Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.23.

Kiderült, mi mindenre lesz jó a digitális állampolgárság alkalmazás: már most érdemes letölteni

Sokkal egyszerűbbé válik az élet a szeptembertől, egy csomó hivatalos ügy intézéséhez elég lesz a mobilunk. Mutatjuk, mi mindenre jó a digitális állampolgárság alkalmazás, ami már most letölthető!

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) szeptemberben indul. A programhoz tartozó szolgáltatások fokozatosan lesznek elérhetők, jó néhány alig pár napon belül. Mutatjuk, mire lehet majd használni a digitális állampolgárság alkalmazást és azt is, hogy hogyan!

digitális állampolgárság alkalmazás
Erre használható a digitális állampolgárság alkalmazás Fotó: dap.gov.hu

Mi az a Digitális Állampolgárság Program?

A DÁP a kormány azon kezdeményezése, ami megkönnyíteni és digitalizálni hivatott az ügyintézést Magyarországon. Az uniós irányelvekkel összhangban a jövőben egyre több ügyet lehet majd egy kattintással, a mobilunk segítségével elintézni. Aki szeretne csatlakozni a rendszerhez, bármikor regisztrálhat a programba.

Egyszerűbb lesz az élet a DÁP-nak köszönhetően

Sokkal egyszerűbben lehet majd belépni a programhoz készült applikációval az állami weboldalakra, például a magyarorszag.hu weboldalra, az EgészségAblak vagy az eSZJA felületére- közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Elég lesz az ügyintézéshez a mobilunk

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy bonyolult felhasználónevek és jelszavak helyett elég lesz a telefonon a digitális állampolgárság alkalmazással beolvasni az oldalakon megjelenő QR-kódot. Ez így egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságos is, hiszen az alkalmazást ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel is lehet védeni. És hogy mi mindent lehet majd mobilon intézni? Mutatjuk!

Erre jó a digitális állampolgárság alkalmazás

  • Az emberek igazolhatják a személyazonosságukat a mobiljukkal, nem kell magukkal vinniük a személyi igazolványt. Elég lesz egy QR-kódot felmutatni a rendőrnek.
  • A személyi igazolványunk, taj-kártyánk, lakcímkártyánk, adószámunk, gépjárművünk hitelesített adatait mobilból is tovább tudjuk küldeni, ha épp arra van szükség.
  • Szeptembertől lehet majd időpontot foglalni a kormányablakba, és a telefonról egyetlen gombnyomással igényelhető majd erkölcsi bizonyítvány is.
  • Lesz egy elektronikus aláírás funkció is az appon belül, amelynek segítségével különböző pdf-dokumentumokat tudunk majd hitelesen aláírni, úgy, mintha tollal szignóznánk egy papíralapú dokumentumot. Ezt az aláírási formát az EU minden tagországa elfogadja. Ráadásul egy dokumentumot többen is alá tudnak majd írni, ami szükséges például egy magánjogi szerződéshez.
  • Az alkalmazás folyamatosan új funkciókkal bővül majd.

Az alkalmazás már letölthető, a programba pedig bárki regisztrálhat

A DÁP mobilalkalmazása itt tölthető le, a programba regisztrálni pedig egyelőre a kormányablakokban lehet. Szeptembertől azonban e-személyi felhasználásával ez már online, otthonról is megoldható lesz-mondta el a Mandinernek nyilatkozó Szép Kristóf, a Digitális állampolgárság program terméktanácsadója. Eddig több mint 70 ezren töltötték le a program lelkét jelentő alkalmazást és már több tízezren regisztráltak is a kormányablakokban.

Hogyan lehet jelenleg csatlakozni a programhoz?

  • Töltsük le a DÁP-hoz lefejlesztett applikációt.
  • Engedélyezzük a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát a mobilunkon.
  • Látogassunk el egy kormányablakba, ahol ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülhetünk a várólistára. Ide vinni kell magunkkal azt a mobilinternettel ellátott mobilt, amire feltelepítettük az appot, illetve a személyi igazolványunk, jogosítványunk vagy útlevelünk, illetve lakcímkártyánkat. (Szeptembertől digitálisan is lehet majd regisztrálni.)
  • Ezt követően figyeljük a mobil értesítéseit, mert üzenet érkezik, amint aktiválható a digitális állampolgárság.
  • Végül már csak aktiválni kell a digitális állampolgárságot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek