor az ár és egy a készülék mellé adott egyéb extra-szolgáltatások mellett.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek