Létrehozva: 2024.07.29.

Kitiltják a telefonokat az osztálytermekből - Videó

Egy új kormányrendelet értelmében az iskola korlátozhatja az okosórák és a mobiltelefonok használatát az osztálytermekben. Már most is van, ahol le kell adniuk a diákoknak azokat a tanítási időben.

Szerző Bagó Bernadett

Franciaország, Hollandia és Anglia után Magyarországon is elfogadta az országgyűlés az iskolákban való telefonkorlátozásról szóló törvényjavaslatot. Ez azt jelenti, hogy az iskola határozhatja meg, a területén hol használhatnak a diákok mobiltelefont, okosórát, alaprendelkezésként a tanítás elején le kell azokat adni. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon és szélsőséges esetekben akár teret adhat az iskolai zaklatásoknak, ezért ezzel a tanulók testi-lelki egészségének megóvása a cél. Az iskola természetesen dönthet úgy is, hogy szünetekben engedélyezi a mobilozást vagy órákon akkor, amikor azt a diákok tanulási segédeszközként használják. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak erről a döntésről az emberek.

Az iskolák szabályozhatják a mobilhasználatot. Képünk illusztráció  Fotó: pexels

A jogszabály szerint lesznek tiltott és használatukban korlátozott tárgyak: a tiltottak között szerepelnek a köz- és önveszélyes eszközök, melyekről itt írtunk. Minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető Törvénykönyv szerint büntetendő és azok, amit a 18 év alatti fiatalkorúak nem is vásárolhatnak, tiltott, míg a használatukban korlátozott tárgyak közé sorolandóak a kép- vagy hangrögzítésre, az internet elérésére is alkalmas okoseszközök. Ez azt jelenti, hogy az általános iskolásoknak (1 -8. évfolyamán), a gimnáziumokban tanulóknak (5–12. évfolyamán) és a szakgimnáziumosoknak (9–13. évfolyamán) a teljes tanítási napra, míg a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, a tanórák, az intézményben töltött idő alatt és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt meg kell válniuk azoktól.

Látom a saját kisgyerekeimen, hogy függővé váltak nagyon gyorsan, mint ahogy mi is sajnos

- mondta lapunknak Zsuzsi, majd hozzátette, hogy szerinte ez a korlátozó rendelkezés nagyon jó dolog, ami majd csak idővel, de biztos, hogy változást fog hozni. Bár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy már évek óta a gyermekek kezében van a telefon és a szülők már a babakocsiban lévő gyermeküknek is tabletet adnak, hogy ne sírjon.

Zsuzsi szerint jó ötlet, ha a mobilok használatát korlátozzák az iskolákban  Fotó: Ripost

 

Talán többet beszélgetnek majd egymással a szünetben ahelyett, hogy nyomkodnák a telefonjukat

- mondta.

Mások viszont nem voltak ilyen reménykedőek: Andi szerint inkább csak jobban a függővé válnak, ugyanis minél inkább tiltunk valamit, a gyerekek annál jobban akarják.

Andi kislánya inkább könyvet olvas  Fotó: Ripost

Kata egy kicsit bizakodóbb volt:

Teljesen egyetértek ezzel, szerintem nem erre kell koncentrálni az iskolákban

- felelte, majd hozzátette, hogy ha otthon ugyanúgy megkapják a gyerekek a mobilt, akkor ezzel nem fogjuk tudni megoldani a problémát, viszont ettől függetlenül elindulunk egy jó úton.

Kata szerint otthon is meg kell szabni a telefon használatot  Fotó: Ripost

 

Kilépnek az iskolából és ugyanúgy telefonozni fognak, lehet, hogy még többet

- mondta lapunknak Liza, majd hozzátette, hogy szerinte semmit nem fog számítani a rendelkezés - bármennyire is jó -, hiszen iskolán kívül folyamatosan a mobiljukat nyomkodják. A problémára a szülőnek is figyelnie kell és meg kell tanítani a gyereket, hogy okosan használja az okoseszközöket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek